Ovaj prekrasni francuski gradić nazivaju i “alpskom Venecijom”: nalazi se uz najčišće jezero u Europi, a krasi ga na tisuće cvjetova

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

U idiličnom okruženju, okružen visokim alpskim vrhovima i naslonjen na slikovito istoimeno jezero, smjestio se francuski grad Annecy. Ovaj, po mnogočemu poseban gradić, zbog prekrasnog je krajolika u kojem se nalazi često nazivan “biserom francuskih Alpi”, a njegovi kanali omeđeni šarenim cvijećem priskrbili su mu nadimak “alpska Venecija”. Idealno je odredište u sva godišnja doba. Ljeti ga turisti vole zbog blizine jezera i staza za planinarenje, a zimi ga pohode zbog obližnjih planina i skijališta. Evo zašto je grad Annecy mjesto koje se svakako isplati posjetiti!

Živahni otok čarobne prirode i divne arhitekture, do kojeg iz Zagreba stižete za manje od dva i pol sata, mjesto je s najbistrijim morem na Sredozemlju

JEZERO ANNECY JEDNO JE OD NAJVEĆIH U FRANCUSKOJ I NAJČIŠĆIH U EUROPI

Jezero Annecy jedno je od najvećih u Francuskoj, a poznato je i kao jedno od najčišćih u Europi. Iz kojeg ga god kuta pogledali, oduševit će vas njegova ljepota na kojoj priroda nje nimalo štedjela. U ljetnim je mjesecima omiljeno mjesto za kupanje i vodene sportove, te za šetnju ili vožnju bicikla stazom koja ga djelomično okružuje. Na jezeru se može plivati, veslati, roniti, a sve to uz zadivljujući pogled na okolne ledenjake. Površina jezera iznosi 27,59 četvornih kilometara, dugačko je 14,5, a široko 3,2 kilometra, a njegova je prosječna dubina čak 40 metara.

GRAD NIKAD NIJE PREVIŠE NARASTAO JER ZBOG PLANINSKOG OKRUŽENJA NIJE BILO PARCELA POGODNIH ZA GRADNJU

Sam grad Annecy nalazi se u pokrajini Auvergne-Rhône-Alpes na jugoistoku Francuske. Njegova je povijest i razvoj oduvijek bila usko povezana s bajkovitim okruženjem u kojem se nalazi. Svoj je procvat doživio u 13. i 14. stoljeću kad se odvojio od ženevske samouprave, a ubrzana urbanizacija u 20 i 21. stoljeću ovdje nikad nije uzela puno maha zbog manjka raspoloživog građevinskog zemljišta. Zato broj stanovnika u užem gradskom području nikad nije prelazio 50.000, a s okolicom grad danas ima oko 120.000 žitelja.

ŠETNJA ULICAMA I KANALIMA ANNECYJA UKRAŠENIMA CVIJEĆEM POSEBNO JE ISKUSTVO

Šetati ulicama i kanalima Annecyja posebno je iskustvo. Lutajte krivudavim kamenim uličicama starog grada, prijeđite preko kanala, otkrijte njegove šarmantne trgove i prolaze, divite se kućama urednih, šarenih fasada i brojnim nijansama cvijeća koje vise iz žardinjera koje su na svakom koraku. U ovaj se mali grad uistinu lako zaljubiti kad doživite njegov pravi francuski duh, upijete ljepotu stare arhitekture i pojedete kroasan u jednoj od brojnih gradskih slastičarnica.

Jedan od najljepših gradova Europe elegantni je i šarmantni centar povijesti, umjetnosti, najfinije hrane i vibrantnog društvenog života

JEDNA OD NAJBOLJIH I NAJLJEPŠIH TRŽNICA U FRANCUSKOJ NALAZI SE UPRAVO OVDJE

Poseban je doživljaj posjetiti gradsku tržnicu u Annecyju i prošetati među štandovima bogatim bojama i mirisima. Tijekom tjedna ima više tržnica koje nude različite domaće proizvode. Poljoprivredne tržnice Au Rendez-Vous du Terroir održava se od utorka do subote, a u starom gradu u Rue Sainte-Claire tržnicu možete posjetiti utorkom, petkom i nedjeljom. Upravo je nedjeljna tržnica u Annecyju jedna je od najboljih u Francuskoj, sa svojim šarenim štandovima duž ulica i kanala starog grada.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Tiffany K Payne (@tiffanykaypayne)

POGLED S MOSTA LJUBAVNIKA I ŠETNJA PARKOVIMA EUROPE ISKUSTVO SU ZA PAMĆENJE

Pont des Amours, u prijevodu Most ljubavnika, prekrasan je željezni most uz jezero Annecy. Most spaja Jardins de l’Europe i Pâquier Esplanade, dva otvorena vrta na obali jezera. Legenda kaže da ako se dvoje zaljubljenih poljube na mostu zauvijek ostati zajedno . Niz lokota s ugraviranim imenima kojima je most ukrašen sugeriraju da posjetitelji u legendu vjeruju. No neovisno o ljubavnoj priči, ovaj most i pogled s njega na jezero i planine uistinu se isplati doživjeti. Odmah do mosta nalaze se Jardins de l’Europe, odnosno Vrtovi Europe, mjesto koje je savršeno za šetnju, piknik i uživanje u zelenilu s prekrasnim pogledom.

U STAROJ PALAČI NEKAD JE BIO ZATVOR, A  DANAS JE ONA MUZEJ U KOJEM MOŽETE RAZGLEDATI IZLOŽBU

Prekrasna stara palača Palais de l’Île izgrađena je u 12. stoljeću. Neobičnog je oblika, smještena na samoj rijeci Thiou, koju naizgled dijeli na dva dijela. Kroz povijest je služila kao zatvor, kovačnica novca, sudnica, dom vladara… Danas je u njoj smješten muzej koji često ima izložbe otvorene za javnost. Diljem grada nailazit ćete na brojne slikovite zgrade i povijesne crkvice, od kojih mnoge kriju prekrasne vitraje, velebne orgulje i slike iz srednjeg vijeka. Nema sumnje, u Annecyju će uživati i ljubitelji povijesti, i oni koji vole prirodu i kretanje, kao i oni koji samo žele upijati polagani šarm tipičnog francuskog grada.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Julien Audigier (@julien_audigier)

PODIJELI ČLANAK