Rijeka je prepuna nepretencioznih konoba i restorana u kojima se dobro jede i još bolje osjeća. Izdvojili smo najbolje

Riječka gastronomija
piše Putni Kofer

Gotovo svi riječki restorani osmišljeni su za potrebe lokalaca kojima se u ljetnim mjesecima turisti pridružuju, ali ih ne okupiraju i ne preuzimaju glavnu ulogu. To je ono što Rijeku, koja nije turistički grad, gastronomski razlikuje od ostalih većih turističkih središta na Jadranu. Od centra prema kvartovima na periferiji, Rijeka je uistinu puna nepretencioznih konoba, novih modernih restorančića i tradicionalnih gostionica u kojima Primorci svakodnevno ručaju jednostavna i ukusna domaća jela. Lučki grad tradicionalno i s puno strasti njeguje riblju ponudu. Inćuni, lignje, pas, raža, crni rižoto, hobotnica, bakalar, brodet, oslići, ali i lokarde ili ušate, ili pak nešto skuplji škampi ili rakovi, odnosno sve što taj dan donesu marljivi riječki ribari bit će ponuđeno na meniju popularnih konoba. A ima ih pregršt. Riječka gastronomija uistinu je posebna, a evo i zašto!

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

NAJBOLJE KONOBE U KOJIMA DOMINIRAJU RIBLJA JELA

Jedan od omiljenih tradicionalnih restorana je Konoba Fiume, koja se smjestila na glavnoj riječkoj tržnici, odmah uz zgradu ribarnice. U tome i jest njezina tajna, friška riba s tržnice definirala je ponudu, i tako već gotovo dvadeset godina. Interijer nije pretenciozan, imaju taj primorski štih, a atmosfera je uvijek opuštena i vesela…

View this post on Instagram

A post shared by @lana_piel

U konobi Ugor, smještenoj na gornjem Zametu, spojili su vlastitu tradiciju te su od ribarskog poduzeća proširili posao te otvorili i konobu. Na stolove, dakako, riba stiže iz vlastitog ulova njihove ribarske flote. Slično je i s konobom Giricom, koja ima ribaricu koja samo za njih prikuplja svježi ulov. Restoran Nautica, smješten na romantičnoj šetnici ima predivan pogled na Kvarner, a posluje s lokalnim ribarima pa u dnevnoj ponudi ima raznovrsnu plavu i bijelu ribu te rakove i školjke, koje pretvaraju u kreativne delicije. Kantridska Ribica nedaleko od slavnog nogometnog stadiona nudi zamamne delicije poput koktela od kozica u prhkom tijestu ili filea brancina na palenti i kremi od koprive…

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

Osim ribe, u konobama možete uživati i u mesnim specijalitetima kao što su lešo junetina, njoki u gulašu, a poznati su i po domaćim njokima, domaćim šurlicama, domaćem kruhu i rižotima…

NO, NIJE SVA RESTORANSKA PONUDA U RIJECI ORIJENTIRANA SAMO NA RIBU

U blizini riječkog kazališta smjestila se i Rica, koja odgovara na sve češće zahtjeve tržišta i potrebe za bezglutenskom prehranom. Rica nudi pregršt finih specijaliteta u kojima su baza riža, proso, amaranth, quinoa ili heljda. Inače, žitarice sami melju te od njih proizvode vlastite pekarske i slastičarske proizvode, pizze, hamburgere i tjestenine. Ako vam se hrana svidi, na izlasku iz restorana svratite u njihovu trgovinu gdje ćete naći proizvode bez laktoze, jaja i svega životinjskog porijekla.

Prošle godine se u staroj riječkoj jezgri otvorio i prvi tajlandski restoran, Sabai, koji je donio dašak egzotike u lučki grad. Sabai nudi uglavnom jela biljnog podrijetla, baš kako i priliči tajlandskim budistima. U ponudi imaju desetak veganskih jela pripravljenih na autentični tajlandski način. Među glavnim specijalitetima naći ćete egzotične gljive i bilje, jela s papajom, korabom i ananasom, a ponosni su i na svoju vinsku kartu. Zašto tajlandska hrana? Kako kažu domaćini restorana: povrće je dopola kuhano te time zadržava najvažnija nutritivna svojstva, meso fantastično obrađeno, a igra začina svemu daje neodoljiv šarm i originalan okus.

KREATIVNO-URBANA KUHINJA

U uličici tik do riječkog Korza smjestio se restoran kreativne urbane kuhinje, Conca d’oro, nekadašnja Zlatna školjka, a koji je odavno poznat po izvrsnoj hrani. Danas je to bistro i wine bar suvremenijeg karaktera. Ima koloristički razigran interijer ispunjen umjetničkim djelima riječkog akademskog slikara, a na samom ulazu murale s temama iz bogate riječke povijesti. Nemaju naglasak na određenu namirnicu, već meni formiraju prema ponudi s tržnice.  Uz Conca d’oro, smještena je i pizzerija Conca d’oro Bracera s ponudom pizza spravljenih na tradicionalan napolitanski način u pravoj krušnoj peći.

Restoran koji ima najoriginalniju priču je definitivno Bordel La Grotta. Za njega kažu da priča povijest Rijeke… Naime, Bordel de la Grotta, nekada je, kao što ime kaže, bio bordel, i to najekskluzivniji u Rijeci. Za vrijeme talijanske okupacije tu su dolazili najviši časnici i vojnici, a vlasnici su htjeli oživjeti staru priču pa je bistro pun memoralibija iz tog vremena. Krajem šezdesetih godina najprije je otvorena konoba, a danas je to jedno od popularnijih mjesta u gradu, gdje se nerijetko organiziraju svirke. Izvrsne su im marende, imaju hvaljene povrtne maneštre, ali i autentične talijanske paidine, popularni street food.

Petnaestak minuta vožnje iz Rijeke, u malom mjestu Viškovo smjestio se Jist, steakhouse uređen u stilu američkih restorana, a koji se, kao jedan od rijetkih u regiji, može pohvaliti vrhunskom kobe govedinom. Osim toga, nude i cijeli niz drugih steakova poput talijanske chianine, australskog i japanskog wagyua, koje serviraju uz fantastične i neočekivane priloge poput sushi riže, pasteriziranog žumanjka ili svježe naribanog wasabija. Izbora je mnogo, a jedno je sigurno, u Rijeci nećete ostati gladni…

PODIJELI ČLANAK