Miris mora, soli i tradicije: ova mala mjesta na obali idealna su odredišta za opuštanje i upoznavanje lokalnih običaja

Vrbnik (Foto: Shutterstock)
piše Putni Kofer

Nevjerojatan spoj prirodnih ljepota i autentičnog mediteranskog šarma. Otprilike tako bismo mogli započeti priču o mjestašcima uz more, u kojima vlada mirna atmosfera koja često privlači turiste koji žele pobjeći od gradske vreve i potpuno se opustiti. Mnoga od tih mjesta imaju svoje tradicionalne godišnje festivale i manifestacije, koji mogu biti idealna prilika da se upoznate s lokalnom kulturom, gastronomijom i običajima koji odolijevaju zubu vremena… Ovo mala mjesta uz more jednostavno morate posjetiti!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

VRBNIK – BISER OTOKA KRKA

Ovo pitoreskno i povijesno mjestašce na otoku Krku poznato je po svojoj vinskoj tradiciji, prekrasnim uskim uličicama i kamenim kućama. Njegova najpoznatija atrakcija je crkva Sv. Ivana Krstitelja koja datira iz 12. stoljeća, a svi ljubitelji vrhunske kapljice pamte ga zbog proizvodnje vina žlahtine, autohtone sorte grožđa koja se uzgaja samo na čarobnom Krku. Ovaj mali gradić s mediteranskim šarmom i ugodnom atmosferom idealan je ako želite uživati u ljepotama naših otoka i u autentičnom otočnom životu.

View this post on Instagram

A post shared by Krk Tourist Info (@krktouristinfo)

TRIBUNJ – PREDIVNO RIBARSKO MJESTAŠCE U KOJEM VLADA POSEBAN MIR

Smješten nedaleko od Šibenika, Tribunj je jedno od najljepših malih mjesta na hrvatskoj obali. Njegova stara jezgra nalazi se na predivnom otočiću koji je s kopnom povezan atraktivnim kamenim mostom, lokalci se ovdje uglavnom bave ribarstvom i turizmom, što znači da će svi ljubitelji svježe ulovljene ribe i morskih plodova uživati u dalmatinskim specijalitetima koje pripremaju domaćini. Svakako posjetite i crkvu sv. Nikole, tursku utvrdu Jurjevgrad i prošetajte šetnicom uz more koja liječi i dušu i tijelo.

View this post on Instagram

A post shared by Tribunj tourist board (@visit_tribunj)

BOL – DRAGULJ S OTOKA BRAČA KOJI ODUŠEVLJAVA SVJETSKE MEDIJE

Najpoznatije i najstarije obalno mjesto na otoku Braču je Bol, u cijelom svijetu poznat po plaži Zlatni rat. Ta se plaža redovito nalazi na različitim svjetskim popisima najljepših plaža i čest je motiv razglednica iz Hrvatske. I to s razlogom! Sam je Bol pun slikovitih kamenih uličica, crkvica, bogat je kulturnom baštinom, a ima i velik izbor restorana i kafića te dobar noćni život. Ljubitelji kulture ne bi trebali propustiti posjet Dominikanskom samostanu i galeriji Branislav Dešković, dva mjesta koja se ponose brojnim vrijednim umjetninama.

View this post on Instagram

A post shared by Bol – SymBol of the Adriatic (@bol_brac)

VRNIK: ČAROBNI OTOČIĆ U BLIZINI KORČULE NA KOJEM ŽIVI SAMO JEDAN STANOVNIK

Malo je mjesta na svijetu kao što je Vrnik, jedini naseljeni otočić korčulanskog arhipelaga. Njegova površina iznosi 0,28 km2, a zanimljivo je to da cijelu obalu možete obići kroz nekoliko minuta jer je njena dužina svega dva kilometra. Mještani kažu da je prije dvjesto godina ovdje živjelo 300 stanovnika, pedeset godina kasnije bilo ih oko 150, a danas u ovom slikovitom mjestu preko cijele godine živi samo jedna osoba.

View this post on Instagram

A post shared by Insta Croatia (@instacroatiaa)

Unatoč samoći i snažnim vjetrovima koji pušu tijekom godine, na Vrniku ćete pronaći život, ljepotu u svemu, čak i u kamenu. Puno je ljubavi uloženo u njegovo uređenje i mediteranske biljke koje rastu na svakom koraku. Uz more, cvatu u napuštenim brodovima, na krovovima kuća, probušenim dječjim loptama, šarenim kantama… Rastu u gotovo nemogućim uvjetima, izložene buri, jugu, soli, gotovo bez zemlje.

PODIJELI ČLANAK