
REKORDERI LJUBAZNOSTI
Hrana nas usrećuje, s tim će se složiti većina ljudi. No čini se da neka jela imaju veću sposobnost utjecati na naše raspoloženje od drugih! A jedno od tih jela je tjestenina. Ona dokazano povećava osjećaj sreće, pokazalo je talijansko istraživanje, koje je otkrilo da konzumiranje tjestenine izaziva osjećaj koji se može usporediti s onim koji doživljavamo dok slušamo najdražu pjesmu. A kako nam je svima u interesu biti sretni i zadovoljni, danas vam donosimo vam recepte za jela od tjestenine! Tjestenina je fina, dostupna, svestrana i praktična, a recepti koje vam donosimo otkrit će vam pregrštt ideja za umake s kojima ju možete kombinirati.
Postoje obroci oko kojih se posebno trudimo, stojimo u kuhinji satima, radimo više vrsta priloga, kombiniramo razne tehnike kuhanja… A postoje i oni koji su jednostavni, ne traže kompliciranje, a nagrađuju divnim, bogatim okusom. Jedno od takvih je i bolonjez. Gusti umak od mljevenog mesa klasik je koji nam nikad ne dosadi. Uz to, može se kombinirati s različitim namirnicama i jelima, kao što su punjene tikvice ili musaka.
PROČITAJ VIŠE Recept za bolonjez kji uvijek uspjeva potražite ovdje.
Brzo. Jeftino. I, najbitnije, nevjerojatno ukusno. ‘Spaghetti aglio e olio’, odnosno u prijevodu s talijanskog ‘špageti s češnjakom i uljem’ nadasve je zahvalno jelo koje će vas ‘odvesti’ u Italiju, ali na pristupačan i jednostavan način u minimalno vremena. Ovo je jelo kojem ćete se, jednom kad ga probate, često vraćati. Pogotovo u vremenskom škripcu jer za njega – od pripreme do serviranja treba maksimalno 15 minuta te samo tri ključna sastojka koja definitivno već imate u smočnici!
PROČITAJ VIŠE Recept za špagete s uljem i češnjakom potražite ovdje.
Tjestenina, meso, kremasti umak, sir. Jelo koje sadrži sve ove sastojke mora biti dobro, zar ne? Uostalom, dokazano je da postoji veza između određene hrane i poboljšanja emocionalnog stanja. Tjestenina dolazi u bezbroj veličina i oblika i jedna je od najkonzumiranijih namirnica na svijetu. Donosimo vam recept za lazanje, slavno talijansko jelo koje je osvojilo cijeli svijet. Postoje, dakako, varijante lazanja bez mesa, no mi danas pripremamo one klasične, s mljevenim mesom i bešamel umakom.
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti lazanje otkrijte ovdje.
Postoje jela koja “izazivaju podjele”, poput tripica ili drugih jela od iznutrica. Za njih se slobodno može reći: ili ih obožavaš, ili ne podnosiš. Krpice sa zeljem također pripadaju u tu kategoriju, iako se rade od svima dragih namirnica: tjestenine i kupusa. Ovo se jelo oduvijek jede u cijeloj kontinentalnoj Hrvatskoj, a u Slavoniji ćete ga naći pod imenom „flekice s kupusom“. Recept za krpice sa zeljem ne može biti jednostavniji, a možete ih jesti samostalno ili kao prilog mesu.
PROČITAJ VIŠE Recept za krpice sa zeljem potražite ovdje
Od hrane za siromašne do vrhunske gastronomske poslastice, špageti su postali omiljena vrsta tjestenine u mnogim obiteljima, a posebno ih vole klinci. Jedan od najpopularnijih recepata su špageti carbonara. Osim nevjerojatnog okusa, ovo tradicionalno talijansko jelo priprema se jako brzo, a sastoji od tjestenine, sira, jaja i slanine, i uvijek nas iznova oduševljava svojom jednostavnošću. Sve što vam treba za pripremu su panceta, maslinovo ulje, jaja, Pecorino sir, papar, sol i naravno špageti.
PROČITAJ VIŠE Recept za špagete carbonara potražite ovdje.
Većinu jela od tjestenine uistinu je jednostavno pripremiti. Upravo takva jela najviše volimo tijekom radnog tjedna, kad nemamo vremena predugo boraviti u kuhinji. Jedan takav jednostavni recept je i ovaj za tjesteninu s piletinom i gljivama. Tjestenina je jedna od omiljenih namirnica, piletina je najkonzumiranije meso na svijetu, a i gljive rijetko tko ne voli. Zato je ova tjestenina s piletinom i gljivama odličan brzi ručak u kojem svi uživaju!
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti tjesteninu s piletinom i gljivama pročitajte ovdje.
Jedna od omiljenih kombinacija je tjestenina s kozicama ili plodovima mora, koja je idealna za dane kad želimo obrok bez mesa. Ako tražite ideju za ručak, koji je pritom jednostavan i brzo gotov, odličan su izbor špageti s kozicama na crveno. Treba vam svega nekoliko sastojaka, a za štednjakom ćete biti manje od 15 minuta.
PROČITAJ VIŠE Recept za tjesteninu s kozicama na crveno potražite ovdje.
Ima dana kad ne stignemo provesti puno vremena za štednjakom, ali ipak želimo jesti nešto toplo i ukusno, napravljeno od namirnica koje imamo pri ruci. Tu se često kao ideja nameće tjestenina, praktična, brzo gotova, povoljna i dostupna. Ako pokušavate zdravije i laganije obroke, jela bez mesa, na žlicu, te ona s ribom, ova tjestenina s umakom od tune i rajčice će vas oduševiti. Čak dva sastojka u ovom jelu su iz konzerve, što pripremu čini brzom i praktičnom.
PROČITAJ VIŠE Recept za tjesteninu s tunom i rajčicom pročitajte ovdje.
Jedno od jela od tjestenine i kombinacija koja je novijeg datuma, a koje svoju popularnost duguje društvenim mrežama, je tjestenina s pečenom fetom i rajčicama. Naći ćete ju i po imenom „tik tok pasta“ pod kojim je prije dvije godine osvojila kuhare diljem svijeta. U nastavku donosimo jednostavan i brz recept uz koji će vam tjestenina s pečenom fetom i rajčicama odlično uspjeti baš svaki put!
PROČITAJ VIŠE Kako pripremiti tjesteninu s pečenom fetom i rajčicama pročitajte ovdje.
REKORDERI LJUBAZNOSTI
Kvizovi
VIVODINA WINE&WALK
KAMENI SVJEDOK PROŠLOSTI
Kazna za nestrpljive
Kvizovi
U SAMOM MUZEJU
omiljena proljetna slastica
ISKORISTITE SEZONU
ISKORISTITE SEZONU
Ručak za pamćenje
Legendarno mjesto
TRAŽENA BILJNA DELICIJA
KAKVO OSVJEŽENJE
Recepti za prigodne dane