„Progutala ga priroda”: nekada najbogatije ribarsko naselje ostalo je bez svojih stanovnika, a danas zapanjuje svojom ljepotom

Houtouwan, ribarsko naselje u Kini koje je progutala priroda
Foto: Joe Nafis / Shutterstock
piše Putni Kofer

Usred Tihog oceana skriva se mali otok Shengshan, a na njegovim brežuljcima spavaju ribarska sela. Jedno od njih je i Houtouwan koji je u potpunosti napušten prije više od 30 godina. Nekoć pitoresknim mjestom danas vladaju prazne ciglene kuće koje je pojela zelena priroda. Sjene klasične kineske arhitekture jedva su vidljive ispod bršljana i raslinja koje prekriva gotovo svaku građevinu. Houtouwan je nekada bio prava mala prosperitetna sredina brdovitog istoka Šangaja, a danas slikovito prikazuje što znači kada priroda odnese pobjedu nad čovjekom i civilizacijom.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

MJESTO IZA ČAROBNE MAGLE I ZELENIH BREŽULJAKA

Houtouwan se nalazi na jednom od čak 400 Shengsi otoka, a smjestio se na vrhu brežuljka okruženog mističnom maglom koji gleda na beskrajno more. Prvi doseljenici ovdje su sklopili svoja gnijezda 1950-ih godina kada je kineska ribarska industrija bilježila svoj veliki rast. Do gotovo samog kraja 20. stoljeća u Houtouwanu je živjelo više od 2000 stanovnika od kojih su većina bili ribari i njihove obitelji.

Ranih devedesetih mještani su polako počeli napuštati svoje domove. Naime, zbog rastuće konkurencije iz Šangaja koja je utjecala na ulov i distribuciju ribe ljudi su bili primorani tražiti bolje uvjete u drugim gradovima i urbanim sredinama. Također, zbog loše infrastrukture te nedovoljno dobrih uvjeta za obrazovanje postojalo je sve manje razloga za ostankom. Tako je nekoć živo i prosperitetno seoce postalo tiho i napušteno.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

MAJKA PRIRODA NA VLASTI

Budući da nije bilo drugih stanovnika, Majka Priroda je preuzela vlast u Houtouwanu te svojim zelenilom prekrila gotovo svaki njegov centimetar. Bršljanom ukrašene kuće svjedoče o egzodusu od kojeg se mjesto nikada nije oporavilo. Tišina koja tamo vlada ponekad je prekrivena cvrkutom ptica, zujanjem komaraca i morskim valovima, ali nikada dječjim smijehom ili užurbanom svakodnevicom stanovnika. Ipak, Houtouwan je dobio svojih pet minuta slave koje su se protegnule i na današnje vrijeme kada su 2015. godine fotografije ovog neobičnog mjesta osvojile Internet. Odjednom su svi avanturisti i putnici željni neobičnih priča htjeli posjetiti ovo kinesko blago skriveno iza zelene prirodne zavjese.

Izazovu su doskočili te financijski profitirali čelnici otočja koji su odredili i određen broj turista koji su dnevno mogli posjetiti selo. Tako posjetitelji za samo 8 dolara mogu prošetati Houtouwanom, ali trebaju pritom biti izuzetno oprezni kako ne bi propadali kroz nestabilne konstrukcije kuća. Iako mjesto nije pogodno za noćenje, snalažljivi su susjedi po čitavom otoku organizirali i ponudili svoje domove kako bi osigurali smještaj turistima.

TIŠINA KOJU DANAS PREKIDAJU ZNATIŽELJNI TURISTI I LOVCI NA DUHOVE

Houtouwana je najbolje posjetiti u vrijeme ljeta kada se turisti mogu upustiti u razne aktivnosti poput fotografiranja, šetanja i kupanja na obližnjim plažama. Ipak, postoje i dijelovi sela u kojima se preporučuje poseban oprez. Oni su označeni kao „preopasni“ zbog truleži koja je zahvatila drvo i od kojih su mnoge kuće izgrađene pa postoji rizik od propadanja.

View this post on Instagram

A post shared by Christina Luk (@christina_wingchi_luk)

Danas je ovo kinesko seoce popularna destinacija za sve ljubitelje napuštenih terena i navodno ukletih gradova. Zelenilo koje u potpunosti okružuje sve građevine čine Houtouwan sve prepoznatljivijim u svijetu. Iako je njegova sudbina tužna, svakako ima nešto zanimljivo i prekrasno u njegovom spokoju i tišini.

PODIJELI ČLANAK