Zidine pune povijesti i legendi: ovo su najljepši utvrđeni gradovi na svijetu, među njima je i jedan hrvatski

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Povijest ne živi samo u debelim knjigama i muzejima, najljepše je doživjeti ju na licu mjesta, postati dio nje, ući u ono što je od starih dana ostalo netaknuto sve do danas. Neki od najljepših i turistički najatraktivnijih gradova su oni opasani debelim zidinama i okruženi moćnim tornjevima, građevinama koje su nekad čuvale stanovnike od napada neprijatelja. Danas često označavaju granice starog dijela grada, a ponegdje su podignuti i na brežuljcima jer se iz njih s visine lakše promatrala okolina i na vrijeme uočavali napadači. Velik se broj najpoznatijih utvrđenih mjesta nalazi na europskom tlu, no ima ih i u Aziji, Africi, Sjevernoj Americi… Ovo su najljepši gradovi okruženi sa zidinama koje bi svaki ljubitelj povijesti i arhitekture morao posjetiti.

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

DUBROVNIK: MONUMENTALNE ZIDINE MEĐU NAJIMPRESIVNIJIMA SU U EUROPI

Iako je oduvijek bio najprepoznatljiviji simbol i najatraktivnija turistička destinacija Hrvatske, grad na samom jugu zemlje dodatnu je globalnu popularnost stekao u posljednjem desetljeću, nakon što su njegove zidine postale kulisa popularne serije Igra prijestolja. Dubrovačke zidine su jedna od najmonumentalnijih fortifikacijskih građevina u Europi, duge su nešto manje od dva kilometra, visoke do 25 metara, a debljina zida je od četiri do šest metara. Danas je njima moguće prošetati, obići obrambene kule i bastione te s visine vidjeti staru jezgru Dubrovnika i slavni Stradun.

QUEBEC: JEDINI UTVRĐENI GRAD SJEVERNE AMERIKE

Izgrađene između 1608. i 1871., zidine ovog grada imaju četiri ulaza, tri tornja i dvorac Quebec, jednu od najljepših utvrda na kontinentu. Ova je fortifikacija kao cjelina upisana na UNESCO-ovu listu svjetske baštine. Zidine su dugačke čak 4,6 kilometara. U njihovu se podnožju nalazi stari grad s prekrasnim vrtovima, impozantnim zgradama i brojnim muzejima.

TALLINN: ZBOG SNAŽNIH ZIDINA BIO JE NAJČUVANIJI GRAD SJEVERNE EUROPE

Glavni grad Estonije zbog svojih je zidina iz 13. stoljeća nekad imao najjači obrambeni sustav sjeverne Europe. Više od polovice zidina je u potpunosti očuvano, uključujući 26 tornjeva i dvoja gradska vrata. Posjetitelji mogu obići oko dva kilometra očuvanih zidina na dijelu koji povezuje tornjeve Nuune, Sauna i Kuldjala.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

SAMARKAND: ZIDINE SU UNIŠTAVANE, PA OBNAVLJANE, ALI DIJELOVI SU SAČUVANI DO DANAS

Na području Samarkanda prvi su se stanovnici počeli smještati 1500 godina prije Krista, što ovaj grad u Uzbekistanu čini jednim od najstarijih u centralnoj Aziji. Bio je važna stanica na “putu svile”, pa je prošao burnu povijest – prvo ga je pokorio Aleksandar Veliki, potom uništio Džingis Kan, no neprestano je obnavljan pa danas izgleda puno mlađi nego što zaista jest. Najpoznatiji je po islamskoj arhitekturi, naglašenoj svjetlo plavim tornjevima i raskošnim džamijama. Velik je dio zidina iz 11. stoljeća uništen u sukobima s Rusijom u 19. stoljeću, ali neki su dijelovi i danas sačuvani i mogu se obići.

TOLEDO: ZIDINE I SAM GRAD SPOJ SU RAZLIČITIH UTJECAJA I KULTURA

Zidine španjolskog grada na rijeci Tajo sagradili su još Rimljani, a kasnije su ih dograđivali Arapi koji su vladali ovim područjem. Smještene na brežuljku iznad grada, zidine, tornjevi i utvrde koji stoljećima čuvaju grad sve su impresivnije kako im se posjetitelj približava i vidi ih u svoj njihovoj veličini i ljepoti. Arhitektura Toleda spoj je utjecaja različitih kultura koje su prošle ovim krajem, Rimljana, Arapa, Židova, kršćana, muslimana…

TAROUDANT: OSAM KILOMETARA DUGE ZIDINE SIMBOL SU TRGOVAČKOG GRADA

Ovaj povijesni grad na jugozapadu Maroka ima brojnih sličnosti sa slavnim Marrakechom, uz nekoliko ključnih razlika. Taroudant je manji, pa su njegove zidine ključni dio grada, u svakom trenutku obilaska negdje na vidiku. Izgrađene su u 16. stoljeću i duge su oko osam kilometara. Danas nije moguće hodati po njima, ali šetnja uz njih nezaobilazan je dio istraživanja ovog trgovačkog grada poznatog po proizvodima od kože i vune.

RODOS: PREKRASAN STARI GRAD GRLE ZIDINE IZ 16. STOLJEĆA

Povijesna jezgra jednog od najpoznatijih i najposjećenijih grčkih otoka zaštićena je zidinama iz 16. stoljeća koje ju grle u obliku polumjeseca. One čuvaju stari centar grada, danas pun crkvi iz bizantskog i gotičkog vremena, kao i srednjovjekovnih džamija i fontana. Nezaobilazan je doživljaj prošetati samim zidinama dugim oko četiri kilometra.

PODIJELI ČLANAK