Jedan od najljepših malih gradova u Europi u koji je čuveni Titanic pristao prije nego što je potonuo

Cobh
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

U današnje vrijeme sve smo više okruženi visokim neboderima koji reflektiraju sunčeve zrake na svojim staklenim stijenama te betonskim cestama kojima se ne vidi kraja. Ipak, u nekim se krajevima svijeta zadržalo šarenilo kuća koje ponosno odolijevaju sivilu asfalta. Za mnoga takva mjesta zasigurno ste već čuli ili ih vidjeli pretraživajući fotografije na Instagramu, poput fascinantnog Burana u Italiji, nadahnjujuće Havane na Kubi i šarmantne La Boce u Argentini, no jednom kada ugledate Cobh, prekrasni irski gradić u koji je čuveni Titanic pristao prije nego što je potonuo, zaljubit ćete se na prvi pogled! Cobh je omiljena destinacija među ljubiteljima povijesti i onima koji imaju interes za svjetski poznati brod. Međutim, iako povijest Titanica može biti velika privlačnost, to nije jedini razlog da posjetite jedan je od najslikovitijih gradova u Irskoj.

Mali, umjetni otočić usred jezera mjesto je na kojem možete obići tri zemlje u nekoliko sekundi na najsjevernijoj trostrukoj granici na svijetu

VRATITE SE U PROŠLOST I OTKRIJTE ZAŠTO JE TITANIC POTONUO

Priča o Titanicu zarobila je srca i umove milijuna ljudi diljem svijeta i iznova se prepričava od Tokija do Hollywooda. Titanic Experience Cobh je centar za posjetitelje koji se nalazi u originalnom uredu za prodaju karata White Star Line u središtu grada (službeno poznatog kao Queenstown), gdje je bilo polazište posljednja 123 putnika koji su se ukrcali na slavni brod u Cobhu.

View this post on Instagram

A post shared by Titanic Experience Cobh (@titanicexperiencecobh)

Turisti ovdje mogu istražiti njihove priče kroz interaktivne zaslone i audio-vizualne obilaske te doživjeti uzbuđenje ukrcaja na najluksuzniji brod svog vremena i osjetiti užas tragedije te kobne noći. Uz najsuvremeniju grafiku koja prikazuje sudar i kasnije potonuće, filmsku analizu broda na morskom dnu i intervjue stručnjaka, ovi interaktivni izlošci omogućuju da saznate zašto je Titanic potonuo.

Oaze mira na jadranskoj obali: ovih 7 nerazvikanih i manje posjećenih hrvatskih otoka oduševit će vas svojom ljepotom i šarmom

RAZGLEDAJTE JEDNU OD NAJSLIKOVITIJIH SAKRALNIH GRAĐEVINA U IRSKOJ

Smješten na strmom brežuljku na Velikom otoku u okrugu Cork, veličanstveni irski gradić Cobh privlači posjetitelje iz cijelog svijeta. Osim Titanica, najpoznatiji je po tome što je bio polazna točka za dva i pol milijuna Iraca koji su emigrirali u Sjevernu Ameriku tijekom 19. i 20. stoljeća. Jedna od njegovih najpoznatijih građevina, katedrala sv. Colmana, izvrstan je primjer neogotičke arhitekture i umjetničko remek-djelo.

View this post on Instagram

A post shared by CHURCH|mypassion (@churchmypassion)

Tijekom posjeta obratite pažnju na skulpture svetaca, bogato ukrašene prozore, detalje na krovu, vitraje i drvene rezbarije. Njezin zadivljujući položaj na obali s pogledom na luku Cork i Atlantski ocean čini je jednom od najslikovitijih crkava u Irskoj. Danas se u katedrali održavaju vjerski obredi i često se organiziraju koncerti na kojima nastupaju zborovi iz cijelog svijeta.

FOTOGRAFIRAJTE PREKRASNE ŠARENE KUĆE KOJE ĆE OSVOJITI VAŠE DRUŠTVENE MREŽE

Ako tražite sjajna mjesta za fotografiranje, Cobh ima mnogo toga za ponuditi! Ovaj irski ljepotan je vrlo fotogeničan grad, a jedna od najpopularnijih fotografskih lokacija je jarko obojeni niz kuća na West Viewu. Ove raskošne stambene građevine, naslagane jedna na drugu i izgrađene 1850-ih, poznate su kao špil karata. Do sada su krasile naslovnice nekoliko tisuća razglednica i milijune objava na Instagramu.

View this post on Instagram

A post shared by CHURCH|mypassion (@churchmypassion)

ORGANIZIRAJTE IZLET NA OTOK SPIKE, POZNATIJI KAO „IRSKI ALCATRAZ”

Ovaj zeleni otočić u luci Cork mnogima je omiljeno mjesto za vikend izlete. Nekoć je bio važan dio obrane grada, na čijem se vrhu nalazila topnička utvrda iz 18. stoljeća. U drugoj polovici 19. stoljeća, tijekom Irskog rata za neovisnost, te od 1984. do 2004. služio je kao zatvor te je dobio nadimak „irski Alcatraz”.

Danas možete uživati ​​u vođenom obilasku nekadašnjih zatvorskih zgrada, kaznenih blokova, ćelija iz 1980-ih, skladišta granata i impresivnih tvrđava. Otok Spike proglašen je glavnom europskom turističkom atrakcijom na dodjeli nagrada World Travel Awards 2017. godine. Trebat će vam oko tri sata da maksimalno iskoristite posjet, a na otoku se nalaze i kafić i toaleti.

PODIJELI ČLANAK