U ručno isklesanu mističnu crkvu, smještenu duboko pod zemljom, i danas na misu redovito dolazi nekoliko tisuća ljudi

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Smještena duboko pod zemljom, isklesana u kamenu i obložena naslagama slanog minerala, Katedrala od soli u kolumbijskom gradu Zipaquirá zasigurno je jedna od najneobičnijih crkvi na svijetu. I danas se aktivno koristi i u njoj se svake nedjelje na rimokatoličkoj misi okuplja oko 3000 vjernika. Pritom je, dakako, i neizostavna turistička atrakcija za sve posjetitelje Kolumbije i ovog grada. Crkva je uređena unutar tunela u rudniku soli oko 200 metara pod zemljom.

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

CRKVA SE NALAZI OKO 50 KILOMETARA SJEVERNO OD BOGOTE I FORMALNO NEMA STATUS KATEDRALE

Iako je njezino službeno ime “katedrala od soli”, odnosno na španjolskom Catedral de Sal de Zipaquirá, crkva nema biskupa pa samim time ni formalni status katedrale. Zipaquirá se nalazi u pokrajini Cundinamici, oko 50 kilometara sjeverno od Bogote. Hram na dnu ima tri dijela, koji predstavljaju Isusovo rođenje, život i smrt. Sve ikone, ornamenti i arhitektonski detalji u njoj ručno su klesani u halitnoj stijeni. Ova se građevina smatra jednim od najznačajnijih dostignuća kolumbijske arhitekture i draguljem moderne arhitekture.

POD ZEMLJOM SU RUDARI NAPRAVILI SVETIŠTE IZ KOJEG JE KASNIJE NASTALA VELIČANSTVENA CRKVA

Naslage soli u Zipaquiri nastale su prije otprilike 250 milijuna godina, a podignute su iznad razine mora tijekom kasnog tercijara, kada su formirane Ande. Godinama prije izgradnje podzemne crkve, rudari su oko 1932. godine isklesali svetište pod zemljom koje su koristili za svakodnevne molitve prije početka svog iznimno opasnog posla. Gradnja većeg objekta započela je 1950. godine, a četiri godine kasnije, 1954., katedrala je svečano otvorena i posvećena Gospi od Rožarija, odnosno Gospi od krunice, koja je zaštitnica rudara. Prva je crkva bila dugačka 120 metara, visoka 22 metra, a površina je iznosila 5.500 četvornih metara. Mogla je primiti i do 8000 vjernika.

PRVA CRKVA MORALA JE BITI ZATVORENA ZBOG SIGURNOSNIH PROBLEMA

Prva se crkva sastojala od tri lađe i velikog križa u glavnoj koji je bio osvijetljen u podnožju što je stvaralo veliku sjenu u obliku križa na stropu. Desna lađa uključivala je postaje križnog puta, a u lijevoj su se nalazile ikone Isusova rođenja i krštenja, s vodopadom koji simbolizira rijeku Jordan. Međutim, pojavili su se problemi. S obzirom na to da je crkva isklesana unutar aktivnog rudnika, pojavili su se sigurnosne prijetnje pa je 1992. ona zatvorena.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

NOVA CRKVA OTVORENA JE 1995. KAD JE POBOLJŠANA SIGURNOST ZA POSJETITELJE

Odmah je raspisan natječaj za novu u kojoj su znatno poboljšane strukture u pristupnom tunelu i kupolama. Gradnja nove katedrale započela je 1991., smještena je 200 metara ispod stare, a svečano je otvorena krajem 1995. godine. Malim i značajnim dodacima u špiljama koje su ostale iz vremena rudarskih radova, na hodnicima i svetištima, postignuta je veća sigurnost, uređeni su hodnici i svetišta. Danas su glavni dijelovi zgrade križni put, kupola, tri lađe i četiri velika cilindrična stupa koji predstavljaju četiri evanđelista.

KATEDRALA OD SOLI PUNA JE IKONA I SIMBOLIČNIH DETALJA

Na ulazu u crkvu nalazi se 14 malih kapelica koje predstavljaju postaje križnog puta, a koje prikazuju događaje s Isusova posljednjeg putovanja. Svaka postaja ima križ i nekoliko platformi za klečanje uklesanih u strukturu halita. Kupola se nalazi na kraju glavne silazno-ulazne rampe. Odavde se posjetitelj spušta do reljefnih križnih komora, balkona i labirinta narteksa. Tri su lađe međusobno povezane pukotinom koja simbolizira Kristovo rođenje i smrt.

OVA JEDINSTVENA CRKVA SMJEŠTENA JE U TEMATSKOM PARKU SOLI

Danas se katedrala nalazi u sklopu tematskog Parka soli i potpuno je sigurna za posjećivanje. Ima električni agregat i pristup za vozila za hitne slučajeve. Ulaz stoji od 60.000 kolumbijskih pesosa, što je oko 15 dolara. Iz Bogote i drugih obližnjih kolumbijskih gradova mnogi organiziraju cjelodnevne izlete s prijevozom u sklopu kojih se može vidjeti ovo arhitektonsko čudo skriveno duboko pod zemljom.

PODIJELI ČLANAK