Grad koji gurmani obožavaju: ova jela, pića i slastice morate probati ako putujete u Istanbul

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Istanbul je grad nevjerojatne energije. Grad je to u kojem se susreću Istok i Zapad, dva kontinenta, za koji mnogi kažu da je proturječan sam sebi: živ, bučan, šarolik i kaotičan u isto vrijeme. Posjetitelje oduševljavaju njegove brojne znamenitosti, poput Aja Sofije, palače Topkapi, Plave džamije, Cisterna bazilike, ali i atmosfera na ulicama, dobar shopping i ogromna ponuda hrane i pića. Gotovo da nema osobe koja je otišla u Istanbul, a da se nije vratila s kojim kilogramom više. Šarenilo slastica, sočna jela od mesa, ribe i povrća, ukusni fast food… Što god probali, oduševit će vas. Ako uskoro putujete u ovaj divan grad i pitate se što jesti u Istanbulu, donosimo nekoliko prijedloga jela i pića koja svakako morate probati.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

SOK OD NARA: VITAMINSKA BOMBA I OSVJEŽENJE DOSTUPNO NA SVAKOM UGLU

Praktički na svakom koraku prilikom šetnje centrom grada vidjet ćete kolica s hrpama svježeg nara, koji izgleda toliko sočno da mu je teško odoljeti. Iscijedit će ga pred vama kako biste bili sigurni da je sasvim svjež, a dat će vam energije za obilazak ovog velegrada. Sok je i prava vitaminska bomba pa kad pretjerate sa slatkišima možete se tješiti da ste unijeli i nešto zdravo. Kupujte sok samo na štandovima koji imaju istaknutu cijenu i na kojima vidite da cijede svježe voće pred kupcima.

SIMIT: SLASNO PECIVO HRSKAVO IZVANA, A MEKO IZNUTRA

Još jedno jelo koje ćete često sretati na ulicama Istanbula je simit. Riječ je o pecivu u obliku pletenice, koje je posipano sezamom ili makom. Prodaje se prazan ili prerezan i namazan topljenim sirom, po vrlo povoljnoj cijeli. Idealno za mali smack između ručka i večere ili doručak u hodu ako ujutro niste od velike hrane. Hrskav izvana, mekan iznutra, simit će vam se sigurno svidjeti ako volite pekarske proizvode.

PEČENA RIBA U PECIVU OMILJENI JE STREET FOOD, A NA ULICI SE JEDU ČAK I DAGNJE

Na dijelu grada blizu Bospora naići ćete na street food štandove na kojima prevladavaju riblja jela. Jedno od najčešćih brzih jela je balik ekmek, riblji file u pecivu. File se peče na grilu ili prži,  a poslužuje se s lukom i zelenom salatom. Na ulici možete pronaći i midye dolma, odnosno dagnje punjene aromatičnog rižom i kuhane na pari.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

UKUSNI TESTI KEBAB ATRAKCIJA JE I DOK SE POSLUŽUJE

Naravno, nećete jesti samo na ulici, pa kad sjednete u restoran odabrati nešto s jelovnika naići ćete na različite vrste jela koje nam svima zvuči poznato – kebaba. Osim nama najpoznatijeg doner kebaba, velikog komada mesa koji se peče okomito dok se okreće, naići ćete na različite verzije ovog jela. Preporučujemo „testi kebab“, meso i povrće pečeno u glinenoj posudi, u kojoj se svi sokovi i okusi međusobno divno prožmu. Samo posluživanje u restoranu, s teatralnim okretanjem i razbijanjem posude, bit će doživljaj za sebe.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Ramazan Bingöl (@ramazanbingol)

TURSKA VERZIJA PIZZE ZOVE SE PIDE, A POSLUŽUJE SE KAO PREDJELO ILI MEZA

U Istanbulu ne propustite probati pide, što je neka verzija turske pizze. Riječ je o ukusnom somunu, pečenom na žaru. Hrskav je, a poslužuje se preliven mljevenim mesom i/ili povrćem. Rijetko ćete ga naći kao samostalni obrok, iako se naravno može i tako jesti. Najčešće se poslužuje kao predjelo koje se gricka prije glavnog jela, a nezaobilazan je na pladnjevima s mezom.

PUNJENI KRUMPIR  ZA KOJI SAMI BIRATE DODATKE

Još jedna fantastična ulična hrana koja je popularna u Istanbulu je “kumpir”. To je krumpir pečen s korom koji se poslužuje punjen različitim nadjevima. Vi sami birate što će se naći u njemu. Kad odaberete svoj topli pečeni krumpir, naći ćete se pred vitrinom prepunom različitih sireva, povrća, mesnih umaka i prodavaču pokazivati što da stavi u njega. Maslac i sir su gotovo obavezni.

TURSKI DESERTI SU JAKO SLATKI, ALI TO VAM TAMO NEĆE NIMALO SMETATI

Naposljetku, tu su deserti. A Istanbul i cijela Turska su po njima nadaleko poznati. Zaboravite riječ kao što je „preslatko“, svi su turski deserti jako slatki. Ali imaju toliko dobar okus da ćete im to oprostiti. Probajte sto vrsta sočnih baklava, šarene lokume, aromatizirane pudinge… Ako mislite da znate što je baklava i da ste probali lokum, istanbulske slastičarnice uvjerit će vas da nemate pojma i da ste tek zagrebali ogromnu i nevjerojatnu ponudu.

ZA KUŠANJE VIŠE RAZLIČITIH JELA POSTOJE POPULARNE „FOOD TURE“

Ovo je tek dio stvari koje treba probati u Istanbulu, tu su još njihove slavne meze, punjeni krumpiri, katmer, pide, turska kava… Za kušati sve trebalo bi vam barem tjedan dana. Ako ste gurman, možda se isplati uzeti neku od organiziranih food tura na kojima ćete probati od svega pomalo i sami zaključiti što vam je najbolje. Opustite se i uživajte. Na liniju ćete misliti kad se vratite s odmora.

PODIJELI ČLANAK