Znate li u kojem hrvatskom gradu se nalazi „najmanja katedrala na svijetu”? Izgrađena je u 9. stoljeću i do danas je ostala nepromijenjena

Foto: Pixabay
piše Putni Kofer

Gradić uzbudljive prošlosti i prekrasne sadašnjosti. Grad koji je riznica povijesti i kulture, a okružen je nekim od najljepših plaža u zemlji. Sve je to Nin, najstariji hrvatski kraljevski grad, koji se nalazi nedaleko od Zadra i savršeno je odredište za ljetovanje, vikend izlet izvan sezone ili barem kratki posjet kad se nađete u ovom kraju. Jedno je sigurno, kad jednom vidite Nin i njegovu staru jezgru smještenu na malenom otočiću usred plitke lagune, zauvijek će vas osvojiti svojim šarmom. No, u paleti fascinantnih atrakcija jedna se zaista ističe, a to je crkva sv. Križa kojoj tepaju da je „najmanja katedrala na svijetu” i „hrvatski Stonehenge”.

Posebne ljestve, kojima se mačke spuštaju u šetnju kad vlasnika nema kod kuće, sve su veći hit u Europi. Najviše ih je u jednom švicarskom gradu

“NAJMANJA KATEDRALA NA SVIJETU” OSTALA JE NEPROMIJENJENA OD 9. STOLJEĆA DO DANAS

U staroj jezgri Nina naići ćete na prekrasnu kamenu crkvicu koja krije uzbudljivu priču. To je crkva svetog Križa, koju je zbog njezine ljepote engleski arhitekt Thomas Jackson prozvao najmanjom katedralom na svijetu. Izgrađena je u 9. stoljeću i jedini je sakralni objekt u gradu koji je ostao do danas nepromijenjen.

Crkva je široka 7,6 metara, dugačka 7,8 metara, a visina joj je tek 8,2 metra. Njezini zidovi su debeli 57 centimetara, a zahvaljujući položaju prozora i kutu padanja svjetlosti, građevina je svojevrsni kalendar jer se po sunčevim zrakama može odrediti točan datum solsticija i ekvinocija. Iako joj tepaju nadimkom “katedrala”, ova prekrasna građevina ipak ima “samo” status crkve.

Kako kažu u Turističkoj zajednici grada Nina, u doba hrvatskih vladara ova je crkva služila kao dvorska kapela obližnjega kneževa, a kasnije kraljevskog dvora. U okolišu crkve otkriveno je mnogo srednjovjekovnih grobova. Pri njenoj gradnji korištene su zakonitosti aritmetike, fizike i astronomije, a izgrađena je da posluži kao sunčani sat i kalendar.

Kafić smješten u crkvi staroj 900 godina, u kojoj se i danas održavaju mise, poslužuje samo "etičnu" kavu, organizira jogu i meditaciju, a dozvoljen je i ulaz psima

U NJENOJ BLIZINI NALAZI SE NEVJEROJATNA CRKVA SVETOG NIKOLE U KOJOJ SE KRUNILO ČAK SEDAM KRALJEVA

Jedan od najpoznatijih motiva Nina je crkva svetog Nikole, smještena na slikovitom brežuljku u polju Prahulje. Osim što izgleda prekrasno, ima veliku povijesnu važnost. U njoj se, prema narodnoj predaji, krunilo sedam kraljeva, a svaki se od njih upravo s humka na kojem se crkva nalazi predstavio narodu.

Crkvica datira s kraja 11. i početka 12. stoljeća i jedini je sačuvani primjerak ranoromaničke arhitekture takvog oblika u Dalmaciji. Dugačka je 5,90 metara, široka 5,70, a visoka tek 6 metara.

PODIJELI ČLANAK