Na šibenskoj rivi, na mjestu starog mlina iz 19. stoljeća, otvoren je restoran s vrhunskim tjesteninama koji će raditi tijekom cijele godine

Foto: Mlin Montanari
piše Lana Mindoljević

Dalmacija je, svi znamo, regija maslina, ribe, vina, klapske pjesme i romantičnog kamena. No jeste li znali da je Dalmacija nekad bila i regija vrhunskog brašna koji se upotrebljavao za izradu tjestenine, kako ovdje kažu pašte, i izvozio diljem svijeta? Na mjestu prvog takvog industrijskog pogona u Dalmaciji, na samoj šibenskoj rivi, ovog je ljeta otvoren restoran koji slavi povijest lokacije na kojoj se nalazi. Restoran Mlin Montanari opušteno je mjesto, s fantastično ljubaznom poslugom i vrhunskom hranom. A zvijezda jelovnika su, dakako, tjestenine koje se rade ručno i poslužuju s maštovitim i ukusnim umacima.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

MLIN JE NA DANAŠNJOJ ŠIBENSKOJ RIVI OTVOREN DAVNE 1850. GODINE

Parni mlin otvoren je u Šibeniku 1850. godine, a vlasnik je bio Talijan Giovanni Montanari. U drugoj polovici 19. stoljeća mlin Montanari bio je najveći industrijski pogon u gradu. Montanari kroz desetljeća kupuje i uređuje zgrade i vrtove u današnjoj šibenskoj jezgri, a upravo je u njegovom raskošnom salonu 1875. godine upriličena svečanost za političku i vojnu elitu prilikom posjeta cara Franje Josipa I. Šibeniku. Novi vlasnici htjeli su svojim restoranom ispričati dio te povijesti. I po onome što smo vidjeli, itekako su uspjeli.

VLASNICA JE PODATKE O POVIJESTI ZGRADE TRAŽILA U MUZEJU I GRADSKOM ARHIVU

“Kad je prostor kupljen, nismo zapravo ništa znali o njegovoj povijesti. Krenula sam istraživati, bila u gradskom muzeju, kopala po šibenskom arhivu, te razgovarala s ljudima koji odlično znaju povijest grada. Kad sam doznala priču o mlinu sve se posložilo, odabrali smo ime, priču i smjer u kojem će restoran ići,” ispričala nam je direktorica Lucija Ševerdija, podrijetlom iz obližnjeg Zatona. Svemu je prethodila opsežna renovacija prostora koji je dugo stajao prazan, a sve je trajalo oko godinu i tri mjeseca.

RESTORAN NEĆE ZATVARATI ZIMI, A ORGANIZIRAJU I GOSTOVANJA POZNATIH KUHARA I SVIRKE NA TERASI

Lucija Ševerdija nam govori kako je cijelo pročelje moralo biti uređeno po napucima konzervatora, na fasadi se ništa nije smjelo dirati, a na kamenim lukovima u interijeru radila je ekipa koja obnavlja pročelje šibenske katedrale. No, strpljenje se isplatilo, i prvog dana srpnja restoran je otvorio vrata. Vrlo je brzo prepoznat od strane turista, ali i lokalnog stanovništva. A to je možda i važnije jer planiraju biti otvoreni tijekom cijele godine.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

SAMI RADE TJESTENINU KOJA JE ZVIJEZDA MONTENARIJEVA MENIJA

“Jelovnik nije jako opsežan, htjeli smo se koncentrirati na manji broj jela po kojima ćemo onda postati prepoznatljivi. Zvijezda jelovnika su tjestenine, kojih imamo sedam vrsta i radimo ju sami. Tu su i mesna jela, nekoliko ribljih, bruskete, carpaccio… U kuhinji su glavna dva Splićanina, chef Luka Kovalenko i sous chef Marko Rodin, a ostali su nam radnici svi iz Šibenika i okolice,” govori nam Lucija. S obzirom na to da zimi neće zatvarati, neprestano smišljaju dodatne sadržaje, gostovanja poznatih kuhara, svirke na terasi… U planu je i otvaranje trgovine s domaćim proizvodima koja bi s vremenom trebala raditi u sklopu restorana.

PODIJELI ČLANAK