Salata od hobotnice savršen je ručak za Veliki petak! Uz ovaj recept ispast će vam izvrsno

Tradicija u svakom zalogaju: salata od hobotnice koja će vaš Veliki petak učiniti posebnim.

Salata od hobotnice poslužena na bijelom tanjuru, prelivena maslinovim uljem, ukrašena limunom, radičem i svježim peršinom.
Foto: Shutterstock

Na Veliki petak, dan tišine, sabranosti i posta, mnoge obitelji diljem Hrvatske okreću se tradiciji pripreme jela bez mesa. I dok se petkom tijekom godine ta navika sve rjeđe poštuje, ovaj dan i dalje ostaje poseban. Dan je to kada na stol stižu jela od ribe i morskih plodova. Među njima, salata od hobotnice zauzima posebno mjesto.

Ovo jelo ima gotovo kultni status u svim krajevima Hrvatske, a osobito u Dalmaciji, gdje se smatra pravom delicijom za svečane prilike. Zbog svoje cijene i pripreme, često je rezervirano upravo za blagdanske trenutke kada se okupljamo s obitelji i dragim ljudima. Ako tražite savršen recept za današnji dan, ovaj tradicionalni specijalitet oduševit će sve za stolom i unijeti dašak mora u vašu blagdansku trpezu.

NAJPRAKTIČNIJE JE KUPITI OČIŠĆENU SMRZNUTU HOBOTNICU

Hobotnica pripada porodici glavonožaca, zajedno s lignjama, muzgavcima… Njeno meso termičkom obradom postaje meko i ukusno, zbog čega je jedan od omiljenih načina pripreme onaj ispod peke ili „a la peka“, odnosno u pećnici s krumpirima. Dok je većinu riba preporučljivo kupiti svježe i pripremiti što prije, za hobotnicu je bolje da prije pripreme bude zamrznuta jer će tako biti mekša. Danas je moguće kupiti smrznute, očišćene hobotnice koje znatno olakšavaju pripremu, pa čak i one već kuhane. Ali ako ste kupili svježu u ribarnici, najprije ju očistite pa zaledite barem na 480 sati prije kuhanja.

Salata od hobotnice često se priprema s krumpirom, iako ga tradicionalni dalmatinski recept ne predviđa. To je često jedini način da jelo postane malo obilnije i zasitnije, barem za one kojima je kupiti dva ili tri kilograma hobotnice preskupo. Ako želite uštedjeti, na isti način možete pripremiti i povoljnije muzgavce ili krakove humboltove lignje. U ovom receptu za salatu od hobotnice koristit ćemo i krumpir, no vi ga slobodno izostavite i povećajte količinu same hobotnice. Za četiri porcije bit će vam potrebno:

SASTOJCI

  • 1 – 1,5 kg smrznute i očišćene hobotnice (jedna hobotnica)
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 3 krumpira
  • 1 ljubičasti luk ili 3-4 mlada luka
  • 150 g cherry rajčica
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje
  • 10 crnih maslina
  • kvasina (vinski ocat)
  • 10-ak kapara
  • sol, papar

POSTUPAK PRIPREME

  • Stavite hobotnicu u veliki lonac i prelijte je vodom da bude potpuno prekrivena.
  • Dodajte luk razrezan na četvrtine, češnjak, lovorov list i pluteni čep.
  • Kuhajte hobotnicu najmanje sat i pol, dok ne omekša (nož mora lako prolaziti kroz meso).
  • Ostavite hobotnicu da se ohladi u vodi u kojoj se kuhala.
  • Krumpir skuhajte u ljusci, zatim ga ogulite i narežite na kockice.
  • Sitno nasjeckajte ljubičasti ili mladi luk (iskoristite i bijeli i zeleni dio).
  • Cherry rajčice narežite na četvrtine.
  • Ohlađenu hobotnicu narežite – krakove na kolutiće, tijelo na kockice.
  • Pomiješajte hobotnicu, krumpir i luk.
  • Začinite maslinovim uljem, posolite i dobro promiješajte.
  • Dodajte cherry rajčice, očišćene i narezane crne masline te kapare.
  • Prelijte s vinskim octom, promiješajte, kušajte i po potrebi dodatno začinite.
  • Poslužite u tanjurima i ukrasite listićem peršina ili bosiljka.

Pročitajte još