Jelo koje oduševljava okusom i izgledom: pripremite veselo pile na pivskoj boci po našem provjerenom receptu

Foto: Shutterstock

Piletina je, bez sumnje, jedno od omiljenih mesa diljem svijeta. Ukusni i sočni bataci, hrskava krilca, zdravo bijelo meso… Od jednog pileta moguće je napraviti bezbroj jela, od klasičnih variva i juha do egzotičnih okusa, a baš svaki je njegov dio iskoristiv i ukusan u različitim receptima. Mnogima je neizostavan dio obiteljskog ručka pečeno pile s krumpirima, pa ga pripremaju i za svečanije prigode, poput blagdana. Ako sljedeći put želite pile pripremiti na sasvim drugačiji način, koji će zabaviti i vas i goste, napravile pile pečeno na pivskoj boci po provjerenom receptu koji vam donosimo!

KAD SE PRIPREMA NA PIVSKOJ BOCI, PILE SE RAVNOMJERNO PEČE SA SVIH STRANA

Kod pečenja cijelog pileta u pećnici, često je problem jednako ga zapeći sa svih strana jer je polovica uvijek okrenuta prema dolje, suprotno od grijača. Zato je priprema na pivskoj boci idealan način da pile i njegova kožica dobiju hrskavost izvana, a sočnost iznutra. Nabavite cijelo pile, najbolje bi bilo domaće, i bocu svog omiljenog piva od pola litre. Uz ovo pečenje najbolji je prilog pečeni krumpir i povrće, te neizostavna zelena salata. Ovako ispečeno meso bit će meko i sočno i svi će tražiti komad više!

RECEPT ZA PILE PEČENO NA PIVSKOJ BOCI

Priprema ovog jela zapravo je jednostavna, malo vremena će vam oduzeti skidanje etikete s boce, te ćete morati dva, tri puta otvoriti pećnicu kako bi provjerili isparava li vaše pivo. Namirnice su uobičajene za nedjeljni ručak, a rezultat je svečaniji obrok na koji nitko neće ostati ravnodušan. Ovo su sastojci koji će vam trebati:

POSTUPAK PRIPREME

  • Potopite bocu piva u vodu, skinite etiketu i dobro operite bocu.
  • Pile osušite, premažite maslinovim uljem i senfom te natrljajte solju, paprom i začinima – i izvana i iznutra.
  • Pećnicu zagrijte na 200 °C i spustite rešetku na nižu policu.
  • Ogulite i narežite krumpir, batat i mrkvu, začinite ih maslinovim uljem, solju i paprom.
  • U dublji lim za pečenje postavite bocu na sredinu, a oko nje rasporedite začinjeno povrće.
  • Pile nataknite na bocu tako da vrh boce izlazi na mjestu gdje je glava pileta.
  • Otvorite bocu i stavite sve zajedno u pećnicu. Pecite 60-90 minuta, ovisno o veličini pileta.
  • Tijekom pečenja 2-3 puta otvorite pećnicu i u bocu umetnite drvenu kuhaču da se pivo prelije po kožici.
  • Zadnjih 15 minuta pojačajte pećnicu na 220 °C ili uključite ventilator za hrskavu kožicu.
  • Prije posluživanja, pažljivo skinite pile s boce, narežite i poslužite s pečenim povrćem i salatom.
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jay Cortez (@j_cortez78)

Pročitajte još