Velike činjenice o malim kraljevstvima: službenog kralja ima čak i kamen usred karipskog otočja

Najmanja kraljevstva na svijetu: Velike činjenice o malim kraljevstvima
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Kraljevstva i carstva većinu nas podsjećaju na bajke i neka stara vremena, iako znamo da su i Ujedinjeno Kraljevstvo, Norveška, Belgija i niz drugih modernih zapadnih zemalja i dan danas monarhije. U svijetu danas postoje 43 zemlje kojima je na čelu monarh. Njih 13 je u Aziji, 12 u Europi, devet u Sjevernoj Americi, šest u Oceaniji i tri u Africi. U nastavku vam otkrivamo koja su trenutno najmanja kraljevstva na svijetu, kao i zanimljivosti o njima. Iako neka s našeg popisa službeno pripadaju pod druge, veće zemlje, njihov kraljevski status nikad nije ukinut.

REDONDA: NENASELJENI KAMEN OTKRIO JE KRISTOFER KOLUMBO

Nenaseljeni karipski otočić, najmanji od tri koja čine zemlju Antigva i Barbuda, naizgled je grubi kamen površine 1,3 četvorna kilometra, koji se na najvišoj točki uzdiže 305 metara nad morem. Otkrio ga je Kristofer Kolumbo 1493. i nazvao ga Santa Maria la Redonda, no nije na njega pristajao niti se zadržavao. Iako je Kolumbo proglasio upravljanje otokom od strane Španjolske, to nije službeno provedeno pa je prvi formalni akt tog tipa napravio Matthew Dowdy Shiell.

Slaveći rođenje prvog sina, nakon što je već imao osam kćeri, pristao je na otok s nekoliko prijatelja i formalno ga proglasio svojim kraljevstvom. Kasnije je ovo područje anektirala Britanija, na što je obitelj Schiell uložila prigovor pa je Redonda potpala pod upravljanje susjedne Antigve. No, naslov monarha Redonde je bio već ustanovljen i kraljevstvo ima neprekinutu liniju vladara sve do danas. Zanimljiva je priča o jednom pubu u Engleskoj koji je pokušao izbjeći nacionalnu zabranu pušenja u barovima tako da se proglasio sjedištem ambasade Redonde. Pokušaj im, naravno, nije bio uspješan.

TAVOLARA: OTOK NA KOJEM KRALJ VODI RESTORAN I DOČEKUJE TURISTE

Ovaj otok se smjestio u neposrednoj blizini slavne Sardinije, a njegovom panoramom dominiraju strmi vapnenački i granitni klifovi. Tavolara ima kralja koji živi na otoku, Antonija Bertoleonija zvanog Tonino. On svojim kraljevstvom šeta u japankama i kratkim hlačama, a kad vrijeme ne provodi na svom ribarskom brodiću u lovu na ribe ili lignje, vodi jedini restoran.

Otok je površine 5 četvornih kilometara, a osim što ima 11 povremenih stanovnika, poznat će po kozama neobičnih, zlatno žutih zuba. Kraljevstvo Tavolara postoji 185 godina, a iako službeno pripada Italiji, zanimljivo je da otok nikad nije službeno anektiran modernoj Italiji.

TONGA: OTOČJE KOJE JE ISTRAŽIVAO I SLAVNI JAMES COOK

Kraljevina Tonga pacifička je otočka država i sastoji se od 170 otoka podijeljenih u tri glavne skupine: otok Tongatapu, na kojem se nalazi glavni grad Nuku’alofa, zatim otočje Ha’apai i otočje Vava’u. Tonga je nekad bila pod britanskim protektoratom, no od Britanije je 1970. proglasila potpunu neovisnost. Trenutno kraljevinom vlada Tupou VI., iz dinastije Tu’i Tonga, koji je 2006. godine na prijestolju naslijedio svog brata Georgea Tupoua V.

Jedna zanimljivost iz povijesti otočja seže u 1773. godinu, kad je otok istraživao kapetan James Cook. Tada je nazvao Tongu “prijateljskim otokom”, što je nadimak koji se i danas koristi. No Cook nije znao da su domoroci potajno planirali kako da ga smaknu.

BRUNEI: MALI POREZI, ALI I MALO POLITIČKE I GRAĐANSKE SLOBODE

Kraljevstvom Brunei, neovisnim islamskim sultanatom smještenim na sjevernoj obali otoka Borneo, vlada dinastija Bolkiah iz koje potječe i trenutni sultan Hassanal Bolkiah. Zemlja je 1888. postala dio britanskog protektorata, a neovisnost od Ujedinjenog Kraljevstva stekli su 1984. godine. Politički sustav u zemlji je apsolutna monarhija, što znači da nema demokratski izabranog tijela koje predstavlja građane. Zbog toga, ali i drugih ograničavanja političkih i građanskih sloboda, zemlja je jako nisko na ljestvicama slobodnih zemalja. S druge strane, poznati su kao zemlja s jako malo poreza za građanstvo.

ESWATINI – KRALJ AFRIČKE DRŽAVE VLADA UZ BOK MAJCI I IZABIRE PREMIJERA

Kraljevstvo Eswatini poznatije je po svojem starom imenu Swaziland, a nalazi se u kopnenom dijelu južne Afrike. Na početku 20 stoljeća zemlju su kolonizirali Britanci, od kojih je zemlja proglasila neovisnost 1968. godine. Zemlja je apsolutna monarhija i na njezinom je čelu King Mswati III kralj, ili kako se na lokalnom jeziku zove ta titula –  Ngwenyama.

Tradicionalno, uz kralja vlada i njegova majka, a on sam proglašava premijera, ima pravo direktno odabrati dio zastupnika u parlamentu i poslati prijedloge zakone u oba doma predstavničkog tijela. Zbog zapadnjacima neobičnog, pravog afričkog krajolika, zemlja se reklamira sloganima “mi smo misterij” i “mi smo tajna”.

PODIJELI: