
SVI STE POZVANI
Tradicija u svakom zalogaju: salata od hobotnice koja će vaš Veliki petak učiniti posebnim.
Na Veliki petak, dan tišine, sabranosti i posta, mnoge obitelji diljem Hrvatske okreću se tradiciji pripreme jela bez mesa. I dok se petkom tijekom godine ta navika sve rjeđe poštuje, ovaj dan i dalje ostaje poseban. Dan je to kada na stol stižu jela od ribe i morskih plodova. Među njima, salata od hobotnice zauzima posebno mjesto.
Ovo jelo ima gotovo kultni status u svim krajevima Hrvatske, a osobito u Dalmaciji, gdje se smatra pravom delicijom za svečane prilike. Zbog svoje cijene i pripreme, često je rezervirano upravo za blagdanske trenutke kada se okupljamo s obitelji i dragim ljudima. Ako tražite savršen recept za današnji dan, ovaj tradicionalni specijalitet oduševit će sve za stolom i unijeti dašak mora u vašu blagdansku trpezu.
Hobotnica pripada porodici glavonožaca, zajedno s lignjama, muzgavcima… Njeno meso termičkom obradom postaje meko i ukusno, zbog čega je jedan od omiljenih načina pripreme onaj ispod peke ili „a la peka“, odnosno u pećnici s krumpirima. Dok je većinu riba preporučljivo kupiti svježe i pripremiti što prije, za hobotnicu je bolje da prije pripreme bude zamrznuta jer će tako biti mekša. Danas je moguće kupiti smrznute, očišćene hobotnice koje znatno olakšavaju pripremu, pa čak i one već kuhane. Ali ako ste kupili svježu u ribarnici, najprije ju očistite pa zaledite barem na 480 sati prije kuhanja.
Salata od hobotnice često se priprema s krumpirom, iako ga tradicionalni dalmatinski recept ne predviđa. To je često jedini način da jelo postane malo obilnije i zasitnije, barem za one kojima je kupiti dva ili tri kilograma hobotnice preskupo. Ako želite uštedjeti, na isti način možete pripremiti i povoljnije muzgavce ili krakove humboltove lignje. U ovom receptu za salatu od hobotnice koristit ćemo i krumpir, no vi ga slobodno izostavite i povećajte količinu same hobotnice. Za četiri porcije bit će vam potrebno:
SVI STE POZVANI
CRNA OVCA
omiljena proljetna slastica
paprene cijene
Kvizovi
ZABAVA JE ZAGARANTIRANA
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane
SKUHAJTE NA VRIJEME!