Kad na stolu zamiriši more: 10 najboljih recepata za jela od ribe koja se lako pripremaju i svi ih vole

Uživajte u okusima mora bez puno muke! Ovih 10 ribljih jela savršeni su za svaki dan, ali i za posebne prigode.

Pečeni oslić poslužen na bijelom tanjuru s kriškama limuna, svježim čili papričicama, mladim lukom i posipom od sezama.
Foto: Getty Images

Riba ne mora biti luksuz ni kulinarski izazov. Naprotiv, može biti brz, ukusan i hranjiv izbor za svakodnevni ručak. Iako mnogi još uvijek izbjegavaju ribu zbog cijene ili straha da je zahtjevna za pripremu, istina je da se i od jednostavnih namirnica poput smrznutih fileta oslića mogu stvoriti prava mala remek-djela. Stručnjaci savjetuju da ribu uvrstimo u jelovnik barem dva puta tjedno, a najbolja jela od riba upravo su ona koja se lako pripremaju, ne traže puno vremena ni novca, a obiluju okusom i zdravim sastojcima. U nastavku vam donosimo izbor provjerenih recepata, idealnih za Veliki petak, ali i svaki drugi dan kada poželite nešto lagano, a zasitno.

BRUDET: MIRISNO RIBLJE JELO KOJE JE, PREMA LEGENDI, NA POSLJEDNJOJ VEČERI JEO I ISUS

Brudet je prava gastronomska ikona u Dalmaciji, radi se s pažnjom, za ljude koji su nam dragi, uvijek u velikom loncu oko kojeg će se okupiti više prijatelja. Od mjesta do mjesta, ali i od obitelji do obitelji, recept se razlikuje i svatko ima ono nešto svoje, a razlikuju se i prilozi koji se uz njega poslužuju. U nekim se kućama kuha s više rajčice, drugdje s više luka, negdje se dodaju škampi, a ponegdje samo skromnija riba iz mreže. Ipak, osnovna ideja uvijek je ista – bogat, aromatičan obrok koji povezuje ljude oko stola.

RIBA IZ PEĆNICE: ZDRAVA I JEDNOSTAVNA ALTERNATIVA MESU

Riba je izvrstan izvor proteina i sjajna alternativa mesu, kojeg većina konzumira u prevelikim količinama. Osim što je nutritivno bogata, svestrana je i ukusna, no mnogi je ipak izbjegavaju – bilo zbog cijene, bilo zbog predrasude da je priprema previše zahtjevna. Kupovina fileta uvijek je praktično rješenje – mogu se pripremiti na naglo, pohati u pivskom tijestu ili poslužiti na žlicu s krumpirom. No, ni priprema cijele ribe nije nimalo komplicirana. Pečena u foliji s krumpirom i povrćem, riba će zadržati sočnost i bogatstvo okusa, a pritom ćete imati minimalno posla u kuhinji.

OSLIĆ U PIVSKOM TIJESTU: RECEPT KOJI ĆE ODUŠEVITI I ONE KOJI INAČE NISU LUDI ZA RIBOM

Ako ste nesigurni oko pripreme ribe, oslić je idealan za vaša prva riblja jela. Dostupan je smrznut i filetiran, što uvelike olakšava pripremu. Oslić je bijela riba koja pripada istoj porodici kao i bakalar, ali je od njega jeftiniji. Meso oslića je meko i ukusno, te izrazito zdravo. Ima malo kalorija, tek 71 na sto grama, a odličan je izvor proteina i gotovo uopće nema masti. Uvrstite oslić što češće na svoj jelovnik ako volite dobro jesti, a pritom paziti na zdravlje i liniju. Pivsko tijesto dodat će, naravno, nešto kalorija ovom jelu, koje najbolje ide s krumpir salatom.

KUHANI OSLIĆ S KRUMPIROM KOJI MOŽETE PRIPREMITI I OD FILETA SMRZNUTOG OSLIĆA

Glavni sastojci ovog jela su oslić i krumpir, ali savršen okus daju mu dodaci poput češnjaka, maslinovog ulja, bijelog vina i peršina. Kako bi si olakšali čišćenje i filetiranje, kupite smrznuti filet oslića, koji prije pripreme treba biti sasvim odmrznut. Ako morate ubrzavati taj proces, potopite ribu u hladnu vodu, no najbolje je da ju pustite da se postepeno odmrzava na zraku, ili čak u hladnjaku ako imate dovoljno vremena. S receptom se možete poigrati, pa mu, primjerice, dodati i mrkvu ili neko drugo povrće, ili koristiti sok od rajčice koji će mu dati kiseliju notu. No i ovakav, osnovni recept za kuhani oslić s krumpirom, oduševljava baš svakoga!

SRDELE U PEĆNICI: PREFINI RIBLJI RUČAK KOŠTAT ĆE VAS SAMO NEKOLIKO EURA

Jedna od najzdravijih i najjeftinijih riba, srdela, često se naziva i kraljicom Jadrana. Ponekad nezasluženo u sjeni bijele ribe, ova bi se mala plava riba trebala što češće naći na vašem jelovniku. Srdela je ukusna, sočna i slasna. I što je najbolje, vrlo povoljna. Kilogram srdele stoji oko 4 eura, smrznute možete naći i za 3 eura, a najveća cijena koju postižu je 5 eura. To znači da ćete uz prilog, primjerice povoljnu krumpir salatu, cijelu obitelj nahraniti za manje od 5 eura!

SLASNI RIBLJI TACOSI ZABAVNO SU I JAKO UKUSNO JELO KOJIM ĆETE ODUŠEVITI UKUĆANE ILI GOSTE

Koliko smo samo puta pročitali da stručnjaci naglašavaju prednosti ribe za srce i mozak, a i dalje se borimo s ispunjavanjem preporučene tjedne kvote za jela od ribe i morskih plodova. Jedno od rješenja je pronalaženje kreativnih načina za uključivanje ove namirnice u prehranu. Riblji tacosi jedna su od opcija jer ne samo da su sastavljeni od ukusnih i raznovrsnih sastojaka, već su brzi i zabavni za pripremu. Tacosi uključuju svježe sastojke, a okus nas je osvojio blagom ljutinom u svakom zalogaju.

VIŠKA POGAČA: CIJENJENA DELICIJA S PREKRASNOG DALMATINSKOG OTOKA

Viška pogača nije samo jelo – to je priča o otoku Visu, njegovim ljudima i stoljetnoj ribarskoj tradiciji. Nastala iz potrebe i jednostavnosti, ova pogača spaja ono najbolje što Mediteran nudi: mirisno dizano tijesto, slane srdele ili inćune te pirjani luk sa začinima. Pripremana generacijama u skromnim kuhinjama, s vremenom je postala jedno od najprepoznatljivijih jela dalmatinske kuhinje. Bilo da je poslužite za lagani ručak, večeru ili kao užinu, viška pogača uvijek donosi dašak juga na stol. U nastavku donosimo provjereni recept koji možete s lakoćom pripremiti i kod kuće.

LOSOS U KREMASTOM UMAKU OD KOPRA: LOSOS I KOPAR SU SAVRŠENI PAR, MORATE PROBATI TU KOMBINACIJU

Losos je praktičan za pripremu jer od njega možemo napraviti lijepe odreske koji nemaju puno kostiju, peče se kratko, a nagrađuje punim i bogatim okusom. Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama, dobar je izvor selena i kalija, a ima i dosta vitamina A, D, E i K. Ako još niste, probajte ga pečenog u pećnici s povrćem, ili ga ispecite u foliji u kojoj će zadržati sve svoje okuse i začine. Kako ga god pripremali, možete mu dodati umak od kopra za koji vam danas donosimo recept.

TJESTENINA S UMAKOM OD TUNE I RAJČICE: BRZ I UKUSAN RUČAK ZA KOJI VAM NEĆE TREBATI VIŠE OD 20 MINUTA

Tjestenina s umakom od tune i rajčica savršen je izbor kada vam treba brz, ukusan i zasitan obrok – priprema traje samo 15 do 20 minuta. Recept možete prilagoditi vlastitom ukusu dodavanjem omiljenih začina, a odlična je prilika i za iskorištavanje ostataka povrća iz hladnjaka. Tikvica, mrkva ili paprika sjajno će se uklopiti u umak, samo ih je potrebno dodati nakon što luk omekša i pirjati desetak minuta.

PAŠTETA OD TUNE: UMJESTO DA KUPUJETE, PROBAJTE SAMI NAPRAVITI OVAJ PREUKUSAN NAMAZ

U Dalmaciji je pašteta od tune gotovo nezaobilazan dio svakog stola – poslužuje se kao predjelo, međuobrok ili jednostavan zalogaj uz čašu vina. Iako možda nije u istom rangu s delicijama poput skradinskog rižota, pašticade ili brudeta, ovaj namaz osvojio je srca mnogih upravo zbog svoje jednostavnosti, bogatog okusa i praktičnosti. Savršeno se slaže s tostom, svježim kruhom, krekerima ili čak tortiljama, a kad je jednom pripremite kod kuće – teško ćete joj odoljeti.

Pročitajte još