IMAMO VODIČ!
Hrana i piće
Sjećate li se ovog divnog jela iz djetinjstva? Pomalo zaboravljena slastica brzo se priprema i za nju vam treba samo nekoliko jednostavnih sastojaka
Danas, kad su nam dostupni recepti, namirnice i okusi iz cijelog svijeta, ponekad zaboravljamo da je jednostavno često i najbolje. Baš su takvi bili deserti na kojima su odrasle naše bake, pa i roditelji, a koji se i danas rado pripremaju u brojnim domovima. Jedan takav brzinski obrok, ili jednostavni desert, bila i tjestenina, posipana s nečim što im je u tom trenutku bilo pri ruci. Ponekad su to bili orasi, nekad mak, a dodatak šećera na vrhu bio je obavezan. Danas se nakratko vraćamo u djetinjstvo, a tamo će nas odvesti valjušci s makom za koji vam donosimo recept.
MAK JE BIO SIMBOL SMRTI, NARODNI LIJEK, A DANAS JE OMILJENI DODATAK SLASTICAMA
Sjemenke maka oduvijek se rado koriste u slasticama. Jedna od najpopularnijih je makovnjača, mnogi obožavaju mak kocke, a bez njega je nezamisliva i slavno međimurska gibanica. Zbog jarko crvenog svijeta i opijuma koji se iz njega ekstrahira dugo je bio simbol sna i smrti, a kroz povijest se koristio i za medicinske svrhe, odnosno narodne lijekove. Danas je u većini svijeta ipak samo sinonim za ukusne slastice, a dobro je znati da su sjemenke maka vrlo zdrave, bogate su nezasićenim masnim kiselinama, vitamine grupe B i brojne minerale.
MAK SE MOŽE JESTI S RAZLIČITIM VRSTAMA TJESTENINE
Valjušci s makom bili su klasik u kuhinjama kontinentalne Hrvatske, no mak se zapravo jeo s bilo kojom vrstom tjestenine. Rezanci s makom na istoku Hrvatske čak se pojavljuju u nekim pjesmama! No mi vam donosimo recept za valjuške, koji se nazivaju još i šufnudle ili luleki. To je tijesto meko, zasitno i idealno za brzu improviziranu slasticu.
VALJUŠCI S MAKOM RECEPT
Tijesto za valjuške slično je kao ono za knedle, a radi se s krumpirom. Omjer brašna i krumpira može varirati, ovisno o udjelu vode u krumpiru, no donosimo neke okvirne mjere. Ako želite veću količinu, samo udvostručite sastojke. Za ovo jelo za dvije osobe trebat će vam:
Za tijesto:
- 600 g krumpira
- 300 kg brašna
- 1 jaje
- 50 g maslaca
- sol
Za nadjev:
- 50 g maslaca
- 6 žlica ljevenog maka
- 5 žlice šećera
POSTUPAK PRIPREME
- Ogulite krumpir i skuhajte ga, pa ostavite da se malo ohladi.
- Krumpir izgnječite u pire, dodajte mu maslac i sol i sve dobro izmiješajte da se sjedini.
- Jaje umutite, pa dodajte pireu. Dobro izmiješajte.
- Sada krumpiru dodajte brašno i mijesite dok se sve ne sjedini u lijepo tijesto.
- Oblikujte tijesto u kuglu pa ga ostavite da se kratko odmori.
- U loncu zagrijte vodu s malo soli. Dok čekate da zavrije, počnite raditi valjuške.
- Vlažnim rukama oblikujte duguljaste valjuške, neka budu dugi oko 5-6 centimetara.
- Skuhajte ih u kipućoj vodi. Bit će brzo gotovi – izvadite ih čim isplivaju na površinu.
- Na tavi rastopite maslac. Dodajte kuhane valjuške i kratko ih prepržite.
- Potom obilno posipajte makom i miješajte dok svi valjušci ne budu prekriveni.
- Valjuške s makom pospite kristal šećerom i poslužite toplo, ali jelo je ukusno i kad se ohladi.