Traženje odgovora u svetom jezeru, dimu i snovima: kako se bira Dalaj Lama, vođa tibetanskog budizma?

Tko je Dalaj Lama, duhovni vođa tibetanskog budizma
piše Putni Kofer

Tibetanski budizam počiva na vjerovanju da je svatko od nas prije živio te da će se ponovo roditi u nekom drugom tijelu. U Tibetu, svjetskom centru budizma, živi nekoliko stotina godina stara tradicija potrage za duhovnim vođom koji će nastaviti predvoditi narod na putu suosjećanja i prosvjetljenja. Tenzin Gyatso, XIV. Dalaj Lama s čijeg lica rijetko kad silazi osmijeh, prepoznat je kao inkarnacija prethodnog, XIII. Dalaj Lame, kada je imao svega dvije godine. Nekad redovnici tragači gledaju u jezero, nekad promatraju kako pušu vjetrovi, a sve to kako bi našli novu budističku ikonu koja će širiti riječi ljubavi i apsolutnog mira. U nastavku saznajte tko je Dalaj Lama i kako se biraju njegovi nasljednici!

Najviši vrh Krka krije slikovite staze, nezaboravne poglede na more i idealno je odredište za izlet u kojem će uživati i oni najmlađi

TKO JE DALAJ LAMA? UTJELOVLJENJE SUOSJEĆANJA I NAJVIŠA FIGURA U TIBETANSKOM BUDIZMU

Sadašnji Dalaj Lama je četrnaesti u lozi redovnika za koje se kroz posljednjih pet stoljeća vjeruje da su bili inkarnacije Avalokiteśvara, odnosno utjelovljenje Buddhe i vođe tibetanskog budizma. Svi su oni kroz povijest igrali izuzetno važnu ulogu u političkom životu Tibeta jer su od 17. stoljeća upravljali većinom njegovog teritorija.

Nakon što je otkriven kao malo dijete, XIV. Dalaj Lama je proglašen novim budističkim vođom 1940. godine gdje je svladao intenzivno školovanje i najviši doktorat iz budističke filozofije. Nažalost, kineskom okupacijom i agresijom, kao i mnogi stanovnici ovog himalajskog raja, Tenzin Gyatso je 1959. godine pobjegao u Indiju. Od tada Tibet više nikada nije bio isti, ali zahvaljujući njegovom entuzijazmu, volji i susretljivom dijalogu, XIV. Dalaj Lama iz svog sigurnog doma Dharamshale u Indiji, na daljinu i dalje ponosno vodi tibetanski narod.

NOVI DALAJ LAMA SE BIRA KONZULTIRANJEM SVETOG JEZERA, MEDITACIJOM I INTERPRETACIJOM SNOVA

Tradicija Dalaj Lame kao duhovnog vođe Tibeta i tibetanskog naroda potječe još iz XVI. stoljeća, za vrijeme uspona budističke škole Gelug-pa. Kada Dalaj Lama umre, čak i prije njegove smrti, stariji redovnici i budistički stručnjaci traže njegovu inkarnaciju, ujedno i njegovog nasljednika. Potraga uključuje razne zanimljive metode poput promatranja svetog jezera, interpretacije snova i vizija te čitanja spiritualnih simbola.

Najveći kip Djeda Mraza na svijetu visok je kao zgrada sa sedam katova! Krasi ga čak 250.000 lampica, a nalazi se u istom gradu kao i onaj najmanji koji stane u ušicu igle

Stari redovnici obično pokušavaju naći tragove na tijelu Dalaj Lame promatrajući položaj u kojem je umro te prema kojoj strani svijeta je bio okrenut. Kada se tijelo kremira, važno je u kojem smjeru se dim kreće, što može predstavljati potencijalni indikator lokacije novog poglavara tibetanskog budizma. Tragači za novim vođom često konzultiraju i sveto tibetansko jezero Lhamo La-Tso gdje meditiraju kako bi dobili vizije i uvid u to gdje se nalazi nova reinkarnirana duša. Kada pronađu to mjesto, redovnici dijete podvrgavaju raznim provjerama, a jedna od njih sastoji se od toga da mu se pokažu predmeti umrlog Dalaj Lame kako bi provjerili hoće li ih prepoznati kao svoje.

KAKO JE DVOGODIŠNJI DJEČAK POSTAO DUHOVNI VOĐA SVIH TIBETANCA

U vrijeme smrti XIII. Dalaj Lame, njegovo tijelo je bilo okrenuto prema jugu. Ipak, nekoliko dana kasnije redovnici su primijetili da mu se glava pomaknula prema istoku, a na sjeveroistočnoj strani hrama u kojem je dočekao svoje posljednje dane pojavile su se neobične gljivice. Zbog svega toga, mudri tragači su zaključili da se idući Dalaj Lama roditi u sjeveroistočnom dijelu Tibeta.

Krećući se upravo tim predjelima, redovnici su pronašli dječaka imena Lhamo Thondup u pokrajini Dokham, u kući koju je jedan od redovnika vidio u svojim vizijama. Svakoj sumnji je nestao trag kada je maleni Lhamo Thondup prepoznao bubanj i štap za hodanje kojim se njegov prethodnik koristio. Nakon što su ga ti isti redovnici podučavali i obrazovali u tibetanskim hramovima, 1940. godine dječak je proglašen XIV. Dalaj Lamom te je dobio novo ime, Tenzin Gyatso.

NEIZVJESNA BUDUĆNOST IDUĆEG ILI IDUĆE DALAJ LAME

Sudeći po izjavama kineskog vrha koji tvrdi da će sam pronaći novog budističkog vođu, lako je predvidjeti da će potraga za idućim Dalaj Lamom biti u najmanju ruku izazovna. Tenzin Gyatso je natuknuo i mogućnost da se možda neće reinkarnirati na području Tibeta, već bilo gdje na svijetu, a pretpostavlja se da će to ipak biti u Indiji gdje je živio većinu svog života.

U jednom razgovoru je spomenuo da postoji mogućnost da se u sljedećem životu rodi kao žena te je istaknuo kako će uloga Dalaj Lame postojati do onda kada će tibetanski narod osjećati potrebu za vođom. U svakom slučaju, Tenzin Gyatso će prije svoje smrti, za koju procjenjuje da će se dogoditi kad navrši 113 godina, savjetovati redovnike i ostaviti detaljne upute kako bi pronašli njegovu inkarnaciju.

PODIJELI ČLANAK