Idealno za vikend druženja! Mekani uštipci s jogurtom gotovi su za samo 15 minuta

Fotografije: Vedran Bošković
piše Putni Kofer

Mirišu na dom i djetinjstvo, jednostavni su za pripremu, ukusni, hrskavi izvana, a sočni iznutra… Uštipci s jogurtom jedno su od omiljenih jela koje volimo „grickati” vikendom, uz platu suhomesnatih proizvoda ili pak uz uvijek dobar sir i domaće vrhnje. Odlično pašu kao doručak i večera, možete ih poslužiti i na obiteljskom ručku ili prijateljskoj večeri, a za koju god varijantu se odlučili, jedno je sigurno – baš svi će ih obožavati! Ako ste ljubitelj tih finih i mekanih peciva koji se mogu napraviti za nekoliko minuta, u nastavku donosimo brzi recept za uštipke s jogurtom koji će vam baš uvijek uspjeti kao s ovih fotografija!

Znate li koji grad u BiH leži na čak devet rijeka? Ovaj povijesni dragulj nerazvikana je tajna susjedne zemlje, a posjetitelje oduševljava nevjerojatnom prirodom

BRZI RECEPT: OD SAMO 5 SASTOJAKA MOŽETE NAPRAVITI MEKANE UŠTIPKE S JOGURTOM

Naravno, nema velike filozofije kada su u pitanju mekani uštipci s jogurtom koji evociraju uspomene na djetinjstvo. Jedno su od najjednostavnijih jela koje možete napraviti, a za pripremu vam je potrebno svega nekoliko sastojaka koje najčešće većina ima kod kuće. Iako se rade u mnogim krajevima u cijeloj regiji po istom receptu, ponekad imaju različite nazive pa ste tako vjerojatno čuli za peksimete, lokume, mekeke, poderane gaće… Kažu da nijedno jelo, pa čak ni slavna pita, nema toliko imena kao ova pržena peciva uz koja su stasale brojne generacije.

Najbolje kod uštipaka je to što ih možete jesti s bilo kojim namazom, uz sir i vrhnje, kajmak, ličku basu ili suhomesnate proizvode. Priprema je jednostavna i laka, probajte i uvjerite se sami prema receptu našeg poznatog gastro blogera Vedrana Boškovića čije recepte možete potražiti na njegovom Instagram i Facebook profilu.

UŠTIPCI S JOGURTOM: POTREBNI SASTOJCI

  • 200g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soli
  • 200ml tekućeg jogurta

POSTUPAK PRIPREME

  • U zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Dodajte brašnu jaje i jogurt te sjedinite. Smjesa treba biti kao jako mekano, gotovo tekuće tijesto. Najsličnije je možda gustoći tijesta za fritule.
  • U dubokom loncu zagrijte ulje na srednjoj temperaturi te stavljajte po jednu jušnu žlicu smjese. Prije nego što zagrabite smjesu žlicu uronite u toplo ulje kako bi što lakše “kliznula” sa žlice.
  • Pržite do zlatno smeđe boje te ih vadite na papirnati ručnik kako bi se ocijedio višak masnoće.
  • Poslužiti uz sir i vrhnje, kajmak, ličku basu ili suhomesnate proizvode.
Koji otočki grad ima vlastiti dijalekt koji ne razumiju ni u susjednom mjestu? Nježan je i mek, te gotovo uopće ne koristi slova "č" i "ć"
PODIJELI ČLANAK