VEZA S GORNJIM GRADOM
Hrana i piće
Jelo koje oduševljava okusom i izgledom: pripremite veselo pile na pivskoj boci po našem provjerenom receptu
Piletina je, bez sumnje, jedno od omiljenih mesa diljem svijeta. Ukusni i sočni bataci, hrskava krilca, zdravo bijelo meso… Od jednog pileta moguće je napraviti bezbroj jela, od klasičnih variva i juha do egzotičnih okusa, a baš svaki je njegov dio iskoristiv i ukusan u različitim receptima. Mnogima je neizostavan dio obiteljskog ručka pečeno pile s krumpirima, pa ga pripremaju i za svečanije prigode, poput blagdana. Ako sljedeći put želite pile pripremiti na sasvim drugačiji način, koji će zabaviti i vas i goste, napravile pile pečeno na pivskoj boci po provjerenom receptu koji vam donosimo!
KAD SE PRIPREMA NA PIVSKOJ BOCI, PILE SE RAVNOMJERNO PEČE SA SVIH STRANA
Kod pečenja cijelog pileta u pećnici, često je problem jednako ga zapeći sa svih strana jer je polovica uvijek okrenuta prema dolje, suprotno od grijača. Zato je priprema na pivskoj boci idealan način da pile i njegova kožica dobiju hrskavost izvana, a sočnost iznutra. Nabavite cijelo pile, najbolje bi bilo domaće, i bocu svog omiljenog piva od pola litre. Uz ovo pečenje najbolji je prilog pečeni krumpir i povrće, te neizostavna zelena salata. Ovako ispečeno meso bit će meko i sočno i svi će tražiti komad više!
RECEPT ZA PILE PEČENO NA PIVSKOJ BOCI
Priprema ovog jela zapravo je jednostavna, malo vremena će vam oduzeti skidanje etikete s boce, te ćete morati dva, tri puta otvoriti pećnicu kako bi provjerili isparava li vaše pivo. Namirnice su uobičajene za nedjeljni ručak, a rezultat je svečaniji obrok na koji nitko neće ostati ravnodušan. Ovo su sastojci koji će vam trebati:
- 1 cijelo pile
- 0,5 litre piva u staklenoj boci
- sol, papar
- maslinovo ulje
- 2 žlice senfa
- 1 žličica suhih mediteranskih začina po izboru (bosiljak, timijan, majčina dušica…)
- 500 g krumpira
- 2 veća batata
- 2 mrkve
PILE PEČENO NA PIVSKOJ BOCI: POSTUPAK PRIPREME
- Potopite bocu piva u vodu te, nakon što je omekšala, skinite etiketu. Bocu dobro operite.
- Pile osušite i premažite maslinovim uljem i senfom, pa natrljajte solju, paprom i začinima. Pazite da ste ga ravnomjerno začinili sa svih strana, a ne preskačite ni unutrašnjost.
- Rešetku u pećnici spustite na nižu policu i upalite da se zagrijava na 200 stupnjeva.
- Ogulite povrće, operite ga i narežite na željenu veličinu. Začinite maslinovim uljem, solju, paprom i dodacima po želji.
- U dublji lim za pečenje postavite bocu na sredinu. Oko boce poredajte začinjeno povrće.
- Začinjeno pile nataknute na bocu, neka vrh boce izviruje na mjestu gdje je inače glava pileta.
- Otvorite bocu piva, pa sve stavite peći u pećnicu na sat, do sat i pol, ovisno o težini pileta.
- Dva, tri puta tijekom pečenja, otvorite pećnicu i u grlo pivske boce umetnite dršku drvene kuhače. Pivo će se razliti po kožici pileta, isparavanje piva stvorit će fine arome.
- Zadnjih 15-ak minuta pečenja pojačajte temperaturu na 220 ili upalite program strujanja zraka kako bi se koža zapekla.
- Prije posluživanja, skinite pile s boce, narežite na komade i servirajte s pečenim povrćem i salatom po izboru. I čašom piva, dakako, ali ne ovog koje je bilo u pećnici. Dobar tek!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.