Tradicionalno se u Hrvatskoj petkom jedu riba i morski plodovi, no činjenica je da se u „obične“ dane mnogi toga ipak ne pridržavaju. Na Veliki petak međutim, kao i na Badnjak, većina ipak priprema objede bez mesa. Kupuje se ukusna ribu, časti školjkama ili hobotnicom… Salata od hobotnice jedno je od jela koje u svim krajevima zemlje ima kultni status. U Dalmaciji je, dakako, tradicionalna delikatesa za posebne prilike, koju nudi većina restorana na obali. Ovo jelo, zbog cijene, spada u one koje pripremamo u posebnim i svečanim prilikama, pa su blagdani idealno vrijeme da iskušate recept za salatu od hobotnice i oduševite sve za stolom.
NAJPRAKTIČNIJE JE KUPITI OČIŠĆENU SMRZNUTU HOBOTNICU
Hobotnica pripada porodici glavonožaca, zajedno s lignjama, muzgavcima… Njeno meso termičkom obradom postaje meko i ukusno, zbog čega je jedan od omiljenih načina pripreme onaj ispod peke ili „a la peka“, odnosno u pećnici s krumpirima. Dok je većinu riba preporučljivo kupiti svježe i pripremiti što prije, za hobotnicu je bolje da prije pripreme bude zamrznuta jer će tako biti mekša. Danas je moguće kupiti smrznute, očišćene hobotnice koje znatno olakšavaju pripremu, pa čak i one već kuhane. Ali ako ste kupili svježu u ribarnici, najprije ju očistite pa zaledite barem na 480 sati prije kuhanja.
HOBOTNICA SE JAKO STISNE PRILIKOM KUHANJA, ZATO JOJ DODAJEMO KRUMPIR
Hobotnica se čisti tako da se najprije vade zubi i utroba, potom i oči, a zatim joj treba ukloniti vanjsku opnu. Nakon čišćenja ju operite i spremna je za zamrzivač. Kad jednom imate očišćenu, smrznutu hobotnicu, priprema je dalje jednostavna. Problem bi mogla biti količina. Hobotnica se, naime, jako stisne prilikom kuhanja, pa računajte da ćete od 1 kilograma sirove smrznute hobotnice dobiti jedva 300-400 grama mesa za salatu.
Zato se salata od hobotnice često priprema s krumpirom, iako ga tradicionalni dalmatinski recept ne predviđa. To je često jedini način da jelo postane malo obilnije i zasitnije, barem za one kojima je kupiti dva ili tri kilograma hobotnice preskupo. Ako želite uštedjeti, na isti način možete pripremiti i povoljnije muzgavce ili krakove humboltove lignje.
SALATA OD HOBOTNICE: RECEPT
U ovom receptu za salatu od hobotnice koristit ćemo i krumpir, no vi ga slobodno izostavite i povećajte količinu same hobotnice. Za četiri porcije bit će vam potrebno:
- 1 – 1,5 kg smrznute i očišćene hobotnice (jedna hobotnica)
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- lovorov list
- 3 krumpira
- 1 ljubičasti luk ili 3-4 mlada luka
- 150 g cherry rajčica
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 10 crnih maslina
- kvasina (vinski ocat)
- 10-ak kapara
- sol, papar
POSTUPAK PRIPREME
- Pripremite veći lonac u koji stane cijela hobotnica. Smjestite hobotnicu u lonac i dodajte vode toliko da ju cijelu prekrije.
- U vodu s hobotnicom dodajte luk razrezan na četvrtine, češnjak i lovorov list. Dodajte i pluteni čep (primjerice od vina), od njega će hobotnica biti mekša.
- Uključite štednjak i kuhajte hobotnicu najmanje sat i pol. Znat ćete da je kuhana kad nož lako prođe kroz meso.
- Ostavite hobotnicu da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala.
- Krumpir skuhajte u ljusci. Kad se malo ohladi, ogulite ga i narežite na kockice.
- Narežite na sitno ljubičasti luk, a ako koristitite i mladi luk, iskoristite i bijeli i zeleni dio. Cherry rajčice prerežite na četvrtine.
- Krakove ohlađene hobotnice narežite kolutiće, a “tijelo” na manje kockice.
- Pomiješajte hobotnicu, krumpir i luk. Začinite s dobrim maslinovim uljem, posolite i dobro promiješajte.
- Dodajte rajčicu, masline očišćene od koštica i narezane na četvrtine i kapare.
- Dodajte vinski ocat (može i neka druga vrsta koju više volite), promiješajte i kušajte, dodajte začina ako ih nedostaje.
- Poslužite jednaku količinu u svakom tanjuru i svaku porciju, ako želite, ukrasite s listićem svježeg peršina ili bosiljka. Dobar tek!