Hrana i piće

Rižoto na uzbekistanski način! Zašto danas ne biste pripremili pilav? Jednostavan je, svestran i vrlo ukusan, a mi imamo odličan recept

Polao, plao, pela, pilav, pilov, pallao, pilau, pelau, pulao, palau, pulaav, palaw, palavu, plov, palov, polov, polo, polu… Kad neko jelo ima toliko imena i kad je tradicionalni dio jelovnika u čak 30-ak država svijeta, kad su od njega ‘potekli’ španjolska paella i azijski biryani, mora da je riječ o nečemu stvarno dobrom. I stvarno jest. Pilav je prvenstveno jednostavan (može, naravno, biti i kompliciran ako to želite), svestran (može se spremati kod kuće ili pak za stotine ljudi povodom posebnih prilika) i – najvažnije – vrlo je ukusan. Vrlo je vjerojatno da će se, ako ga probate, ušuljati i u vašu kuhinju. U nastavku saznajte što je to zapravo pilav i kako se priprema!

ŽIVOT U SKLADU S PRIRODOMPetra je napustila Zagreb i preselila se u napušteno ličko selo: tamo je uredila ranč iz snova i svakodnevno brine o brojnim životinjama
Nastavi čitati

PILAV: JELO KOJE SVOJATAJU VELIKI OSVAJAČI

Varijante pilava su brojne, no nekoliko sastojaka uvijek je tu i u biti je nužno za jelo. Najosnovniji su riža (iako se u nekim zemljama koristi primjerice bulgur ili neke druge žitarice) i meso, a dalje su sve nadogradnje, kombinacije i improvizacije. Samo je nebo granica i što se tiče začina, a uostalom i povrća pa i voća, primjerice sušenog poput grožđica.

Nebo je, čini se, granica i kad se krene pričati o porijeklu jela. Neki kažu da ga je izumio Aleksandar Veliki, odnosno njegov kuhar, za potrebe njegove vojske u Uzbekistanu u 4. stoljeću. Drugi tvrde da je pilav djelo uzbečkog osvajača Timura, u 14. stoljeću. Istina je iduća, tvrde upućeni: pilav porijeklo vuče iz Perzije, gdje je uostalom i prvi puta spomenut, a zatim se lagano širio na Bliski istok, Aziju i Europu, pa odatle u Amerike.

ČAROLIJA POD ZEMLJOMOvaj grad ima neke od naljepših stanica metroa na svijetu: godinama ih je bilo ilegalno fotografirati jer su služile kao nuklearno sklonište
Nastavi čitati

ZA TRADICIONALNU VERZIJU OVČETINA I JANJETINA

U ovom tekstu orijentirat ćemo se na uzbečki pilav. Naime, pilav je nacionalno jelo Uzbekistana, svaki ga grad slaže na svoj način, a osnovni recept manje je više isti: meso (ovčetina ili janjetina), riža, luk i mrkva. Sumnjamo da itko kod kuće ima golemi kotao grijan vatrom kakve se može vidjeti u uzbekistanskim restoranima, a u kojima se pilav sprema za stotine i stotine ljudi odjednom, no bilo bi vrlo dobro ako imate gusani lonac. On će jelu dati onaj potrebni šmek zbog kojeg ga obožavaju ljudi diljem svijeta.

RECEPT: SAVJETI ZA PRIPREMU PILAVA I POTREBNI SASTOJCI

Pilav je idealna opcija za ručak ili večeru, možda čak i kad očekujete goste. Njime možete nahraniti mnogo ljudi, nitko neće ostati gladan jer je jelo zasitno, a imat ćete minimalno čišćenja jer ga u biti spremate u jednom jedinom loncu. U nastavku su sastojci koje ćete trebati ako pilav spremate za 10 osoba jer se on tradicionalno radi za više ljudi. Vi količine, dakako, možete i prepoloviti. Recepata i varijanta pilava je praktički koliko i ljudi na svijetu, a ovo je jedan od najuobičajenijih i vrlo detaljno objašnjava način pripreme koji je izrazito bitan, a sastoji se i od pečenja, kuhanja i parenja.

  • 1 kg janjetine (može i govedine)
  • 1 kg riže
  • 200-250 ml ulja
  • 1 kg mrkve
  • 2-3 srednje velike glavice luka
  • 1-1,5 žličice kumina
  • 2-3 cijele glavice češnjaka
  • čili papričice (po želji)
  • sol po želji

POSTUPAK PRIPREME

  • Operite rižu u vodi, prekrijete je hladnom vodom i pustite da se malo namače.
  • Pripremite meso i povrće: meso narežite na komade velike otprilike kao kutije šibica, mrkvu na kockice (ne vrlo sitne), luk nasjeckajte na tanke kriške, a glavice češnjaka očistite od ostatka korijena i prljavštine.
  • Zagrijte ulje u gusanom loncu na jakom plamenu i u njemu pecite meso dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Prepržite i luk (miješajte i pazite da ne zagori), a zatim dodajte i mrkvu. Povremeno miješajte kroz narednih 15 do 20 minuta, a zatim dodajte i kumin.
  • Smanjite plamen, natočite vode tek toliko da prekrije meso i povrće u loncu, posolite i pustite da krčka 40 minuta do sat i pol dok gotovo sva voda ne ispari i dok meso ne postane mekano. Nemojte miješati.
  • Pojačajte plamen na maksimum, dobro ocijedite rižu i stavite je u jednom sloju povrh mesa i povrća. U nju zabodite i češnjak i čili papričice. Pažljivo dodajte vodu, do nekih dva centimetra iznad riže. Pustite da voda zavrije pa dodajte sol i malo smanjite plamen. Kada je riža popila vodu, smanjite plamen na apsolutni minimum, pokrijte lonac poklopcem i pustite da se pari još 20 minuta.
  • Ugasite plamen, maknite čili papričice i češnjak, pažljivo promiješajte rižu s mesom i mrkvama i pustite da odstoji još pet minuta te začinite solju ako treba. Prebacite pilav na veliki tanjur i poslužite s češnjakom, čili papričicama, ukiseljenim povrćem ili pak kriškama rajčice.

Aktualno

Pročitajte još