Riba pečena u foliji s krumpirom i povrćem ostaje sočna i meka, priprema je jednostavna i nećete zaprljati puno suđa

Foto: Shutterstock

Na jelovnik bi većina Hrvata trebala češće uvrstiti ribu. Ova zdrava namirnica odlična je alternativna mesu, kojeg svi previše jedemo, dobar je izvor proteina, ukusna je i svestrana kad se radi o načinima pripreme. Dosta ju ljudi izbjegava, kako zbog cijene, tako i zbog predrasude da ju je komplicirano pripremiti. Kupovina fileta u tom je slučaju uvijek dobar izbor, možemo ih peći na naglo, pohati u pivskom tijestu, jesti na žlicu s krumpirom… Ali ni priprema cijele ribe ne mora biti nimalo komplicirana. Riba pečena u foliji s krumpirom i povrćem zadržat će sočnost i okuse, a vi ćete s njom imati minimalno posla. Evo kako ju pripremiti!

KAKO ODABRATI RIBU I PREPOZNATI JE LI SVJEŽA

Za pripremu ovog jela možete odabrati bilo koju vrstu ribe koja je široko dostupna. Lijepa orada, brancin, skuša, pa čak i odrezak lososa odlično će uspjeti na ovaj način. Uvijek odabirite svježu ribu, koju ćete prepoznati po bistrim i ispupčenim očima, svježem mirisu mora i sjajnoj koži. Naravno, najsigurniji ćete biti ako kupujete po preporuci ili se sprijateljite s prodavačem na ribarnici koji će vam uvijek preporučiti ono što je najsvježije.

Ako niste vješti s čišćenjem, zamolite u ribarnici da vam očiste ribu. To će vam gotovo svugdje napraviti bez problema. Odaberite ih tako da budu slične veličine i da svaka bude za jednu osobu. Te ribe nazivaju se i „porcijašice“, a svaka obično ima 350-450 grama. Ako radite veću ribu za više osoba, recept je isti, samo produžite vrijeme pečenja za 15-ak minuta.

Za ovaj recept za ribu u pećnici s krumpirom i povrćem trebat će vam glavna namirnica, povrće, začini, a obavezno je i dobro maslinovo ulje. Povrće i začine koristite po vlastitom ukusu, možete dodati tikvice, brokulu, rajčicu, papriku… Riba je nježnog okusa pa sa začinima ne trebate pretjerivati. Za dvije osobe pripremite:

SASTOJCI

  • 2 ribe (orada, brancin, skuša – 300-400 g svaka)
  • 2 krumpira srednje veličine
  • 1 batat
  • 1 mrkva
  • 3 režnja češnjaka
  • 4 ploške limuna
  • Sol, papar, začini po želji (ružmarin, timijan, kopar…)
  • 0,5 dcl maslinovog ulja
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Klysa Kirstine Ramos-Pękalski (@klysa.pl)

POSTUPAK PRIPREME

  • Očistite ribu, operite je i posušite. Povrće ogulite, operite i narežite na tanke ploške ili kockice. Češnjak nasjeckajte.
  • Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite dva velika komada aluminijske folije.
  • Ribu izvana i iznutra premažite maslinovim uljem i posolite. U unutrašnjost dodajte češnjak i začine.
  • Povrće začinite uljem, solju, paprom i začinima, pa sve dobro izmiješajte.
  • Na svaki komad folije stavite pola povrća, na to ribu i u njezinu utrobu dvije ploške limuna. Zamotajte u čvrste “paketiće”.
  • Paketiće stavite na lim za pečenje obložen papirom. Pecite 45 minuta na 180 °C.
  • Poslužite u foliji s povrćem i sokovima koje je pustilo. Po želji dodajte još maslinovog ulja ili svježeg češnjaka.

Pročitajte još