Kraljevstvo žena: upoznajte društvo u kojem muškarac nikada ne vodi glavnu riječ

Matrijarhat - društvo u kojem muškarac nikada ne vodi glavnu riječ
piše Putni Kofer

Matrijarhat je oblik društvene organizacije u kojoj je majka ili najstarija ženska glava obitelji zadužena za središnju ulogu političkog vodstva, moralnog autoriteta i kontrole imovine. Iako su kroz povijest postojala brojna društva u kojima je glavnu riječ imala žena, danas su ona sve rjeđa te ih možemo pronaći isključivo u manjim plemskim zajednicama u Aziji, Africi i Južnoj Americi. “Kad bi žene vladale svijetom, ne bi bilo ratova” – samo je jedna od mnogobrojnih poslovica koje ukazuju na vrline žena kao vladara, a kako danas izgleda društvo na čijem je čelu žena i možemo li iz toga nešto naučiti, saznajte u nastavku.

Egzotična otočna zemlja, koja ima svoj Pariz, London i Poljsku, uskoro bi mogla završiti pod morem! Dva otoka već su potopljena, na ostalima živi oko 100.000 ljudi

JEDNO OD NAJVEĆIH SVJETSKIH MATRIJARHALNIH DRUŠTAVA ŽIVI NA INDONEZIJSKOM OTOKU SUMATRA

Sa svojom površinom od 473.000 km², Sumatra je šesti po veličini otok na svijetu. Ovaj indonezijski raj na zemlji poznat je po prekrasnim planinskim lancima, močvarnim nizinama koje su ispresijecane plovnim rijekama i jezerima te proizvodnji duhana, čaja, kave, kokosova i palmina ulja, papra, kukuruza i riže. Na otoku živi preko 40 milijuna stanovnika koji govore čak 50 različitih jezika, oko 90 posto stanovništva su muslimani, a ostatak čine kršćani, budisti, i hinduisti. Sumatra raspolaže značajnim nalazištima nafte i ima važnu ulogu u rudarstvu. No, ono što je manje poznato, u ovom dijelu Indonezije živi najveći matrijarhat na svijetu – društvo u kojem glavnu riječ ima žena!

U planinskim krajevima zapadne Sumatre stanuje etnička grupa Minangkabau koja čvrsto vjeruje da je žena najznačajnija osoba u društvu. U ovoj jedinstvenoj i kompleksnoj zajednici koju čini četiri milijuna ljudi, sve nekretnine i zemlja prenose se s majke na kćeri, djeca uzimaju majčino prezime, a muž se smatra gostom u ženinoj kući. Nakon udaje i polaganja bračnih zavjeta, svaka žena stječe vlastiti prostor za spavanje, a suprug može zaspati s njom samo pod jednim uvjetom – mora otići rano ujutro kako bi doručkovao u majčinoj kući. Na dan vjenčanja svatovi ne idu po mladu, već po mladoženju koji nakon obreda useljava u obiteljsku kuću mlade i njene obitelji.

ŽENE VODE DOMAĆINSTVA, IMANJA I RJEŠAVAJU SVE PROBLEME U DRUŠTVU

Ovakvim načinom života Minangkabaue žive već stoljećima, a najpoznatija legenda kaže da je sredinom 12. stoljeća kralj Maharajo Dirajo osnovao kraljevstvo Koto Batu. Nakon njegove smrti iza njega su ostale tri žene i tri maloljetna sina pa je njegova prva žena preuzela kraljevstvo i od tada počinje veliko doba matrijarhata. Brak ženama donosi društvene i ekonomske privilegije: one vode domaćinstva, cijela imanja, rješavaju svađe i obiteljske probleme te imaju veliku ulogu u provođenju zakona, svakodnevnih običaja i društvenih rituala.

Prekrasno jezero u susjednoj BiH oduševljava ogromnim plavetnilom, otočićima i poluotocima, a idealno je odredište za ljubitelje aktivnog odmora

Od muškaraca se očekuje da imaju redovan izvor prihoda i da vode brigu o troškovima kućanstva. Kada napune 10 godina, dječaci napuštaju majčin dom i borave u specijaliziranim školama u kojima uče praktične vještine i vjerska učenja. Iako su muškarci poglavari u političkim i vjerskim institucijama, biraju ih žene i mogu ih promijeniti u bilo kojem trenutku ako ne ispune njihova očekivanja ili zanemare svoje dužnosti.

View this post on Instagram

A post shared by Yoga Sugawa (@rentak_serunai_official)

Usprkos svemu, brojna istraživanja i različiti izvori ukazuju na to da su muškarci u ovom društvu zadovoljni svojim životima te da poštuju carstvo žena i njihove moći, a otkrilo se i da davanje ženske autonomije koja se obično pripisuje muškarcima dovodi do boljih zdravstvenih rezultata.

PODIJELI ČLANAK