Ovaj fantastični dvorac pripada istoj obitelji već 33 generacije i nikada nije bio osvojen od strane neprijatelja

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

U slikovitoj dolini Eltzbach u Njemačkoj nalazi se očaravajuća srednjovjekovna građevina koja plijeni pogled svojom nevjerojatnom ljepotom i jedinstvenom atmosferom. Smješten na vrhu prekrasnog brda, okružen gustim šumama i blizu idiličnog sela Wierschem, dvorac Eltz je stoljećima utjelovljenje raskoši i trajnosti. Iako prvi tragovi ove impozantne građevine datiraju još iz 1157. godine, sam dvorac vjerojatno skriva još stariju povijest koja čeka da bude otkrivena.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

DVORAC JE SAGRADILA OBITELJ ELTZ, JEDNA OD NAJUTJECAJNIJIH PLEMIĆKIH OBITELJI U NJEMAČKOJ

Ovu srednjovjekovnu rezidenciju oduvijek je nastanjivala ista obitelj, što je prava rijetkost među dvorcima u svijetu. Kroz povijesne zidine ovog zdanja su prošle čak 33 generacije obitelji Eltz, tijekom nevjerojatnih 850 godina. Iako je dvorac prošao kroz proširenja i modifikacije kako bi zadovoljio rastuće potrebe svojih stanara, zadržao je svoj stari šarm koji privlači brojne posjetitelje iz cijelog svijeta.

SIMBOL RASKOŠI I UMJETNOSTI KROZ STOLJEĆA

Raspoređen na nekoliko dijelova, svaki njegov segment ima svoje vlastite stambene prostorije, svečane sobe i kapelicu, koji odišu bogatstvom antiknog namještaja, tapiserija i umjetničkih djela. Čak i u današnje vrijeme, dvorac Eltz ostaje impresivan primjer srednjovjekovne arhitekture, s iznimnim tornjevima, unutarnjim dvorištima, utvrđenim zidovima i šiljastim krovovima koji oduzimaju dah.

OD STARIH MAČEVA DO UMJETNIČKIH REMEK-DJELA

Danas samo jedna grana obitelji Eltz nastanjuje dvorac, a 80 od 120 soba ovog predivnog zdanja pretvoreno je u muzej koji otkriva bogatu povijest. Posjetitelji mogu istražiti riznicu i oružarnicu, koja obuhvaća više od 500 oružja, umjetnina i drugih artefakata koji datiraju unazad 850 godina. Dok koračate unutarnjim dvorištem, svjedočit ćete različitim arhitektonskim stilovima koji su korišteni tijekom godina dok je dvorac rastao i mijenjao se.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

OD VITEŠKE DVORANE DO AUTENTIČNE SREDNJOVJEKOVNE KUHINJE

U srcu dvorca Eltz, prostorija koja je vjerojatno zauzimala posebno mjesto bila je Viteška dvorana – mjesto na kojem su se okupljali plemići i održavali važne sastanke. No, neosporna zvijezda za posjetitelje je kuhinja Rodendorf, gotovo netaknuta od 15. stoljeća, koja pruža autentično iskustvo srednjovjekovne kuhinje kao nijedna druga. Zatim, gornja i donja dvorana Rübenach, nazvane po manjoj grani obitelji, očaravaju svojim nevjerojatnim vitrajima i zidnim muralima. Donja dvorana čak posjeduje kultnu renesansnu sliku Bogorodica s djetetom i grožđem, dodajući još više dubine i ljepote ovim prostorima.

NIKADA NIJE OSVOJEN I PREŽIVIO JE BROJNE RATOVE

Dvorac je preživio mnoge sukobe i ratove, uključujući tridesetogodišnji rat u 17. stoljeću i bombardiranja tijekom Drugog svjetskog rata. Njegovo očuvanje je plod neprestanih napora obitelji Eltz, a od sredine 19. stoljeća otvoren je za javnost. Posjet ovom impresivnom zdanju pruža i izvanrednu priliku za istraživanje regije Mosel, poznate po svojim vinogradima, prekrasnim srednjovjekovnim selima i zelenim brežuljcima.

PODIJELI ČLANAK