
SAVRŠENE IDEJE ZA IZLET
Danas, kad su nam dostupni recepti, namirnice i okusi iz cijelog svijeta, ponekad zaboravljamo da je jednostavno često i najbolje. Baš su takvi bili deserti na kojima su odrasle naše bake, pa i roditelji, a koji se i danas rado pripremaju u brojnim domovima. Jedan takav brzinski obrok, ili jednostavni desert, bila i tjestenina, posipana s nečim što im je u tom trenutku bilo pri ruci. Ponekad su to bili orasi, nekad mak, a dodatak šećera na vrhu bio je obavezan. Danas se nakratko vraćamo u djetinjstvo, a tamo će nas odvesti valjušci s makom za koji vam donosimo recept.
Sjemenke maka oduvijek se rado koriste u slasticama. Jedna od najpopularnijih je makovnjača, mnogi obožavaju mak kocke, a bez njega je nezamisliva i slavno međimurska gibanica. Zbog jarko crvenog svijeta i opijuma koji se iz njega ekstrahira dugo je bio simbol sna i smrti, a kroz povijest se koristio i za medicinske svrhe, odnosno narodne lijekove. Danas je u većini svijeta ipak samo sinonim za ukusne slastice, a dobro je znati da su sjemenke maka vrlo zdrave, bogate su nezasićenim masnim kiselinama, vitamine grupe B i brojne minerale.
Valjušci s makom bili su klasik u kuhinjama kontinentalne Hrvatske, no mak se zapravo jeo s bilo kojom vrstom tjestenine. Rezanci s makom na istoku Hrvatske čak se pojavljuju u nekim pjesmama! No mi vam donosimo recept za valjuške, koji se nazivaju još i šufnudle ili luleki. To je tijesto meko, zasitno i idealno za brzu improviziranu slasticu.
Tijesto za valjuške slično je kao ono za knedle, a radi se s krumpirom. Omjer brašna i krumpira može varirati, ovisno o udjelu vode u krumpiru, no donosimo neke okvirne mjere. Ako želite veću količinu, samo udvostručite sastojke. Za ovo jelo za dvije osobe trebat će vam:
Za tijesto:
Za nadjev:
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
SAVRŠENE IDEJE ZA IZLET
Kaos na dva kotača
SAVRŠEN ODMOR
Barokna ljepota Hrvatske
Festival pjenušaca i jagoda
PROŠIRENJE PONUDE
U PRIZEMLJU MSU-A
ZASLADITE SE, ZASLUŽILI STE
MEDITERANSKI KLASIK
Razgovor s Josipom Korakom
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje