
Slastica s potpisom grada
Na jelovnik bi većina Hrvata trebala češće uvrstiti ribu. Ova zdrava namirnica odlična je alternativna mesu, kojeg svi previše jedemo, dobar je izvor proteina, ukusna je i svestrana kad se radi o načinima pripreme. Dosta ju ljudi izbjegava, kako zbog cijene, tako i zbog predrasude da ju je komplicirano pripremiti. Kupovina fileta u tom je slučaju uvijek dobar izbor, možemo ih peći na naglo, pohati u pivskom tijestu, jesti na žlicu s krumpirom… Ali ni priprema cijele ribe ne mora biti nimalo komplicirana. Riba pečena u foliji s krumpirom i povrćem zadržat će sočnost i okuse, a vi ćete s njom imati minimalno posla. Evo kako ju pripremiti!
Za pripremu ovog jela možete odabrati bilo koju vrstu ribe koja je široko dostupna. Lijepa orada, brancin, skuša, pa čak i odrezak lososa odlično će uspjeti na ovaj način. Uvijek odabirite svježu ribu, koju ćete prepoznati po bistrim i ispupčenim očima, svježem mirisu mora i sjajnoj koži. Naravno, najsigurniji ćete biti ako kupujete po preporuci ili se sprijateljite s prodavačem na ribarnici koji će vam uvijek preporučiti ono što je najsvježije.
Ako niste vješti s čišćenjem, zamolite u ribarnici da vam očiste ribu. To će vam gotovo svugdje napraviti bez problema. Odaberite ih tako da budu slične veličine i da svaka bude za jednu osobu. Te ribe nazivaju se i „porcijašice“, a svaka obično ima 350-450 grama. Ako radite veću ribu za više osoba, recept je isti, samo produžite vrijeme pečenja za 15-ak minuta.
Za ovaj recept za ribu u pećnici s krumpirom i povrćem trebat će vam glavna namirnica, povrće, začini, a obavezno je i dobro maslinovo ulje. Povrće i začine koristite po vlastitom ukusu, možete dodati tikvice, brokulu, rajčicu, papriku… Riba je nježnog okusa pa sa začinima ne trebate pretjerivati. Za dvije osobe pripremite:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
NEOTKRIVENI RAJ
Sveopća kontrola
Kvizovi
Zeleni kutci blizu Zagreba
Slastica s potpisom grada
Omiljeni kolač
Prava blagdanska zvijezda
Dalmatinski klasik
Obiteljski ručak bez mesa
Lagano i puno okusa
Tanjur pun morskih priča
Oslić na dva načina
Ručak ili večera bez stresa