Zbog žvakaćih guma u ovoj zemlji možete završiti u zatvoru! Strogo ih je zabranjeno proizvoditi, reklamirati, uvoziti i žvakati

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Singapur je poznat kao jedan od najčišćih gradova na svijetu. Diljem njegovih ulica je postavljeno više od 46.000 koševa za smeće kako bi se potaknulo stanovnike da pravilno odlažu otpad. Radi se i o jednom od rijetkih gradova koji nema vidljive smećarske kamione na ulicama, jer se smeće prikuplja podzemnim sustavom kanalizacije, a grad se može pohvaliti i inovativnim sustavima za recikliranje i upravljanje otpadom, koji doprinose očuvanju okoliša. Mnoge putnike koji posjećuju ovu prekrasnu azijsku metropolu iznenadi vijest o zabrani žvakaćih guma u gradu. Bilo da se radi o korištenju, uvozu, prodaji ili proizvodnji žvakaćih guma, kršenje ove zabrane nosi pozamašne kazne i čak mogućnost zatvorske kazne.

Najniži jadranski otočić slikovita je oaza mira bez buke i automobila, a ponosi se bogatom tradicijom ronjenja i izrade spužvi

BORBA PROTIV VANDALIZMA: ZABRANA ŽVAKAĆIH GUMA U SVRHU ZAŠTITE USLUGA JAVNOG PRIJEVOZA

Jedan od glavnih ciljeva zabrane bio je spriječiti vandale da koriste istrošene žvakaće gume za ometanje usluga javnog prijevoza. Prije stupanja zabrane na snagu, zabilježeno je mnogo slučajeva u kojima su vandali lijepili žvakaće gume na senzore na vratima brzih vlakova, što je rezultiralo ometanjem normalnog rada i poremećajima u brojnim gradskim linijama.

Zabrana je provedena i kako bi se riješili problemi koje stvara otpad od žvakaćih guma na javnim mjestima poput kina, parkova i zajedničkih prostora stambenih naselja kao što su dizala, stubišta i hodnici. Također, visoki troškovi čišćenja smeća su također uzeti u obzir. Odbor za stanovanje i razvoj trošio je godišnje čak 150.000 singapurskih dolara na čišćenje otpadaka od žvakaćih guma.

POVIJEST I PROVEDBA ZABRANE ŽVAKAĆIH GUMA

Ideju o zabrani žvakaćih guma prvi je iznio tadašnji ministar vanjskih poslova i kulture još davne 1983. godine. Prije stupanja zabrane na snagu 3. siječnja 1992., vlada je već provodila određene kontrole nad njihovom prodajom. Nacionalnoj televiziji je bilo zabranjeno prikazivanje reklama koje su promovirale prodaju žvakaćih guma, dok je školskim trgovinama naređeno da ih prestanu prodavati učenicima.

Koji grad ima najviše muzeja na svijetu? Da ih sve razgledate trebali bi hodati mjesecima, a čuva i neka od najpoznatijih umjetničkih djela

Reakcije javnosti na zabranu bile su podijeljene. Pristaše su smatrale da će ovakva odluka pomoći da se grad riješi višegodišnjih problema i unaprijedi čistoća javnih mjesta. Kritičari su, s druge strane, smatrali potez Vlade prenaglim i oštrim. Oni su predložili pragmatičniji pristup poput javnog obrazovanja ili većih novčanih kazni za nepropisno odlaganje žvakaćih guma. Zabrana je također naišla na otpor distributera, uključujući trgovine namirnicama, trgovine i supermarkete, jer su morali otpisati svoje zalihe žvakaćih guma s velikim gubitkom.

BROJ SLUČAJEVA OTPADAKA SE SMANJIO S 525 NA SAMO DVA

Unatoč kritikama, vlada je nastavila sa zabranom žvakaćih guma jer javno obrazovanje nije polučilo željeni učinak. Zabrana se pokazala učinkovitom u smanjenju broja otpadaka. Na primjer, u veljači 1993. prosječan broj slučajeva dnevno bio je samo dva u usporedbi s 525 prije zabrane. S drastičnim smanjenjem otpadaka od žvakaćih guma, gradska su vijeća izvijestila o velikim uštedama u troškovima čišćenja.

PODIJELI ČLANAK