Volite morske plodove i ribu? Isprobajte ove jednostavne i ukusne recepte koji donose Mediteran na vaš tanjur

Od kremastih rižota do laganih tjestenina – donosimo recepte s morskim plodovima i ribom koje ćete s lakoćom pripremiti i s još većim guštom pojesti.

Crveni rižoto s plodovima mora poslužen na bijelom tanjuru, s kozicama, lignjama i dagnjama u bogatom umaku od rajčice.
Foto: Canva

Petak je u Hrvatskoj već desetljećima dan kada se na stol tradicionalno stavlja riba. Neki tu naviku njeguju cijeli život, dok se drugi s njom susretnu tek nekoliko puta godišnje, najčešće na Veliki petak, kada mnogi biraju jela bez mesa. Tada se kupuju svježi morski plodovi, sprema riba iz pećnice, miješa se salata od hobotnice, ili na stol dolazi tanjur mirisnog rižota s lignjama. Bez obzira na to jeste li vjerni ribljem ručku svakog tjedna ili ste u potrazi za inspiracijom baš za posebnu prigodu, u nastavku donosimo recepte koji će vas podsjetiti koliko su jela od morskih plodova ukusna, lagana i raznolika.

ZAŠTO ČEŠĆE BIRATI MORSKE PLODOVE I OSTALE BLAGODATI IZ MORA?

Osim što su ukusni i puni aroma mora, morski plodovi bogati su proteinima, zdravim mastima i mineralima, a vrlo su zahvalni i za pripremu – često vam ne treba više od 30 minuta da biste poslužili kompletan obrok. Bilo da koristite svježe lignje, dagnje, hobotnicu, kozice ili se odlučite za praktična rješenja poput smrznutih morskih koktela i konzervirane tune, uz malo maslinova ulja, češnjaka, bijelog vina i prstohvat peršina – uspjeh je zagarantiran. Ova jednostavna jela od morskih plodova i ribe oduševit će svakog gurmana:

RIŽOTO S PLODOVIMA MORA: KLASIK KOJI SVI OBOŽAVAJU

Mnogi će se složiti kako je malo jela na svijetu koja su postala toliko popularna i opće prihvaćena kao što je to rižoto! Rižoto s plodovima mora jedna je od omiljenih kombinacija koja se svakodnevno jede za obiteljskim stolom, ali i u posebnim prigodama i danima kao što su Badnjak ili Veliki petak. Radi se o jednostavnom jelu koje se lako priprema, ali je i vrlo prilagodljivo kada su u pitanju sastojci i okusi.

PAELLA: SLAVNO ŠPANJOLSKO JELO OD RIŽE BRZO SE PRIPREMA, A U “JEDNOJ TAVI” DOBIT ĆETE CIJELI RUČAK

Paella je puno više od običnog jela s rižom – to je šareni, mirisni i bogati zalogaj koji priča priču o tradiciji, mašti i ljubavi prema hrani. Ovaj španjolski specijalitet potječe iz Valencije, a legenda kaže da su ga prvi pripremali dvorski sluge koristeći ostatke raskošnih obroka, koje su miješali i kuhali na otvorenoj vatri. Danas postoji bezbroj varijacija paelle – s mesom, plodovima mora, povrćem ili kombinacijama svega navedenog, a ono što je čini prepoznatljivom jest neizostavni šafran koji joj daje boju i aromu. U nastavku donosimo recept koji vas vodi korak po korak kroz pripremu ovog jela koje će unijeti dašak Španjolske u vašu kuhinju.

SALATA OD HOBOTNICE: SAVRŠENO PREDJELO

Salata od hobotnice jedno je od jela koje u svim krajevima zemlje ima kultni status. U Dalmaciji je, dakako, tradicionalna delikatesa za posebne prilike, koju nudi većina restorana na obali. Ovo jelo, zbog cijene, spada u one koje pripremamo u posebnim i svečanim prilikama, pa su blagdani idealno vrijeme da iskušate recept za salatu od hobotnice i oduševite sve za stolom.

BRUDET OD LIGANJA: ZA OVAJ RECEPT MOŽETE KORISTITI I OBIČNU SMRZNUTU LIGNJU NAREZANU NA KOLUTIĆE I KRAKOVE

Hrskave lignje s pomfritom i tartarom neosporno su ukusan obrok, no nekima ne odgovara zbog viška masnoće, a i činjenica je da svoju čar brzo gubi hlađenjem. Ako ste se zaželjeli liganja, a ne želite da vam cijela kuća još dva dana miriše na prženo ulje, pripremite ih na drukčiji način. Ovaj recept za brudet od liganja osvaja svakoga tko ga proba, a priprema je zaista jednostavna. Uz malo truda dobit ćete fino i mirisno jelo na žlicu, odmoriti od mesa, a ručak će svakako biti lakši i zdraviji u odnosu na pržene lignje.

RIŽOTO OD LIGANJA: UKUSNO I KREMASTO JELO ODUŠEVIT ĆE SVE KOJI GA PROBAJU

Iako djeluje kao jelo iz fine kuhinje, rižoto od liganja zapravo je vrlo jednostavan za pripremu – a rezultat je bogat, aromatičan i kremast zalogaj koji se rado vraća na stol. Može se pripremiti sa svježim ili smrznutim lignjama, a po želji mu se mogu dodati i drugi morski plodovi za još intenzivniji okus mora. Tajna savršenog rižota leži u odabiru prave riže – zaboravite dugozrnate vrste i posegnite za arborio ili carnaroli rižom koje će jelu dati onu poželjnu, kremastu teksturu. U nastavku donosimo provjereni recept koji će vam pomoći da ovo klasično mediteransko jelo uspije baš svaki put.

TJESTENINA S KOZICAMA: OVAJ RECEPT SVI OBOŽAVAJU

Tražite ukusan ručak koji je gotov za manje od 15 minuta? Onda je tjestenina (ili špageti) s kozicama u crvenom umaku savršen izbor! Ovo jelo bez mesa idealno je za ljubitelje morskih plodova i mediteranskih okusa. Kozice su lagane, zdrave i pune proteina, a kad se spoje s rajčicom, maslinovim uljem i aromatičnim začinima, rezultat je savršeno izbalansirano jelo kojem ćete se sigurno vraćati. U nastavku donosimo recept koji se priprema brzo i jednostavno, a okusom podsjeća na more i ljeto!

AKO IPAK VIŠE VOLITE RIBU, ŠTO KAŽETE NA BRUDET?

Brudet je prava gastronomska ikona u Dalmaciji, radi se s pažnjom, za ljude koji su nam dragi, uvijek u velikom loncu oko kojeg će se okupiti više prijatelja. Od mjesta do mjesta, ali i od obitelji do obitelji, recept se razlikuje i svatko ima ono nešto svoje, a razlikuju se i prilozi koji se uz njega poslužuju. U nekim se kućama kuha s više rajčice, drugdje s više luka, negdje se dodaju škampi, a ponegdje samo skromnija riba iz mreže. Ipak, osnovna ideja uvijek je ista – bogat, aromatičan obrok koji povezuje ljude oko stola.

RIBA IZ PEĆNICE: ZDRAVA I JEDNOSTAVNA ALTERNATIVA MESU

Riba je izvrstan izvor proteina i sjajna alternativa mesu, kojeg većina konzumira u prevelikim količinama. Osim što je nutritivno bogata, svestrana je i ukusna, no mnogi je ipak izbjegavaju – bilo zbog cijene, bilo zbog predrasude da je priprema previše zahtjevna. Kupovina fileta uvijek je praktično rješenje – mogu se pripremiti na naglo, pohati u pivskom tijestu ili poslužiti na žlicu s krumpirom. No, ni priprema cijele ribe nije nimalo komplicirana. Pečena u foliji s krumpirom i povrćem, riba će zadržati sočnost i bogatstvo okusa, a pritom ćete imati minimalno posla u kuhinji.

KUHANI OSLIĆ S KRUMPIROM KOJI MOŽETE PRIPREMITI I OD FILETA SMRZNUTOG OSLIĆA

Glavni sastojci ovog jela su oslić i krumpir, ali savršen okus daju mu dodaci poput češnjaka, maslinovog ulja, bijelog vina i peršina. Kako bi si olakšali čišćenje i filetiranje, kupite smrznuti filet oslića, koji prije pripreme treba biti sasvim odmrznut. Ako morate ubrzavati taj proces, potopite ribu u hladnu vodu, no najbolje je da ju pustite da se postepeno odmrzava na zraku, ili čak u hladnjaku ako imate dovoljno vremena. S receptom se možete poigrati, pa mu, primjerice, dodati i mrkvu ili neko drugo povrće, ili koristiti sok od rajčice koji će mu dati kiseliju notu. No i ovakav, osnovni recept za kuhani oslić s krumpirom, oduševljava baš svakoga!

Pročitajte još