Starinska pita od jabuka miriše na bakinu kuhinju: vrijeme je da ju napokon pripremite sami, imamo fantastičan recept

Prhko tijesto, sočan nadjev od jabuka i miris cimeta – ova starinska pita gotova je bez puno muke, a okusom će vas vratiti u djetinjstvo.

Domaća starinska pita od jabuka s prhkim tijestom i sočnim nadjevom, posuta šećerom u prahu – tradicionalni kolač.
Foto: Laura Bais / Tikvica.com

Pita od jabuka jedan je od onih recepata koji se prenosi s generacije na generaciju. Ovaj starinski desert izrađuje se od sastojaka koji su se nekada mogli pronaći u svakom dvorištu ili barem susjedstvu. Upravo zbog toga, stariji recepti za pitu od jabuke često ne uključuju cimet, već se oslanjaju na prirodne okuse domaćih sastojaka. S vremenom su počeli nicati recepti s raznim dodacima, a u ovom ćemo članku s vama podijeliti naš najdraži. Također ćemo pokriti sva važna pitanja: zašto je pita od jabuka toliko popularna, koja je tajna savršenog prkhog tijesta te, konačno, izložiti recept za sočnu pitu od jabuke idealnu za svaku prigodu.

DESERT PUN NOSTALGIJE I POZITIVNIH EMOCIJA

Sjećate li se kako je Proustov lik u U potrazi za izgubljenim vremenom bio vraćen u svoje djetinjstvo okusom madeleine kolačića? Tako miris i okus kombinacije prhkog tijesta i pečenih jabuka nas vraćaju u bezbrižne dane mladosti. Taj poznati miris pečenja širi se kućom, ispunjavajući nas osjećajem sigurnosti.

Ovo je jelo primjer kako sjećanja i emocije mogu duboko utjecati na naš doživljaj deserta. Bez kompliciranih krema koje zahtijevaju termometar ili luksuzne čokolade, pita od jabuka oslanja se na jednostavnost. Ipak, unatoč svojoj jednostavnosti, ovaj desert često se nalazi na vrhu popisa omiljenih slastica mnogih ljudi na našim prostorima.

TAJNA STARINSKE PITE OD JABUKE JE U PRHKOM TIJESTU

Prhko tijesto osnova je mnogih ukusnih deserata diljem svijeta. Njegova se primjena proteže daleko izvan pite od jabuke; koristi se za slatke i slane tartove, pite od rogača, sira ili oraha. Popularnost prhkog tijesta proizlazi iz njegove rahle teksture koja se topi u ustima. Njegova priprema nije zahtjevna, no dobro je znati par trikova koji će nam pomoći u dobivanju savršene pite.

Primjerice, u receptu kombiniramo glatko i oštro brašno. Kada bismo koristili samo glatko, tijesto bi bilo pretvrdo, dok bi tijesto isključivo s oštrim brašno bilo suviše mrvičasto. Stoga, ova kombinacija rezultira tijestom koje je dovoljno čvrsto da drži nadjev, ali i dovoljno nježno da se doslovno raspada pod vilicom.

Jedan od ključnih savjeta za izradu prhkog tijesta je upotreba hladnih sastojaka. Osim što je miješenje tijesta daleko lakše, oni omogućuju ravnomjernu distribuciju maslaca, stvarajući male džepiće masti unutar tijesta koje se tijekom pečenja tope i stvarajui krhku teksturu. Nadaje, za prhko tijesto uvijek koristimo šećer u prahu. On se lakše sjedinjuje s ostalim sastojcima i omogućuje tijestu da bude finije i nježnije.

SASTOJCI

Za prhko tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 200 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 2 žumanjka
  • Prstohvat soli

Za nadjev:

  • 1,2 kg jabuka
  • 150 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 1 žličica cimeta

Za posipanje (opcionalno):

  • Par žlica šećera u prahu

POSTUPAK PRIPREME

  • U posudu stavite oba brašna, šećer u prahu, prstohvat soli, hladan maslac narezan na kockice, jaje i žumanjke.
  • Mijesite sve sastojke dok se ne sjedine i oblikujte tijesto u dvije kugle.
  • Zamotajte tijesto u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30–60 minuta.
  • U međuvremenu ogulite i naribajte jabuke te ih ostavite da puste sok.
  • Ugrijte pećnicu na 220 °C.
  • Svaku kuglu tijesta razvaljajte između dva papira za pečenje.
  • Tepsiju premažite maslacem, pobrašnite i stavite prvu polovicu tijesta.
  • Tepsiju s tijestom stavite u zamrzivač na 10 minuta kako bi se tijesto stisnulo.
  • Pecite prvu koru 8 minuta dok lagano ne porumeni.
  • Ocijedite naribane jabuke i pomiješajte ih sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom.
  • Nadjev rasporedite preko pečene kore, a zatim prekrijte drugom korom koju ste prethodno izbockali vilicom.
  • Pecite pitu 35 minuta na 180 °C dok ne porumeni.
  • Ohladite i pospite šećerom u prahu po želji.

Pročitajte još