Zemlja u kojoj nedostaje medijske slobode, ali svatko ima posao: evo kako izgleda život u Bjelorusiji

Život u Bjelorusiji: zemlja u kojoj nedostaje medijske slobode, ali svatko ima posao
piše Lara Žučko

Iako često zanemarena europska turistička destinacije, ova skromna država istočne Europe iz godine u godinu privlači sve veći broj turista iz cijeloga svijeta. Tamo vlada nevjerojatan red, čiste ulice, zeleni parkovi i stara seoca u kojima vrijeme kao da je stalo, a sa svojom intrigantnom ljepotom i slavenskim šarmom osvojit će baš svakoga. Naizgled izolirana od ostatka svijeta, Bjelorusije je danas trn je u oku mnogima koji se brinu za ljudska prava i slobode, zemlja s najmanje nezaposlenih na svijetu u kojoj su školovanje i zdravstvena zaštita u potpunosti besplatni. Evo kako izgleda život u Bjelorusiji, nekada najbogatijoj državi u vrijeme bivšeg Saveza Sovjetskih Socijalističkih Republika.

ZEMLJA KOJOM VLADAJU TRAGOVI BIVŠEG SISTEMA

Republika Bjelorusija je živopisna zemlja koja se prostire na 207 tisuća kvadratnih metara na istoku Europe, a graniči s Poljskom, Ukrajinom, Latvijom, Litvom te Rusijom. Na njezinom teritoriju vladaju plodna nizinska područja idealna za razvoj poljoprivrede i uzgoja stoke. Možda je upravo zato Bjelorusija dom najvećem sisavcu koji živi na kontinentu, a radi se o europskom bizonu. Osim ovih veličanstvenih životinja, u Bjelorusiji živi gotovo 10 milijuna stanovnika od kojih su, osim Bjelorusa, najzastupljeniji Rusi.

Zemlja zavidno bogate povijesti i kulture koja datira iz 6. stoljeća svoju je nezavisnost dobila tek kada se SSSR raspao, ali je ostavio duboke tragove koji još uvijek žive u njezinoj svakodnevici. Ipak, to ne znači da je čitava zemlja uronjena u davnu prošlost iz koje ne može izaći jer u mnogočemu dokazuje zamjetan progres i napredak na kojemu bi mnoge zapadne zemlje pozavidjele.

Indija – Zemlja velikih različitosti i suprotnosti u kojoj ne vrijede pravila kao u ostatku svijeta

ŽIVOT U MINSKU: JEDAN OD NAJČIŠĆIH GRADOVA NA SVIJETU U KOJEM SVAKU ZGRADU KRASI SPOMENIK

Minsk, glavni grad Bjelorusije, poznat je kao jedan od najčišćih na svijetu, a ujedno je najvažnije administrativno, gospodarsko i kulturno središte čitave zemlje. Na ulicama Minska nećete pronaći odbačene opuške, grafite na zgradama, hrđave rukohvate niti oštećene fasade. Mnogi će prvo pomisliti da je razlog tome strah od mogućih sankcija, no stanovnici Bjelorusije izuzetno poštuju javnu i privatnu imovinu te vjerojatno nikada neće niti pomisliti da djeluju protiv javnog dobra.

Štoviše, ustaljena je i dugogodišnja praksa tzv. subotice, odnosno običaja kada se jedna subota u mjesecu posvećuje društveno korisnom radu. Tada stanovnici dobrovoljno sudjeluju u radovima poput bojanja, sađenja te čišćenja javnih ili tvorničkih prostora kako bi za svoju zajednicu učinili dobro djelo.

Cjelokupan dojam grada uljepšavaju mnogi parkovi koje stanovnici često posjećuju. Kada hodate po ulicama nećete pomisliti da se nalazite u gradu u kojem živi gotovo dva milijuna stanovnika jer tamo nema gužvi niti prenatrpanih sadržaja od kojih biste mogli dobiti dojam gradskog kaosa. Zgrade su izgrađene planski, a jedna od najljepših je Nacionalna biblioteka Bjelorusije čija je izgradnja započela 2002., a završila 2006. godine.

Tajanstveni Maori: mnogi su u braku s Hrvatima, pozdravljaju se dodirom nosa, a klanjajuje se različitim bogovima

Ulaz u knjižnicu je projektiran tako da podsjeća na otvorenu knjigu na čijim stranicama stoji biblijski citat na 19 jezika. Kao i kraj većine velikih zgrada i ovdje se nalazi kip, točnije brončana figura bjeloruskog učenjaka i jednog od najpoznatijih prevoditelja Biblije, Francysk Skaryna.

BOLNA POVIJEST GRADA HEROJA

Minsk nije čist i skladan samo kako bi se natjecao s ostalim gradovima koji glase kao izuzetno uredni i besprijekorni, poput Singapura i Helsinkija. Naprotiv, njegov mladolik izgled pokušava zaliječiti rane prouzrokovane tragedijom iz Drugog svjetskog rata kada je 85% svih građevina uništeno tijekom okupacije grada koja je trajala čak 1100 dana. Budući da su prije rata 40% stanovnika činili židovi, pripadnici vojske zloglasnog njemačkog diktatora s prepoznatljivim brkom ušli su u grad i sravnali ga sa zemljom. Iza njih je ostalo svega nekoliko kuća. Svaki treći stanovnik je ubijen ili nestao, a Bjelorusija se našla na udaru njemačkih trupa i pretrpjela je najveća razaranja.

Gejše – simboli egzotične ljepote i čuvari japanske tradicionalne umjetnosti

Ipak, Crvena armija je dobila presudne bitke protiv Nijemaca te je odlučila ishod Drugog svjetskog rata. Vidjevši u kojem stanju je rat ostavio grad, sovjetski arhitekti su odlučili srušiti sve što je ostalo te iznova izgraditi cijeli grad, poštujući sve geometrijske zakonitosti. U obnovi Minska sudjelovali su i brojni njemački zarobljenici i tako vraćali dug zemlji nad kojom su vršili napade. Zbog svih žrtava i pretrpljene štete te konačnom uzdizanju iz pepela rata, Minsk je dobio ime „Grad heroj“.

ZEMLJA U KOJOJ NEDOSTAJE MEDIJSKE SLOBODE, ALI SVATKO IMA POSAO

U Minsku danas živi gotovo 2 milijuna stanovnika, a većina njih su pravoslavne vjere. Impozantne crkve dominiraju gradom, a jedne od najljepših su crkva svete Magdalene i centralni saborni hram svetog Duha. To je nekada bio katolički samostan koji je pravoslavna crkva dobila na poklon kao kompenzaciju za srušeni pravoslavni hram. Najljepše ga je posjetiti u podne kada je prepun vjernika te okupan svečanom atmosferom.

Usprkos padu komunizma, bjeloruska vlada i danas mnogima djeluje kao diktatorska te veliki broj ljudi vjeruje kako su državni izbori uglavnom namješteni, a politički protivnici režima sabotirani. No, unazad nekoliko godina cijeli je svijet pratio velike prosvjede protiv vladajućih kada se društvo ujedinilo u borbi protiv jednomišlja i opetovanih pobjeda istih čelnika države.

Ono što je zasigurno potaknulo ljude da dignu glas je činjenica da su gospodarstvo i mediji još uvijek pod budnim okom državnog aparata, a neke od medijskih kuća kontroliraju vladini ogranci. S druge strane, premda se čini kako je ovdašnje društvo zapelo u svojevrsnom limbu između bivšeg sistema i demokratskog progresa, stopa nezaposlenosti iznosi samo 1.5% te se rijetko kada nađe osoba koja nema posao.

BJELORUSIJA I MINSK ZAVEST ĆE VAS SVOJIM TAJANSTVENIM ŠARMOM

Bjelorusija je nevjerojatno zanimljiva zemlja i neopravdano zanemarena na turističkim top listama europskih destinacija. Puna zelenila, spektakularne arhitekture i kulturnih sadržaja koji nikoga još nisu ostavili ravnodušnim, Bjelorusija i Minsk zavest će vas svojim tajanstvenim šarmom. Na njihovim uređenim ulicama možda neće biti puno ljudi, ali nećete se osjećati nesigurno. Uz lokalno stanovništvo koje radi za javno dobro i koje će vam ispričati zanimljive povijesne priče, vaš ostanak u ovoj intrigantnoj zemlji bit će prava avantura koje ćete se rado sjećati.

PODIJELI: