Jednostavno, brzo i nevjerojatno ukusno: za ova jela ne morate biti majstor u kuhinji, uspijevaju baš svakome!

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Netko obožava kuhati, isprobavati nove recepte, eksperimentirati sa začinima… Drugi više vole klasična, jednostavna jela oko kojih nema puno posla, a koja svejedno nagrađuju fantastičnim okusima koji vole sve generacije. U današnjem užurbanom ritmu života, svima nam povremeno zatreba recept za brzo, ukusno i jednostavno jelo od lako dostupnih namirnica. Upravo smo ta jednostavna jela izdvojili u nastavku, sigurni smo da ćete pronaći nešto po svom ukusu i guštu!

Samouki slikar Vicko jedan je od simbola Šolte: "Prvi sam put primio kist u ruku tek u tridesetima, a danas moja djela krase domove u svim krajevima svijeta"

BOLONJEZ JE SVESTRANI UMAK KOJI MOŽEMO KORISTITI U RAZLIČITIM JELIMA

Gusti umak od mljevenog mesa klasik je koji nam nikad ne dosadi. Uz to, može se kombinirati s različitim namirnicama i jelima, kao što su lazanje, punjene tikvice ili musaka. Ovo popularno jelo potječe, kako mu ime i govori, iz talijanskog grada Bologna, a korijene ima u slavnom francuskom mesnom raguu. No, u francuskom jelu meso je sitno sjeckano, a u talijanskom mljeveno. Prvi recept za umak pod tim imenom objavljen je još 1891. godine. Priprema je jednostavna i treba vam tek nekoliko sastojaka.

PROČITAJ VIŠE: Recept za bolonjez

SRDELE PEČENJE U PEĆNICI ZA ZDRAVI OBROK BEZ PUNO MUKE

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih riba, srdela, često se naziva i kraljicom Jadrana. Ponekad nezasluženo u sjeni bijele ribe, ova se mala plava riba treba što češće naći na vašem jelovniku. Uz sve to, unatoč inflacijskom poskupljenju, srdela je još uvijek jedna od jeftinih riba koje možete kupiti. Srdela je iznimno bogata omega-3 masnim kiselinama, koje imaju brojne koristi za zdravlje srca i krvnih žila. Dobar je izvor proteina koji su ključni za izgradnju i obnovu tkiva u tijelu, a sadrži i važne vitamine i minerale.

Na kojem se jadranskom otoku nalazi jezero slanije od mora? Dio je zaštićenog prirodnog područja i savršeno je za kupanje

Dakako, kako bi izvukli sve nutritivne vrijednosti iz srdele najbolje je konzumirati one svježe ili brzo zamrznute, te ih ne pripremati prženjem u puno ulja kako bi smanjili unos nezdravih masnoća. Srdele možete pripremati na roštilju, pržene u dubokom ulju, no najelegantnije ih je ispeći u pećnici. To je ujedno način kojim će kuhinja ostati čišća, a i mirisa ćete se lakše riješiti u odnosu na prženje.

PROČITAJ VIŠE: Recept za srdele pečene u pećnici

KREM JUHA OD BUNDEVE NAJBOLJE GRIJE U JESENSKIM DANIMA

Jesen je u znaku jarko narančaste boje: bundeve su posvuda, svježe, mirisne, sezonske, povoljne i svestrane. Jedemo ih u salatama, uz pečenje, u slasticama, no najpopularnije je jelo možda ipak krepka i mirisna gusta juha. Bundeva ima savršenu teksturu za ovo jelo jer je nakon termičke obrade meka i brašnasta, a njezin blagi, slatkasti okus savršeno paše uz različite začine, od nježnih mediteranskih, do onih žešćih i ljućih. Za ovo jelo najbolje paše butternut tikva, tanke, svijetle kore i kruškastog oblika, ili hokaido bundeva, okruglastog oblika i malo deblje, narančasto-crvene kore. Priprema je zaista jednostavna!

PROČITAJ VIŠE: Recept za krem juhu od bundeve

POPEČCI OD TIKVICA BRZ SU I UKUSAN RUČAK KOJI SVI OBOŽAVAJU

Tikvice su zaista svestrane, možete ih pripremiti na desetke načina: tikvice na salatu, punjene mljevenim mesom i zapečene u rerni, u kombinaciji s ribom, kremasti rižoto s tikvicama, juha od tikvica… Ova niskokalorična namirnica gotova je u tren oka, a najbolje je to što je možete kombinirati uz baš sve što vam padne na pamet. Ako ste potrazi za ukusnim receptom koji je jednostavan i ne zahtijeva puno vremena, popečci od tikvica su uvijek dobra ideja. Sva jela s tikvicama krasi jednostavnost pripreme i izvrstan okus, no popečci od tikvica zaista se lako spremaju, klinci ih obožavaju, zasitni su i neće vam oduzeti puno vremena.

PROČITAJ VIŠE: Recept za popečke od tikvica

RIŽOTO OD BUNDEVE ZA POTPUNO UŽIVANJE U OKUSIMA JESENI

Ako razmišljate što biste mogli kuhati za ručak, a želite uživati u sezoni bundeva, predlažemo izvrstan rižoto u kojem će sva punoća okusa ove prekrasne namirnice doći do izražaja. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći na policama, iako postoje i mnoge manje poznate vrste.

Na tržnicama ćete pronaći različite vrste bundeve i niti s jednom nećete pogriješiti, no za ovo jelo najbolje paše butternut tikva, tanke, svijetle kore i kruškastog oblika, ili hokaido bundeva, okruglastog oblika i malo deblje, narančasto-crvene kore.

PROČITAJ VIŠE: Recept za rižoto od bundeve

TJESTENINA S RAJČICAMA I PEČENOM FETOM GOTOVA JE U TRENU

Jelo koje svoju popularnost duguje društvenim mrežama je tjestenina s pečenom fetom i rajčicama. Naći ćete ju i po imenom „tik tok pasta“ pod kojim je prije dvije godine osvojila kuhare diljem svijeta. Glavna zvijezda jela je grčki slani sir feta, koji se gotovo po istoj recepturi u toj zemlji proizvodi već tisućljećima. Recept za ovo jelo je jednostavan, no savršena tjestenina s pečenom fetom i rajčicama traži vrhunske namirnice. Koristite dobar sir, ekstra djevičansko maslinovo ulje i mirisne sezonske rajčice pune okusa.

PROČITAJ VIŠE: Recept za tjesteninu s rajčicama i pečenom fetom

ŠPAGETI S ČEŠNJAKOM I ULJEM U TRENU ĆE VAS “ODVESTI” U ITALIJU

Brzo, jeftino i, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici!

PROČITAJ VIŠE: Recept za špagete ‘aglio e olio’

LAŽNA BUČNICA S TIKVICAMA IDEALNA JE ZA PIKNIK, IZLET ILI BRZI SNACK

Pite, štrudle i bureci prava su umjetnost kojoj se na ovim prostorima pridaje posebna pažnja. Umijeće razvlačenja domaćeg tijesta prenosi se s koljena na koljeno, raspravlja se o nadjevima, svatko svojem dodaje nešto ekstra kako bi ga učinili unikatnim. Uz burek od mesa, pitu od sira i štrudlu od jabuka najpopularnija štrudla u Hrvatskoj zasigurno je bučnica.

Iako se tradicionalno radi od buče, kako joj ime i govori, često se koriste i veće zelene tikve ili široko dostupne tikvice. Neka vas nitko ne uvjeri da nema smisla raditi štrudle ako niste svladali izradu tijesta. Ako želite brzi i praktični obrok, koji ne zahtijeva gotovo nimalo truda i vještine, napravite bučnicu s kupovnim korama.

PROČITAJ VIŠE: Recept za bučnicu od tikvica s kupovnim korama

KREM JUHA OD BROKULE HRANJIVA JE, A NE OSTAVLJA OSJEĆAJ TEŽINE U ŽELUCU

Koje god doba godine bilo, ništa ne paše bolje od tople juhe, jela na žlicu punog vitamina i minerala, koje je hranjivo i krepko. Krem juha od brokule upravo je takvo jelo, lako se priprema, zasitno je i ukusno, a pritom daje dovoljno energije bez osjećaja težine u želucu. Kad kupujete brokulu birajte onu jarko zelene boje s čvrstim stabljikama i svježim mirisom, ako je ikako moguće domaću od lokalnog proizvođača na tržnicama.

Svoje će nutritivne vrijednosti najbolje sačuvati kuhanjem na pari, ali možete ju i peći kao prilog uz meso i ribu ili konzumirati u krepkim varivima i juhama. Recept za jedno od najpopularnijih jela od brokule, krem juhu, toliko je jednostavan da ćete odmah poželjeti imati ju na meniju barem jednom tjedno!

PROČITAJ VIŠE: Recept za krem juhu od brokule

VINSKI GULAŠ PRIPREMITE U VEĆOJ KOLIČINI I SPREMITE GA ZA KASNIJE

Naizgled jednostavna jela uvijek su rado viđena na stolovima. Jedan takav klasični recept za svaki dan je i onaj za vinski gulaš. Napravite odjednom veću količinu i zamrznite ga u manjim porcijama i uvijek ćete imati brzi ručak pri ruci, za koji ćete samo još morati skuhati tjesteninu.

Gulaš je jelo od mesa koje se jede na žlicu, a najčešći prilog su tjestenina, njoke, palenta ili pire krumpir. Može se raditi od različitih vrsta mesa, no najčešće se upotrebljava junetina, koja dugim kuhanjem postaje posebno meka i sočna.

PROČITAJ VIŠE: Recept za vinski gulaš

PODIJELI ČLANAK