Kolijevka civilizacije: upoznajte Iran, zemlju prelijepih krajolika, čudesnih džamija i srdačnih stanovnika

Iran - zemlja prelijepih krajolika, čudesnih džamija i srdačnih stanovnika
piše Lara Žučko

U zemlji impresivnih kulturnih i arheoloških znamenitosti, posjetitelji svjedoče nevjerojatnoj ljepoti šarenih građevina, pedantno uređenih vrtova i stoljećima očuvanih muzeja. Iran je azijska zemlja koja usprkos vlastitim i susjednim povijesnim previranjima danas slovi kao jedna od najljepših turističkih destinacija na svijetu. U ovoj kolijevci civilizacije staroj čak 7.000 godina vlada čarobna atmosfera pomiješana s mističnim i egzotičnim mirisima Bliskog istoka. Ako ste privučeni mjestima gdje na svakom koraku odjekuju zvuci drevnih civilizacija, Iran je destinacija za vas.

Idealne lokacije u Hrvatskoj za jesenske vikend izlete: otkrijte prirodne ljepote, dvorce i tvrđave, šarmantne gradove i zelena izletišta

ZEMLJA KOJA IZAZIVA ODUŠEVLJENJE: OD PLANINSKIH SELA DO POVIJESNIH VELIKANA IRANSKE UMJETNOSTI

Postoje mnoge predrasude o Iranu kao neprijateljskoj i nesigurnoj zemlji za strance. No, takvi mitovi će se zasigurno razbiti u trenutku kada kročite na tlo ove nevjerojatne zemlje i upoznate izuzetno pristupačne i prijateljski raspoložene stanovnike. Premda postoje izolirani slučajevi nasilnih sukoba, rizik od njih je izuzetno malen i ne predstavlja toliku opasnost da bi putnike trebao spriječiti u naumu i želji da istraže sve što ova zemlja nudi. Iran je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Bliskom istoku, a jedan od razloga krije se u činjenici da je UNESCO čak 24 puta prepoznao njegovo povijesno bogatstvo i kulturni šarm.

Umjetničke duše iz cijelog svijeta dolaze posjetiti grobnice poznatih perzijskih pjesnika, a impozantne građevine i parkovi prirode obavezne su stanice svih posjetitelja.

Za Iran se kaže da je zemlja za svačiji ukus budući da nudi pregršt sadržaja i prilike za upoznavanje autohtonog načina života stanovnika. Druženje s nomadima iz provincije Bakhtiari, istraživanje slanih špilja, kanjona i slapova u provinciji Lorestan te izleti u planinska sela samo su neke od mogućnosti i aktivnosti u kojima se turisti mogu okušati. Budući da govorimo o zemlji koja se naziva kolijevkom civilizacije, arheoloških nalazišta i monumentalnih građevina, za mnoge putnike Iran je prava avantura. Uz sve ljepote koje je ostavila prošlost, u ovoj zemlji narod će vas prigrliti kao nigdje drugdje na svijetu.

Doživite ljepote Slovenije u magičnim jesenskim bojama! Ova jedinstvena čuda prirode u susjednoj zemlji ne smijete propustiti

IRAN – ZEMLJA NEVJEROJATNIH PRIRODNIH LJEPOTA, KULTURNIH ZNAMENITOSTI I EGZOTIČNIH MIRISA

U blizini impresivnih planina Alborz smjestio se Teheran, glavni grad Irana koji je dom čak 14 milijuna stanovnika. Njegove živopisne ulice predstavljaju prekrasan primjer suživota različitih pripadnika etničkih manjina poput Azara, Kurda, Mazanderana, Paštuna, Beludža… U Teheranu se nalazi 37 crkvica, 29 sinagoga i pet zoroastrijskih plamenika, a grad je danas najveće političko, kulturno i turističko središte u zemlji.

Ako pitate lokalce u centru za savjet, oni će vam preporučiti izlet u Tochal i Darband, mirna mjesta izvan grada koja nude pogled na prekrasnu prirodu i bijeg iz bučnog centra Teherana.

Zahvaljujući odličnoj prometnoj povezanosti još jedno mjesto vrijedno istraživanja postaje dostupno svim turistima željnih dobrog šopinga. Naravno, govorimo o Tabrizu u kojem se nalazi najveći i najpoznatiji  bazar. Osim što je poznat kao odlična destinacija za kupnju odjeće i orijentalnih tepiha, Tabriz se navodno nalazi na vratima raja. 

POVIJESNA LJEPOTA KOJA NE BLIJEDI VEĆ TISUĆAMA GODINA

Rajske ljepote kriju se i u gradu Esfahanu, živućem muzeju tradicionalne iranske kulture. Stare muslimanske građevine okružene perzijskim vrtovima čine ovaj grad neodoljivo šarmantnim, a najljepše džamije Imam i Sheikh Lotfollah vode put još jednog povijesnog bazara.

Putujući od Teherana do Esfahana bila bi šteta ne svratiti u Kashan. Tamo se nalaze poznata arheološka nalazišta i povijesne građevine koje upućuju na to da je ovaj grad nastao prije čak 8.000 godina.

Kada već hodamo ulicom sjećanja onda moramo spomenuti i nekoć glavni grad Irana, prekrasan Shiraz, najpoznatiji po svojim vinogradima, vrtovima i ljupkim džamijama. Za njega kažu da je grad pun ljubavi, a tome svakako pridonosi i prekrasna Ružičasta džamija koja zasigurno krasi većinu razglednica.

ETNIČKA RAZNOLIKOST I DUH BLISKOG ISTOKA NA TANJURU

Mashhad je drugi najveći iranski grad, a smatra ga se jednim od najsvetijih mjesta u Iranu. Za posjet Mashhadu potrebna je dobra priprema i planiranje budući da je za vrijeme muslimanskih blagdana gotovo nemoguće naći slobodni kvadrat u lokalnim hotelima i privatnim smještajima. 

Nasmiješena lica domaćina dočekat će svakog posjetitelja u gradu Ahvazu poznatom po svom pristupačnom lokalnom stanovništvu, mostovima iznad rijeke Karun i etničkoj raznolikosti.

Ta se raznolikost očituje i u iranskoj gastronomiji koja je zbog geografskog položaja Irana i utjecaja susjednih kultura svojevrsna kombinacija nekoliko tradicionalnih kuhinja u jednoj.

Osim što je iranska kultura prehrane usko vezana uz slavlja raznih obljetnica, vjenčanja, sprovoda i rođendana, neodvojiva je i od iranske povijesti i religije. Ona uvelike reflektira iranski način života i cjelokupnu kulturu, baš kao i ostale povijesne i prirodne znamenitosti ove prekrasne zemlje na Bliskom istoku.

PODIJELI ČLANAK