Prekrasna španjolska tradicija koja potiče bliskost s dragim ljudima ima samo jedno pravilo: nitko ne ustaje od stola

Foto: Shutterstock

Ne postoji puno zemalja na svijetu u kojima je hrana toliko važna kao u Španjolskoj. Španjolci su gurmani, recepti se prenose s generacije na generaciju, njihova je kuhinja ukusna, a većina druženja odvija se uz barem malene zalogaje, tapase. No, postoji jedan običaj vezan uz obroke koji je Španjolcima možda i bitniji od samih namirnica. To je sobremesa, pojam koji se odnosi na vrijeme koje se nakon objeda provodi za stolom. Evo što je sobremesa i zašto bismo svi mogli nešto naučiti iz ovog lijepog španjolskog običaja!

ŠPANJOLSKA TRADICIJA KOJA SLAVI POVEZIVANJE S DRAGIM LJUDIMA

Sobremesa je španjolska tradicija i dio njihovih života za koju bi im bilo i smiješno da analiziramo. S jedne strane, to je jednostavno fizički čin ostanka za stolom nakon večere i razgovora. Ali, više od toga, radi se o posvećenosti prijateljima i obitelji i pronalasku vremena za njih u užurbanom danu. Sobremesa slavi važnost zbližavanja, smijeha i osobnih veza. A vrijeme opuštanja nakon obroka idealno je vrijeme za to.

OBJED NE ZAVRŠAVA U TRENUTKU KAD POSLJEDNJA OSOBA ISPRAZNI TANJUR

Daleko od toga da Španjolci ne shvaćaju ozbiljno dio ručka ili večere koji se tiče same hrane. Zanima ih što se jede, kako je pripremljeno, komentiraju se okusi, nazdravlja vinom… No, objed ne završava u trenutku kad posljednja osoba isprazni tanjur. Tada počinje sobremesa, druženje s prijateljima ili obitelji, pričanje priča, smijeh, opuštanje… Ručak je više od hrane, to je događaj od društvenog značenja. Riječ sobremesa bi se mogla prevesti kao “desert”, nešto slatko što dolazi nakon objeda. No, u ovom se slučaju to se ne odnosi na kolač, već na kvalitetno vrijeme provedeno s dragim ljudima.

NE PALITE TELEVIZOR, NE PREGLEDAVAJTE MOBITEL… PREPUSTITE SE SOBREMESI

Podrazumijeva se da, u današnje vrijeme i s uobičajenim ritmom obveza, ne završava baš svaki obrok sa sobremesom. Ali razne proslave, večere s prijateljima ili nedjeljni ručak s obitelji prilika je za razgovor, druženje i povezivanje koji imaju veću važnost od samog obroka. Zato sljedeći put nakon večere u restoranu ili nedjeljnog obiteljskog ručka ne uzimajte telefon u ruke, ne odlazite vidjeti što ima na televiziji… Ostanite sjediti i družiti se, po mogućnosti s puno smijeha i veselih, neobaveznih tema.

AKO NAPUSTITE STOL, ČAROLIJA JE PREKINUTA

Za sobremesu postoji samo nekoliko smjernica. Najvažnija je da nitko ne ustaje od stola, osim u slučaju nužde, kad se očekuje da se poslije vrati na svoje mjesto. Morate ostati za stolom, okruženi zgužvanim salvetama i ostacima nepojedenih deserata. Jer sobremesa je produljivanje iskustva ručka ili večere, za koje želite da što duže traje. Ako napustite stol, čarolija je prekinuta. Razgovori mogu krenuti u ozbiljnom smjeru, ali često su neobavezni i duhoviti. Nije ni čudno jer su nakon dobrog obroka i pokoje čaše vina ljudi opušteni i dobro raspoloženi.

PONEKAD SOBREMESA TRAJE I DUŽE OD SAMOG OBROKA

Sobremesa često traje koliko i sam obrok, a ako krene dobro čak i duže. Običaj je toliko ukorijenjen da ćete i u većini restorana vidjeti društva kako ostaju sjediti i zabavljati se satima nakon što su pojeli. Obiteljski ručkovi u domu ponekad čak završavaju sobremesom koja se toliko oduži da se u jednom trenutku na stol iznese i večera. Ovaj običaj divna je navika za zbližavanje i održavanje veza s dragim ljudima. Zato sljedeći put kad se okupite s dragim ljudima ostanite sjediti za stolom, pokrenite neku zabavnu priču… I osjetite čaroliju sobremese.

Pročitajte još