Biser Slovenije: Bajkovito jezero i dvorac Bled pravo su malo europsko blago

Izlet na Bled: Bajkovito jezero i dvorac Bled pravo su malo europsko blago
piše Putni Kofer

Izlet na Bled je uvijek dobra ideja! Jezero i dvorac jedna su od najljepših slovenskih odredišta i savršena mjesta za opuštajući odmor u prirodi i upijanje kulture. Cijelo ovo područje, okruženo moćnim planinama, prepoznatljivo je u svijetu zbog mističnog dvorca koji je izgrađen na strmoj litici, predivnog jezera i čarobnog otočića na kojem caruje i samuje srednjovjekovna crkva. Ako volite bajke i lijepo slikovito okruženje, onda ćete sigurno uživati u Bledu, biseru slovenskih Alpa, na kojeg je ponosna cijela Slovenija.

IZLET NA BLED – JEDINI (PRIRODNI) SLOVENSKI OTOK

Na samo 50-tak kilometara udaljen od slovenske prijestolnice nalazi se gradić Bled, jedno od najljepših mjesta u Sloveniji. Okružen prekrasnim Julijskim Alpama, Bled već dugi niz godina privlači brojne zaljubljenike u netaknutu prirodu, aktivan odmor i kulturu. Neki ga obožavaju zbog dugih šetnja kroz uređene staze oko jezera, neki zbog planinarenja i osvajanja vrhova, a treći zbog okusa lokalne kuhinje i gostoljubivih domaćina. Predivno jezero je savršen odabir ako tražite inspiraciju za dnevni izlet s djecom u Sloveniju.

Jedna od najvećih atrakcija u mjestu Bled je maleni otočić koji se smjestio u Bledskom jezeru. To je ujedno i jedini slovenski otok do kojeg se možete provozati brodicama koje podsjećaju na venecijanske gondole. S obzirom na to da svi oni koji ga posjete kažu da niste bili na Bledu ako niste doživjeli vožnju pletnom, uskočite u jedno od njih i prepustite se sigurnim rukama veslača koji će vas provozati do otočića.

U kraju poznatom po zelenim brežuljcima nalazi se mjesto koje mami svojom pitoresknošću i donosi mir

NA CRKVENOM ZVONIKU ISPUNITE JEDNU ŽELJU

Na samom otočiću nalazi se crkva Marijina Uznesenja. Prema legendi, na mjestu današnje crkve nekada je bilo svetište staroslavenske božice plodnosti – Žive. Povjesničari vjeruju da su takve informacije točne zbog pronalaska arheoloških spisa iz 9. stoljeća. Do vrha zvonika crkve vodi 99 stepenica, a mnogi se odlučuju popeti i pozvoniti zvonom jer tako, prema drugoj legendi, imate priliku ispunite jednu životnu želju.

Prije nego se odlučite ostvariti svoju želju, prošetajte se do dvorca Bled. Naime, 130 metara iznad jezera, na strmoj bijeloj litici, nadvila se tisućljetna utvrda koju mnogi nazivaju anđelom čuvarom Bledskog jezera. Radi se o najstarijem dvorcu u Sloveniji koji se prvi put spominje 1011. godine u jednoj darovnici. Terase dvorca nude spektakularan pogled na Bledsko jezero i šetnjice te planinske lance Karavanke i Julijske Alpe.

OMILJENI KOLAČ S POGLEDOM NA JEZERO

Posjet Bledu nije pravi ako si ne priuštite i originalnu bledsku kremšnitu. Naime, u Bledu vole reći kako su oni autori originalne recepture koja seže u 1953. godinu. Omiljeni kolač kojeg karakterizira hrskava korica i kombinacija okusa pahuljaste kreme od jaja i vrhnja možete kušati u svim restoranima. Prema riječima domaćina, svaka se kremšnita kad ju položite na tanjur mora zaljuljati i, prema tome, prepoznat ćete original od kopije.

Putovanja koja mijenjaju pogled na svijet: ovo su najsigurnije zemlje na svijetu idealne za solo putnike

Bez obzira vjerovali u to da je kremšnita porijeklom iz Samobora ili Bleda, ovo okruženje koje neodoljivo podsjeća na austrijske Alpe osvojit će vas toliko da ćete se stalno vraćati. Nakon posjete prekrasnom dvorcu i jezeru uputite se na izlet u Ljubljanu i otkrijte sve čari slovenske prijestolnice.

Austrijsko selo zarobljeno na njemačkom tlu: hrana dolazi iz Bavarske, internet i telefon iz Austrije, a djeca u školu putuju do susjedne zemlje
PODIJELI: