Nacionalni park bujne i divlje prirode s 46 kilometara plaža jedna je od posljednjih pravih tropskih prašuma na svijetu

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Više od 41 tisuća hektara predivne prirode i 46 kilometara pješčanih plaža. Od šest do čak 10 tisuća vrsta insekata, 500 vrsta drveća. Čak 367 vrsta ptica, 140 vrsta sisavaca, 117 vrsta vodozemaca i reptila i 40 vrsta slatkovodnih riba… Nacionalni park Corcovado u Kostariki doista se “ne šali”. Najveći nacionalni park u zemlji smješten je na poluotoku Osa, jednom od najzabačenijih i najrjeđe naseljenih dijelova te države. Poznat je po svojoj iznimnoj bioraznolikosti. Upravo je Corcovado jedno od posljednjih potpuno očuvanih područja nizinske tropske prašume u Središnjoj Americi i oličenje onoga po što mnogi i dolaze u Kostariku – uživanja u netaknutoj, nevjerojatnoj i neobuzdanoj prirodi.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

PREDIVNE PRIRODNE LJEPOTE SPASILA JE PETICIJA UPUĆENA PREDSJEDNIKU

Srećom, Corcovado je uspio izbjeći potpuno drugačiju sudbinu. I to za dlaku. Zbog zabačenosti područja na kojem se prostire sječa drveća započela je srećom tek 1960-ih godina. No, iako se sa sječom krenulo kasno, već su 1975. godine postojali planovi o masovnoj operaciji koja bi, pretpostavlja se, vjerojatno potpuno devastirala to područje.

Tamošnju prašumu od tog je pothvata spasila peticija upućena predsjedniku, koji je naposljetku 24. listopada te iste godine područje proglasio nacionalnim parkom. Zaštita prirode ušla je u prvi plan, drvna industrija, a naposljetku 80-ih i lov na zlato (koji je dovodio do ubijanja tamošnjih životinja) u drugi plan te je u Corcovadu naposljetku zablistao onaj tko to najviše i zaslužuje – bogat biljni i životinjski svijet.

TAPIR SVOJEDOBNO NAPAO MINISTRA OKOLIŠA

Neobičnih stanovnika u parku doista je mnogo. Primjerice, jedan od impozantnijih je Bairdov tapir, jedan od najvećih kopnenih sisavaca Centralne Amerike. Inače je riječ o vrlo mirnoj životinji, piše se, no jedan od njih navodno je napao kostarikanskog ministra okoliša 2006. godine kada ga je ovaj krenuo slijediti, udaljivši se od staze. Corcovado je i jedno od malobrojnih mjesta u Kostariki gdje još uvijek živi orao harpija, jedan od najvećih i najmoćnijih orlova Amerika.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Među ostalim zvučnim imenima su i jaguari, oceloti, jaguarundi, srednjoamerički kapucin bijelog lica, urlikavci, majmuni pauci i vjeveričasti majmuni, pacifička morska kornjača, morski pas bik, američki krokodil koji može doseći i do šest metara, dugorepi kvecal (sveta ptica naroda Maje poznata po nevjerojatno dugim repnim perima) pa tukani i makai, mravojedi, ljenivci…

Ukratko, park se može pohvaliti s čak 13 različitih ekosustava i u njemu živi čak 50 posto svih vrsta koje obitavaju u Kostariki. Ili, još jedna impozantna činjenica – u parku se, primjerice, može pronaći cijeli ekosustav insekata na potezu od Panama do Meksika. National Geographic bio je još jasniji: biološki najintenzivnije mjesto na planetu u smislu bioraznolikosti.

ULAZ SAMO SA SLUŽBENIM VODIČEM

Iako ulazak u park predstavlja ulazak u pravu divljinu, čak ni u njemu se nećete baš potpuno odvojiti od civilizacije. No, ona je ipak svedena na minimum. Naime, u parku postoji svega nekoliko rendžerskih postaja. Jedna od glavnih i najpopularnijih zove se La Sirena, ona je ujedno sjedište parka i istraživački centar. Park je otvoren cijele godine, a njegovo istraživanje obično počinje iz neke od tamošnjih ‘baza’ za odlazak u divljinu – mjesta po imenu Drake Bay ili pak Puerto Jimenez. Iako radi cijele godine, neki od tamošnjih trailova zbog poplava nisu dostupni tijekom kišne sezone, odnosno ne garantira se mogućnost njihova prelaska. Zato se preporučuje posjetiti park u sušnom periodu, od prosinca do travnja. Kao najkišovitiji mjeseci ističu se rujan i listopad.

ZMIJE OTROVNICE, JAKE STRUJE I PČELE UBOJICE

Do 2014. godine posjetitelji su mogli slobodno lutati parkom, odnosno posjećivati ga u vlastitom aranžmanu. Danas to više nije moguće, ulaz u park moguć je samo u pratnji licenciranog vodiča, a vlast se odlučila na zabranu iz dvojakih razloga. Željeli su dodatno zaštiti tamošnji okoliš, ali i poraditi na sigurnosti posjetitelja. Naime, do zabrane je znalo dolaziti do nesreća, a zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva posjetitelja u gustoj vegetaciji u kojoj se lako izgubiti i u kojoj, podsjetimo, žive i neke potencijalno opasne životinjske vrste.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Rainforest Eye (@rainforest_eye)

Dakle, posjet je moguć samo s vodičem, odnosno u sklopu organizirane ture u raznim oblicima i trajanju. U parku je isto tako i ograničen broj posjetitelja. Odlazak u park podrazumijeva i malo opreznosti – primjerice, morske struje uz njegove su obale vrlo jake, u njemu žive i zmije otrovnice ali i pčele ubojice. Bijeg od ovih potonjih navodno je učinkovitiji ako trčite u cik cak liniji, nego ravno.

PODIJELI ČLANAK