
Ekološki turisti dobrodošli
Kad dođu hladniji dani, sve nam više pašu topla jela na žlicu, a fina juha uvijek je rado viđena na stolu. Pileća ili kokošja juha je, uz onu goveđu, najčešća na stolovima u svim dijelovima Hrvatske. Bez dobre juhe teško je zamisliti svečaniji obrok, nedjeljni ručak ili hladne zimske večeri. Topla juhica krijepi organizam, daje mu energiju, a za onu pileću se često smatra i da liječi prehlade. U Zagrebu i na sjeveru Hrvatske tradicionalno se priprema „ajngemahtec“, no slična verzija postoji i u drugim krajevima. Ako ste se zaželjeli ukusne domaće juhice, donosimo recept za pileću juhu uz koji će vam ona uvijek izvrsno ispasti!
Iskusni kuhari kažu da je juha najbolja kad se dugo kuha. Ako imate dovoljno vremena, pripremite sve sastojke, stavite ih u lonac, začinite i pustite da se krčkaju satima. Možete prvo staviti meso, nakon dva, tri sata povrće i začine, pa sve zajedno kuhati još sat, dva. Goveđu juhu bez razmišljanja ostavite da se kuha i po pet, šest sati, a pilećoj dajte bar dva, tri sata.
Međutim, ako nemate toliko vremena, ukusnu pileću juhu možete pripremiti i uz kraće kuhanje. Piletinu koju ste pripremili narežite na manje komade, usitnite i povrće te slijedite postupak u nastavku. Na ovaj se način radi popularni ajngemahtec, čije ime u prijevodu znači „sve zajedno“, odnosno u ovom slučaju, sve iz istog lonca.
Za jedan lonac juhe za 4 osobe trebat će vam oko 500 grama pilećeg mesa i jedno povrće za juhu, koje se naziva i grincajg ili grincek. Od piletine možete koristiti grbe, nogice, vrat, ali kako bi imali nešto konkretnije za pojesti predlažemo batačiće od krilaca ili čak cijeli batak i zabatak. Evo što sve trebate pripremiti i koji je postupak pripreme za ovaj recept za pileću juhu.
Za noklice:
Ekološki turisti dobrodošli
SREĆOM NIJE AKTIVAN
Vikend za pamćenje
GRAD S DUŠOM
OSVAJA NA PRVU
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta