Hrana i piće

Jelo koje oduševljava okusom i izgledom: pripremite veselo pile na pivskoj boci po našem provjerenom receptu

Piletina je, bez sumnje, jedno od omiljenih mesa diljem svijeta. Ukusni i sočni bataci, hrskava krilca, zdravo bijelo meso… Od jednog pileta moguće je napraviti bezbroj jela, od klasičnih variva i juha do egzotičnih okusa, a baš svaki je njegov dio iskoristiv i ukusan u različitim receptima. Mnogima je neizostavan dio obiteljskog ručka pečeno pile s krumpirima, pa ga pripremaju i za svečanije prigode, poput blagdana. Ako sljedeći put želite pile pripremiti na sasvim drugačiji način, koji će zabaviti i vas i goste, napravile pile pečeno na pivskoj boci po provjerenom receptu koji vam donosimo!

Tvrđava svetog Nikole
PONOS ŠIBENIKANajljepša morska tvrđava na Jadranu stoljećima je čuvala grad od neprijatelja, oduševljava oblikom i očuvanošću, a zaštitio ju je i UNESCO
Nastavi čitati

KAD SE PRIPREMA NA PIVSKOJ BOCI, PILE SE RAVNOMJERNO PEČE SA SVIH STRANA

Kod pečenja cijelog pileta u pećnici, često je problem jednako ga zapeći sa svih strana jer je polovica uvijek okrenuta prema dolje, suprotno od grijača. Zato je priprema na pivskoj boci idealan način da pile i njegova kožica dobiju hrskavost izvana, a sočnost iznutra. Nabavite cijelo pile, najbolje bi bilo domaće, i bocu svog omiljenog piva od pola litre. Uz ovo pečenje najbolji je prilog pečeni krumpir i povrće, te neizostavna zelena salata. Ovako ispečeno meso bit će meko i sočno i svi će tražiti komad više!

RECEPT ZA PILE PEČENO NA PIVSKOJ BOCI

Priprema ovog jela zapravo je jednostavna, malo vremena će vam oduzeti skidanje etikete s boce, te ćete morati dva, tri puta otvoriti pećnicu kako bi provjerili isparava li vaše pivo. Namirnice su uobičajene za nedjeljni ručak, a rezultat je svečaniji obrok na koji nitko neće ostati ravnodušan. Ovo su sastojci koji će vam trebati:

Šarenilo bojaGregor svaki dan, po najmanje pet sati, oslikava pothodnik u Novom Zagrebu: u dotad obični prolaz unio je šarenilo i veselje, a nada se i da će murali spriječiti šaranje
Nastavi čitati
  • 1 cijelo pile
  • 0,5 litre piva u staklenoj boci
  • sol, papar
  • maslinovo ulje
  • 2 žlice senfa
  • 1 žličica suhih mediteranskih začina po izboru (bosiljak, timijan, majčina dušica…)
  • 500 g krumpira
  • 2 veća batata
  • 2 mrkve

PILE PEČENO NA PIVSKOJ BOCI: POSTUPAK PRIPREME

  • Potopite bocu piva u vodu te, nakon što je omekšala, skinite etiketu. Bocu dobro operite.
  • Pile osušite i premažite maslinovim uljem i senfom, pa natrljajte solju, paprom i začinima. Pazite da ste ga ravnomjerno začinili sa svih strana, a ne preskačite ni unutrašnjost.
  • Rešetku u pećnici spustite na nižu policu i upalite da se zagrijava na 200 stupnjeva.
  • Ogulite povrće, operite ga i narežite na željenu veličinu. Začinite maslinovim uljem, solju, paprom i dodacima po želji.
  • U dublji lim za pečenje postavite bocu na sredinu. Oko boce poredajte začinjeno povrće.
  • Začinjeno pile nataknute na bocu, neka vrh boce izviruje na mjestu gdje je inače glava pileta.
  • Otvorite bocu piva, pa sve stavite peći u pećnicu na sat, do sat i pol, ovisno o težini pileta.
  • Dva, tri puta tijekom pečenja, otvorite pećnicu i u grlo pivske boce umetnite dršku drvene kuhače. Pivo će se razliti po kožici pileta, isparavanje piva stvorit će fine arome.
  • Zadnjih 15-ak minuta pečenja pojačajte temperaturu na 220 ili upalite program strujanja zraka kako bi se koža zapekla.
  • Prije posluživanja, skinite pile s boce, narežite na komade i servirajte s pečenim povrćem i salatom po izboru. I čašom piva, dakako, ali ne ovog koje je bilo u pećnici. Dobar tek!
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Jay Cortez (@j_cortez78)

Aktualno

Pročitajte još