BURNA POVIJEST TRDELNIKA

Omiljena adventska slastica nekoć je bila zabranjena, a iako je mnogi smatraju češkom, prvi su je zapravo napravili Mađari

Teško je zamisliti šetnju češkim gradovima, a posebno Pragom, bez mirisa i prizora ove prepoznatljive slastice. Trdelnik, omiljeni street food tijekom adventa i zimskih festivala, osvaja posjetitelje svojom kombinacijom poludizanog tijesta i bogatog mirisa cimeta. Ova poslastica, koja se često servira još topla, nezaobilazni je dio božićnog ugođaja na češkim ulicama. No, jeste li znali da trdelnik zapravo uopće nema veze s Pragom? Iako danas simbolizira češku gastronomsku ponudu, njegova povijest vodi do Transilvanije, prekrasne rumunjske regije u kojoj su ga prvi put napravili Mađari, a povijest ovog jela jednako je interesantna kao i sam okus.

TRDELNIK: SLASTICA KOJA SPAJA POVIJEST I OKUSE SREDNJE EUROPE DANAS UŽIVA GLOBALNU POPULARNOST, A PRVI SU JE NAPRAVILI MAĐARI

Iako danas simbolično pripada češkoj uličnoj gastronomiji, povijest trdelnika započinje u Transilvaniji, gdje su ga prvi ispekli Mađari. Prvi zapisani recept datira iz 1784. godine i nalazi se u kuharici transilvanijske princeze Márije Mikes. Ova slastica ubrzo je našla put do Mađarske, a zahvaljujući kneževskom kuharu Gvadányiju, prešla je granice prema Slovačkoj, a potom i Češkoj, gdje je stigla oko 1850. godine, navodi stranica Czechology.

Zvuči nevjerojatnoIspod ovog grada krije se fascinantna mreža tunela duga više od 30 kilometara! U njima se nalaze trgovine, šetnice i hoteli zbog kojih ljudi često ni ne izlaze na površinu
Nastavi čitati

Poznat kao „kürtőskalács“ u Mađarskoj, „prügelkrapfen“ u Austriji, a pod sličnim imenima može se pronaći i u Litvi i Švedskoj, trdelnik se prilagodio lokalnim okusima i tradicijama. Varijanta iz slovačkog grada Skalice, poznata kao Skalický trdelník, dobila je 2007. godine zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla u Europskoj uniji, što dodatno svjedoči o njegovoj dugovječnoj gastronomskoj vrijednosti.

U ČEŠKOJ JE OVA SLASTICA DUGO GODINA BILA ZABRANJENA

Jedna od manje poznatih, ali značajnih posljedica Baršunaste revolucije iz 1989. godine jest povratak drevnog trdelnika na ulice Praga. Kako navodi češki portal Mark Baker Prague, ova tradicionalna poslastica bila je potisnuta tijekom njemačke okupacije jer je smatrana „previše češkom“, a kasnije zabranjena od strane komunističkih vlasti kao „previše buržoaska“.

Danas je trdelník ponovno prisutan na štandovima i trgovinama diljem Starog grada češke prijestolnice, ali i cijele zemlje. Njegov povratak označava ne samo revitalizaciju tradicije nego i simbol slobode nakon desetljeća represije. No, prodavači nisu stali samo na obnovi klasične varijante ovog slatkog peciva. Moderni trdelnik dolazi u raznim oblicima, često je punjen sladoledom, preliven čokoladom ili posut kolačićima, čime je ova ulična hrana u toj zemlji dobila novi život i postala nezaobilazna atrakcija za posjetitelje.

POSEBNO SE UŽIVA U NJEMU TIJEKOM ADVENTA, NO NAILAZI NA VELIKE KRITIKE MEĐU LOKALNIM STANOVNIŠTVOM

Mirisna i hrskava poslastica Trdelnik postala je nezaobilazan dio božićnih sajmova u Pragu, gdje je turisti rado kupuju kao simbol lokalne gastronomije. Međutim, popularnost trdelnika dolazi uz visoku cijenu, zbog čega su ga mnogi lokalni stanovnici prozvali „turističkom zamkom“. Kritičari smatraju da je cijena ovog jednostavnog tijesta sa šećerom neopravdano visoka, no izgleda da to ne umanjuje njegovu privlačnost među posjetiteljima.

skrivena ljepotaNa jugu Hrvatske skriva se mjesto kao iz bajke, a rijetki su za njega čuli: sa svojih tridesetak kamenih kuća vjerni je čuvar tradicionalnog ribarskog načina života
Nastavi čitati

Osim financijskih zamjerki, dio javnosti ističe kako trdelnik zapravo nije autentična češka slastica. Unatoč tim kritikama, povijesni izvori potvrđuju da se trdelnik u Češkoj priprema već više od dva stoljeća. Zahvaljujući toj dugoj tradiciji, mnogi ga i dalje smatraju dijelom lokalne kulture, neovisno o njegovoj izvornosti. Omiljena slastica svojim mirisom i okusom upotpunjuje zimski ugođaj Praga te privlači brojne posjetitelje iz cijeloga svijeta.

Aktualno

Pročitajte još