Caprese salata jednostavan je talijanski specijalitet idealan za ljeto, a mi imamo najbolji recept i savjete kako da vam ispadne savršeno

Foto: Pixabay

Ljetne vrućine i obilje sezonskog povrća na tržnicama kombinacija su zbog koje se u toplim mjesecima većina ljudi okreće lakšim obrocima. Naše jelovnike preuzimaju različite salate, tjestenine, sve za što ne moramo dugo stajati uz štednjak ili paliti pećnicu. U ogromnom izboru salata postoji jedna koju vole gotovo svi, iako joj možda ni ne znaju ime. Caprese salata doslovno je “ljeto na tanjuru”. Radi se od dva jednostavna sastojka, rajčice i mozzarelle, a koliko god jednostavna bila ima svoja pravila koja će ju učiniti malo boljom i posebnijom. U nastavku donosimo savjete i recept za Caprese salatu kako bi u njoj maksimalno uživali ovog ljeta!

SALATA POSTOJI VEĆ STO GODINA, A OSMIŠLJENA JE KAKO BI IZGLEDALA POPUT TALIJANSKE ZASTAVE

Prvi se put salata pod ovim imenom spominje dvadesetih godina prošlog stoljeća, u vremenu nakon Prvog svjetskog rata. Jedan je chef poželio napraviti „domoljubnu“ salatu koja će vizualno izgledati poput talijanske zastave, a pritom uključivati sve okuse po kojima je ova zemlja nadaleko poznata. Složio je rajčicu, mozzarellu, ukrasio salatu bosiljkom i tri talijanske boje bile su na tanjuru! Globalno popularna postala je u pedesetima, obična mozzarella zamijenjena je buffalo mozzarellom, a svaki joj je chef dodao neki svoj osobni pečat.

RECEPT JE JAKO JEDNOSTAVAN, ALI DOBRI SASTOJCI SU ONO ŠTO ČINI RAZLIKU

Iako se čini jako jednostavna, što i jest, ono što čini razliku je kvaliteta namirnica koje koristite. Zaboravite plastične rajčice iz trgovine i najjeftiniju mozzarellu. S obzirom na to da su to glavne zvijezde tanjura, potrudite se nabaviti domaću, mirisnu rajčicu punu okusa. Idealno je da koristite buffalo mozzarellu, koja jest nešto skuplja, ali njezina kremoznost i okus će vas oduševiti. Nakon toga, treba vam još samo svježi bosiljak, kvalitetno maslinovo ulje i sol, a sve ostalo, poput primjerice crnih maslina ili kruha s kojim ćete salatu poslužiti, je vaš osobni izbor.

SASTOJCI

  • 4 velike rajčice (volovsko srce ili pink)
  • 300 g buffalo mozzarelle
  • 10-ak listića svježe ubranog bosiljka
  • 3 velike žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
  • Prstohvat soli

POSTUPAK PRIPREME

  • Rajčice narežite na ploške, a mozzarellu narežite ili natrgajte na komade slične veličine.
  • Na tanjuru poredajte naizmjence komad rajčice i mozzarelle u krug ili niz.
  • Prelijte maslinovim uljem, lagano posolite.
  • Natrgajte listove bosiljka prstima i pospite po salati.
  • Po želji dodajte par kapi gustog aceta balsamica, crne masline ili žličicu pesto genovesa.
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Joanna Vege Dobre Proste (@vegedobre)

Pročitajte još