Što kuhati petkom? Ova lagana i ukusna jela bez mesa oduševit će i vas i vaše ukućane

Foto: Getty Images

Meso se tradicionalno smatralo najvažnijom komponentom svakog obroka u našem podneblju. Čak i kad se jelo povrtno varivo, uz njega su se spremali faširanci ili su se u njega ubacivale kobasice. Danas raste svijest o tome da previše mesa u prehrani nije dobro za naše zdravlje, a sve više ljudi prelazi na vegetarijanstvo ili veganstvo. Čak i ako inače konzumirate meso, pokušajte barem povremeno pripremiti obrok koji ga ne sadrži. Za sve one koji se pitaju što kuhati petkom, u nastavku donosimo pet sjajnih ideja za lagana i ukusna jela bez mesa koja će oduševiti i vas i vaše ukućane!

RIBA PEČENA U FOLIJI

Riba je odlična alternativna mesu, kojeg svi previše jedemo, dobar je izvor proteina, ukusna je i svestrana kad se radi o načinima pripreme. Dosta ju ljudi izbjegava, kako zbog cijene, tako i zbog predrasude da ju je komplicirano pripremiti. Kupovina fileta u tom je slučaju uvijek dobar izbor, možemo ih peći na naglo, pohati u pivskom tijestu, jesti na žlicu s krumpirom… Ali ni priprema cijele ribe ne mora biti nimalo komplicirana. Riba pečena u foliji s krumpirom i povrćem zadržat će sočnost i okuse, a vi ćete s njom imati minimalno posla.

PROČITAJ VIŠE: Recept za ribu pečenu u foliji.

BRUDET OD LIGANJA S KRUMPIROM

Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Uz malo truda dobit ćete fino i mirisno jelo na žlicu, odmoriti od mesa, a ručak će svakako biti lakši i zdraviji u odnosu na pržene lignje.

PROČITAJ VIŠE: Recept za brudet od liganja.

ŠPAGETI S ČEŠNJAKOM I ULJEM

‘Spaghetti aglio e olio’ jedan je od talijanskih klasika kojeg ćete naći na jelovniku gotovo svake trattorije. U prijevodu s talijanskog ime ovog jela je ‘špageti s češnjakom i uljem’, a nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici!

PROČITAJ VIŠE: Recept za špagete s češnjakom i uljem.

RIŽOTO S PLODOVIMA MORA

Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se svakodnevno jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima kao što su Badnjak ili Veliki petak. Radi se o jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi. Kako bi rižoto ispao ukusan i kremast, koristite rižu okruglog zrna koja upija puno vlage i lako otpušta škrob. Arborio, Carnaroli i Vialone nano su najpoznatije koje možete pronaći na policama, iako postoje i mnoge manje poznate vrste. Rižoto s plodovima mora je potrebno paziti cijelo vrijeme kuhanja jer riža vrlo brzo upija tekućinu, ali ne brinite, cijeli postupak traje kratko i vrlo je jednostavan.

PROČITAJ VIŠE: Recept za rižoto s plodovima mora.

LOSOS PEČEN U PEĆNICI

Stručnjaci kažu da bi ribu trebalo jesti barem dva puta tjedno. Uz oslića, oradu i brancina, na našim se prostorima ljudi često odlučuju baš za losos. Od njega se rade lijepi odresci koji nemaju puno kostiju, peče se kratko, a nagrađuje punim i bogatim okusom. Kupite svježe odreske lososa, u obliku potkove ili one rezane uz kost, i zamolite u ribarnici da vam ih očiste. Ako kupujete smrznute, svakako ih ostavite da se odmrznu u hladnjaku dan prije.

PROČITAJ VIŠE: Recept za losos pečen u pečnici.

Pročitajte još