Kremšnite kod kuće mogu napraviti svi! Uz ovaj provjereni recept iz Samobora svaki put će vam ispasti savršeno

Donosimo detaljan recept za savršene kremšnite kakve se pripremaju u Samoboru, s prozračnom kremom, hrskavim korama i okusom koji vraća u djetinjstvo...

Komad domaće samoborske kremšnite na tanjuru, s hrskavim lisnatim tijestom i posipom od šećera u prahu
Foto: Krešimir Čižmek / Putnikofer.hr

Gotovo da nema osobe koja ne voli kremšnite. Taj preukusan kolač s bogatom kremom od vanilije, složen između dvije tanke kore od lisnatog tijesta, već je generacijama jedan od najomiljenijih deserata na ovim prostorima. Najpoznatije u našoj zemlji svakako su one iz Samobora, čiju originalnu recepturu ljubomorno čuvaju već generacijama. No, mi smo imali sreću! Naime, iz kultne Kavane Livadić u Samoboru, jednog od najpoznatijih odredišta u gradu za sve ljubitelje ove slastice, odlučili su s nama podijeliti svoj najbolji recept za kremšnite. U nastavku donosimo provjerenu recepturu za domaće, prave kremšnite iz Samobora koje ne samo da će oduševiti vaše goste, već će vas mirisom i okusom vratiti u najljepše uspomene iz djetinjstva!

KREMŠNITA: SLASTICA S BOGATOM POVIJEŠĆU I BEZVREMENSKIM OKUSOM

Kremšnita, poznata i kao krempita, jedna je od najprepoznatljivijih i najvoljenijih slastica u srednjoj Europi. Iako se danas najčešće povezuje sa Samoborom i hrvatskom tradicijom, ovaj desert vuče korijene još iz doba Austro-Ugarske Monarhije. Njezino ime i recept mijenjali su se ovisno o regiji, no srž je uvijek ostala ista – lisnato tijesto i prozračna, slatka krema od vanilije.

U Francuskoj se slična slastica naziva „mille-feuille“, dok je u Poljskoj poznata kao „napoleonka“. Zanimljivo je da se podrijetlo kremšnite često veže i uz slavnog francuskog kuhara Marie-Antoinea Carêmea, jednog od pionira moderne gastronomije, koji je među prvima počeo slagati slojevite deserte s lisnatim tijestom i kremom. Bez obzira na to priprema li se u Samoboru, Zagrebu, Beču ili Parizu, njezina jednostavna elegancija i raskošan okus osvajaju na prvi zalogaj i zato je obožavana generacijama.

NAJBOLJI RECEPT ZA PRAVE, DOMAĆE KREMŠNITE

Ako tražite recept za domaće kremšnite koji daje savršeno prozračnu kremu i hrskave kore, na pravom ste mjestu. Ovaj provjereni recept koji su s nama podijelili iz samoborske Kavane Livadić dovoljan je za otprilike 20 kremšnita, što ga čini idealnim za obiteljska okupljanja, rođendane ili nedjeljni ručak. Priprema nije komplicirana, ali zahtijeva malo strpljenja. Uz samo nekoliko osnovnih sastojaka i točan postupak, možete kod kuće napraviti kremšnite koje će okusom i teksturom podsjećati na one iz najboljih slastičarnica.

SASTOJCI

  • 12 jaja (odvojiti žumanjke od bjelanjaka)
  • 1,5 litara mlijeka
  • 300 g šećera
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 120 g glatkog brašna
  • 2 velike kore od lisnatog tijesta (ispečene)

POSTUPAK PRIPREME

  • Ulijte mlijeko u veći lonac i stavite ga na jaku vatru. Kad zakipi, odvojite jednu zaimaču kipućeg mlijeka i dodajte je žumanjcima koje ste prethodno stavili u zdjelu.
  • Žumanjke i tu malu količinu mlijeka dobro izmiješajte pjenjačom dok ne postanu pjenasti. Zatim postupno dodajte brašno i neprestano miješajte kako ne bi nastale grudice.
  • Dodajte ostatak kipućeg mlijeka u smjesu sa žumanjcima i stavite sve zajedno kuhati na najjaču vatru. Kuhajte uz stalno miješanje 8 do 10 minuta, dok se krema ne zgusne. Pazite da se ne zalijepi za dno – najbolje je koristiti pjenjaču.
  • U drugoj zdjeli istucite snijeg od bjelanjaka: najprije miksajte 5 minuta bez šećera, zatim dodajte šećer i nastavite miksati još 5 minuta dok ne dobijete čvrst, sjajan snijeg.
  • Vruću kremu od žumanjaka pažljivo umiješajte u snijeg od bjelanjaka. Miješajte lagano dok se sve lijepo ne sjedini.
  • Na dno kalupa stavite jednu pečenu koru od lisnatog tijesta, prelijte kremu preko nje i ravnomjerno rasporedite. Poklopite drugom korom.
  • Ohladite, pospite šećerom u prahu i narežite na kocke.

DODATNI SAVJETI ZA PRIPREMU KREMŠNITA

  • Lisnato tijesto pecite unaprijed i ostavite da se potpuno ohladi prije slaganja kremšnita, kako ne bi omekšalo od vruće kreme.
  • Prilikom kuhanja kreme, stalno miješajte pjenjačom kako biste izbjegli zgrušavanje i dobili glatku teksturu.
  • Koristite svježa jaja sobne temperature. Lakše će se umutiti i stvoriti stabilan snijeg od bjelanjaka.
  • Ako želite ravnomjerne kremšnite, režite ih tankim, oštrim nožem koji ste prethodno umočili u vruću vodu.

Pročitajte još