
Najneobičniji zakon u Europi?
Živi spomenik. Tako bi se, ukratko, mogla opisati najmonumentalnija građevina prekrasnog Splita, Dioklecijanova palača. Stoljetne zidine čuvaju bogatu povijest i brojne spomenike, a šetajući njezinim uličicama, popločanima glatkim kamenom, čovjek na trenutak osjeti kao i da je sam postao dio nekih davnih vremena. Iako se posljednjih nekoliko godina sve više piše o neprimjerenom ponašanju turista u samoj palači i o tome kako se stari dio Splita pretvara u „party grad“, još uvijek ćete tamo pronaći male, intimne oaze za uživanje i marljive lokalce koji svojom ponudom pružaju gostima onaj stari, autentični duh Mediterana. Jedno takvo mjesto posjetili smo prošlog tjedna i ostali ugodno iznenađeni: ležernom atmosferom usred povijesnog centra grada, odličnom ponudom mesa i morskih delicija te vrlo, vrlo ljubaznim osobljem!
Laganim koracima ušuljali smo se u Dioklecijanovu palaču, na njenom sjevernom dijelu pozdravili Grgura Ninskog i zaželjeli želju, zatim pomalo gladni, uputili se prema restoranu „Temple Kitchen Seafood & Steak“. Radni je dan i osam je sati navečer, nekoliko je gostiju već sjedilo na terasi, no za samo nekoliko minuta ona je bila dupkom puna. I to sasvim opravdano! Smješten tik uz prekrasan Jupiterov hram, po kojem i nosi ime, restoran se diskretno skriva u malenoj uličici, no dovoljno je upečatljiv da vas odmah privuče. Njegova privlačnost leži u jednostavnosti i šarmu – kad ga ugledate, poželjet ćete sjesti i ne mrdati satima.
S obzirom na to da se nalazimo u srcu Dalmacije, odabir je bio gotovo instinktivan: danas jedemo nešto morsko! Već pri ulasku u restoran, mirisi mora i svježih začina mamili su nas na svakom koraku. Naš odabir je pao na buzaru s mirisnom šalšom, posluženom s domaćom tjesteninom i kruhom za „točanje“. Dagnje, škampe, vongole i kapelunge bile su savršeno skuhane, svaka sa svojom jedinstvenom teksturom i okusom koji su se predivno nadopunjavali. U restoranu sami pripremaju i domaću tjesteninu i kruh, tako da s umakom nećete imati problema. Nestat će s tanjura u trenu!
Od drugih stvari s jelovnika ističu se domaći ravioli, aromatična buzara od dagnji, crni rižoto i izvrsna tuna pašticada, a za sve ljubitelje mesa nude i neodoljiv izbor sočnih steakova za koje se priča da su odlični, no ovaj put smo se držali morskih jela. Ponuda je kreirana za svakoga, a osim izvrsne hrane, koja je već na prvi pogled obećavala jedinstveno kulinarsko iskustvo, „Temple Kitchen Seafood & Steak“ nudi i bogat izbor vina, pažljivo odabranih kako bi se okusi savršeno nadopunjavali. Vinska karta je zaista atraktivna i nudi se sve: od Dingača pa do Babića, a dobra je stvar što većinu “etiketa” možete naručiti na čaše.
Ambijent ovog mjesta odiše elegantnim, ali toplim uređenjem. Kameni zidovi fascinantne Dioklecijanove palače, drveni detalji na pročeljima starih kuća i diskretna rasvjeta stvaraju zaista intimnu atmosferu, idealnu za opuštanje nakon dana provedenog u istraživanju grada. Terasa, koja pruža pogled na uske, šarmantne uličice, savršeno je mjesto za večeru pod zvjezdanim nebom. S obzirom na to da se lokal nalazi u prolazu, ovo je ugodno mjesto i za vrijeme vrelih ljetnih večeri, jer zrak struji u svim smjerovima.
Da nije riječ samo o našem subjektivnom dojmu, potvrđuju i izvrsne recenzije na Googleu i platformi TripAdvisor. Tisuće gostiju posjetile su ovo sjajno mjesto u protekle tri godine i ostavile na stotine odličnih komentara. A svi hvale isto: izrazito ugodnu i toplu atmosferu, ukusne morske delicije i profesionalne domaćine. Sve te pozitivne recenzije jasno pokazuju da ovaj restoran nije samo prolazni trend, već mjesto koje postaje nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje dobre hrane i autentičnog dalmatinskog doživljaja. Nema sumnje, „Temple Kitchen Seafood & Steak“ je mjesto koje ćete poželjeti posjetiti svaki put kad se nađete u Splitu.
Najneobičniji zakon u Europi?
KULTURNA MEKA U PODRAVINI
DOBRO JE DA “ZUJE”
NEPOZNATI LJEPOTAN
Kvizovi
Vijugava šetnica
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!
Tjedan azijskih specijaliteta
Uskršnja trpeza
Savršena za uskrsni stol