Ovaj nerazvikani grad koji leži na prelijepim kanalima “tiha” je alternativa Amsterdamu, a upravo je proglašen Europskim gradom godine

Foto: Shutterstock
piše Martina Hrupić

Jeste li ikada čuli za Amersfoort? Potencijalno ne, no to ime sada definitivno postaje slavno. Naime, upravo je taj nizozemski grad okrunjen hvalevrijednom titulom ‘Europskog grada godine’, a sve zahvaljujući progresivnom urbanističkom planiranju i inovacijama, održivosti i načinu upravljanja gradom, a istovremeno čuvanjem karaktera i povijesne baštine, prenio je portal Euronews. Amersfoort je, slažu se mnogi, jedan od ‘skrivenih bisera’ Nizozemske.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

KRASE GA PRELIJEPI KANALI I KAO TAKAV JE ‘TIHA’ ALTERNATIVA AMSTERDAMU

Osnovan je krajem 12. stoljeća, smješten je u utreškoj provinciji i dom je oko 160 tisuća ljudi, a poznat je po svom predivnom srednjovjekovnom starom gradu i ulicama, živopisnim trgovima te lijepim kanalima. Po pitanju ovih potonjih predstavlja tišu, manje užurbanu alternativu Amsterdamu. Naravno, vrlo je ‘prijateljski raspoložen’ prema biciklistima zbog čega slovi kao raj za iste. Amersfoort se dugo vremena vodio i za službenu sredinu Nizozemske, nazivaju ga najzelenijim gradom u državi, a poznato je i željezničko čvorište, upravo zahvaljujući svom centralnom položaju.

TREĆI NAJVIŠI CRKVENI TORANJ U NIZOZEMSKOJ

Iako je zasjenjen nizozemskim ‘divovima’ kao što su Amsterdam i Rotterdam, Amersfoort zapravo pršti od znamenitosti. Jedna od njegovih najvećih atrakcija svakako je tamošnji crkveni toranj, Onze-Lieve Vrouwetoren, visok 98 metara koji nosi nadimak ‘Lange Jan’, odnosno ‘Long John’ na engleskom. Naravno, nadimak je zaslužio zbog svoje visine – treći je najviši crkveni toranj u Nizozemskoj.

Među ‘must see’ lokacijama grada spominju se i glavni gradski trg De Hof, ulica Muurhuizen koja slovi za jednu od najljepših u gradu te gradske zidine i vrata. Neka od najpoznatijih su Kamperbinnenpoort, Monnikendam i Koppelpoort, koja se smatraju jednim od najbolje očuvanih srednjovjekovnih utvrđenja u Europi te su se prometnula u najvažniji simbol grada.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

AMERSFOORT JE GRAD POVIJESTI, ALI I GRAD UMJETNOSTI

Osim što je grad povijesti, Amersfoort je i grad umjetnosti. Naime, u njemu se rodio jedan od prvaka apstraktne umjetnosti Piet Mondriaan pa nije ni čudo da se tamo nalazi i muzej Kuća Mondriaana, u kojoj se može razgledati i replika njegova studija u Parizu. Taj muzej nije ni približno jedini u gradu. Ističe se i Kunsthal KAdE, muzej posvećen modernoj i suvremenoj umjetnosti bez stalnog postava koji stoga neprestano nudi iznenađenja, ali i paviljon Rietveld koji je dizajnirao poznati nizozemski arhitekt Gerrit Rietveld.

ZAKOPALI STIJENU ZBOG SRAMA PA JE NEKOLIKO STOLJEĆA KASNIJE OTKOPALI ZBOG PONOSA

Jedna od neobičnih zanimljivosti grada je i tzv. Amersfoort stijena. Čak 7157 kilograma teška stijena tamo se našla nakon što ju je u okolici grada pronašao pjesnik i aristokrat Everhard Meyster te se kladio s prijateljima da može nagovoriti stanovnike Amersfoorta da budu dovoljno ludi i dotegle tešku stijenu u grad. Navodno je doista uspio u naumu – služeći ih pivom i friškim keksima njih 400 je uspjelo dovući stijenu u grad. No, slavlje nije dugo trajalo. Nadjenut im je nadimak ‘tegljači gromada’ te su ismijani pa su, od stida, 1672. godine odlučili zakopati stijenu. Skrivena od očiju javnosti bila je sve do 1903. godine kada je naposljetku iskopana i izložena kao simbol ponosa. Danas krasi jedno od gradskih raskrižja.

POPRIŠTE ZLOČINA U DRUGOM SVJETSKOM RATU

Povrh svega toga, grad ima i zoološki vrt DierenPark Amersfoort, osnovan 1948. godine, a u Amersfoortu se može razgledati i Muzej nizozemske konjice, kao i nacionalni spomenik Kamp Amersfoort, podignut u sjećanje na ljude koji su skončali ili bili zatočeni u tamošnjem koncentracijskom logoru u Drugom svjetskom ratu. U logoru, koji se nalazi na mjestu današnjeg memorijalnog centra i muzeja, robijalo je oko 47 tisuća ljudi.

NAGRADU DOBIO JER SE FOKUSIRA NA DOBROBIT SVOJIH STANOVNIKA

‘Europski grad godine’ međunarodna je nagrada koju dodjeljuje londonska Academy of Urbanism, a čiji su članovi stručnjaci na području urbanog i regionalnog razvoja. Delegacija akademije u rujnu je posjetila grad, a žiri mu je naposljetku dodijelio nagradu jer se on, kažu, fokusira na dobrobit svojih stanovnika te među ostalim ograničava upotrebu automobila i nudi opcije cjenovno pristupačnog, a kvalitetnog stanovanja. Amersfoort je inače drugi nizozemski grad koji je dosad dobio zvučnu nagradu. Rotterdam je taj naslov ponio 2015. godine.

PODIJELI ČLANAK