Kraljevstvo žena: upoznajte društvo u kojem muškarac nikada ne vodi glavnu riječ

Matrijarhat - društvo u kojem muškarac nikada ne vodi glavnu riječ
piše Putni Kofer

Matrijarhat je oblik društvene organizacije u kojoj je majka ili najstarija ženska glava obitelji zadužena za središnju ulogu političkog vodstva, moralnog autoriteta i kontrole imovine. Iako su kroz povijest postojala brojna društva u kojima je glavnu riječ imala žena, danas su ona sve rjeđa te ih možemo pronaći isključivo u manjim plemskim zajednicama u Aziji, Africi i Južnoj Americi. “Kad bi žene vladale svijetom, ne bi bilo ratova” – samo je jedna od mnogobrojnih poslovica koje ukazuju na vrline žena kao vladara, a kako danas izgleda društvo na čijem je čelu žena i možemo li iz toga nešto naučiti, saznajte u nastavku.

JEDNO OD NAJVEĆIH SVJETSKIH MATRIJARHALNIH DRUŠTAVA ŽIVI NA INDONEZIJSKOM OTOKU SUMATRA

Sa svojom površinom od 473.000 km², Sumatra je šesti po veličini otok na svijetu. Ovaj indonezijski raj na zemlji poznat je po prekrasnim planinskim lancima, močvarnim nizinama koje su ispresijecane plovnim rijekama i jezerima te proizvodnji duhana, čaja, kave, kokosova i palmina ulja, papra, kukuruza i riže. Na otoku živi preko 40 milijuna stanovnika koji govore čak 50 različitih jezika, oko 90 posto stanovništva su muslimani, a ostatak čine kršćani, budisti, i hinduisti. Sumatra raspolaže značajnim nalazištima nafte i ima važnu ulogu u rudarstvu. No, ono što je manje poznato, u ovom dijelu Indonezije živi najveći matrijarhat na svijetu – društvo u kojem glavnu riječ ima žena!

U planinskim krajevima zapadne Sumatre stanuje etnička grupa Minangkabau koja čvrsto vjeruje da je žena najznačajnija osoba u društvu. U ovoj jedinstvenoj i kompleksnoj zajednici koju čini četiri milijuna ljudi, sve nekretnine i zemlja prenose se s majke na kćeri, djeca uzimaju majčino prezime, a muž se smatra gostom u ženinoj kući. Nakon udaje i polaganja bračnih zavjeta, svaka žena stječe vlastiti prostor za spavanje, a suprug može zaspati s njom samo pod jednim uvjetom – mora otići rano ujutro kako bi doručkovao u majčinoj kući. Na dan vjenčanja svatovi ne idu po mladu, već po mladoženju koji nakon obreda useljava u obiteljsku kuću mlade i njene obitelji.

Zemlja u kojoj je vrijeme stalo, ali glazba i dalje svira: upoznajte jedinstvenu kubansku kulturu prepunu tragova prošlosti

ŽENE VODE DOMAĆINSTVA, IMANJA I RJEŠAVAJU SVE PROBLEME U DRUŠTVU

Ovakvim načinom života Minangkabaue žive već stoljećima, a najpoznatija legenda kaže da je sredinom 12. stoljeća kralj Maharajo Dirajo osnovao kraljevstvo Koto Batu. Nakon njegove smrti iza njega su ostale tri žene i tri maloljetna sina pa je njegova prva žena preuzela kraljevstvo i od tada počinje veliko doba matrijarhata. Brak ženama donosi društvene i ekonomske privilegije: one vode domaćinstva, cijela imanja, rješavaju svađe i obiteljske probleme te imaju veliku ulogu u provođenju zakona, svakodnevnih običaja i društvenih rituala.

Od muškaraca se očekuje da imaju redovan izvor prihoda i da vode brigu o troškovima kućanstva. Kada napune 10 godina, dječaci napuštaju majčin dom i borave u specijaliziranim školama u kojima uče praktične vještine i vjerska učenja. Iako su muškarci poglavari u političkim i vjerskim institucijama, biraju ih žene i mogu ih promijeniti u bilo kojem trenutku ako ne ispune njihova očekivanja ili zanemare svoje dužnosti.

Usprkos svemu, brojna istraživanja i različiti izvori ukazuju na to da su muškarci u ovom društvu zadovoljni svojim životima te da poštuju carstvo žena i njihove moći, a otkrilo se i da davanje ženske autonomije koja se obično pripisuje muškarcima dovodi do boljih zdravstvenih rezultata.

Okupljališta intelektualne elite: tko su bili gosti u starim zagrebačkim kavanama
PODIJELI: