Sjećate li se ovog divnog jela iz djetinjstva? Pomalo zaboravljena slastica brzo se priprema i za nju vam treba samo nekoliko jednostavnih sastojaka

Foto: Shutterstock

Danas, kad su nam dostupni recepti, namirnice i okusi iz cijelog svijeta, ponekad zaboravljamo da je jednostavno često i najbolje. Baš su takvi bili deserti na kojima su odrasle naše bake, pa i roditelji, a koji se i danas rado pripremaju u brojnim domovima. Jedan takav brzinski obrok, ili jednostavni desert, bila i tjestenina, posipana s nečim što im je u tom trenutku bilo pri ruci. Ponekad su to bili orasi, nekad mak, a dodatak šećera na vrhu bio je obavezan. Danas se nakratko vraćamo u djetinjstvo, a tamo će nas odvesti valjušci s makom za koji vam donosimo recept.

MAK JE BIO SIMBOL SMRTI, NARODNI LIJEK, A DANAS JE OMILJENI DODATAK SLASTICAMA

Sjemenke maka oduvijek se rado koriste u slasticama. Jedna od najpopularnijih je makovnjača, mnogi obožavaju mak kocke, a bez njega je nezamisliva i slavno međimurska gibanica. Zbog jarko crvenog svijeta i opijuma koji se iz njega ekstrahira dugo je bio simbol sna i smrti, a kroz povijest se koristio i za medicinske svrhe, odnosno narodne lijekove. Danas je u većini svijeta ipak samo sinonim za ukusne slastice, a dobro je znati da su sjemenke maka vrlo zdrave, bogate su nezasićenim masnim kiselinama, vitamine grupe B i brojne minerale.

MAK SE MOŽE JESTI S RAZLIČITIM VRSTAMA TJESTENINE

Valjušci s makom bili su klasik u kuhinjama kontinentalne Hrvatske, no mak se zapravo jeo s bilo kojom vrstom tjestenine. Rezanci s makom na istoku Hrvatske čak se pojavljuju u nekim pjesmama! No mi vam donosimo recept za valjuške, koji se nazivaju još i šufnudle ili luleki. To je tijesto meko, zasitno i idealno za brzu improviziranu slasticu.

Tijesto za valjuške slično je kao ono za knedle, a radi se s krumpirom. Omjer brašna i krumpira može varirati, ovisno o udjelu vode u krumpiru, no donosimo neke okvirne mjere. Ako želite veću količinu, samo udvostručite sastojke. Za ovo jelo za dvije osobe trebat će vam:

SASTOJCI

Za tijesto:

  • 600 g krumpira
  • 300 g brašna
  • 1 jaje
  • 50 g maslaca
  • Sol

Za nadjev:

  • 50 g maslaca
  • 6 žlica mljevenog maka
  • 5 žlica šećera
 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Homemade Cakes & Bakes (@my_sweetbakery_ch)

POSTUPAK PRIPREME

  • Ogulite i skuhajte krumpir, zatim ga ostavite da se malo ohladi i izgnječite u pire.
  • U pire dodajte maslac i sol, dobro promiješajte.
  • Umutite jaje i dodajte ga krumpiru, zatim dodajte brašno i zamijesite glatko tijesto.
  • Oblikujte tijesto u kuglu i ostavite ga da odmori nekoliko minuta.
  • Zakuhajte vodu sa solju. U međuvremenu, vlažnim rukama oblikujte valjuške duge 5-6 cm.
  • Skuhajte valjuške u kipućoj vodi, vadite ih čim isplivaju na površinu.
  • Na tavi rastopite maslac, dodajte valjuške i kratko ih prepržite.
  • Posipajte ih mljevenim makom i dobro izmiješajte da se svi valjušci oblože.
  • Na kraju pospite šećerom i poslužite toplo ili ohlađeno.

Pročitajte još