Kralj šeta u japankama, radi u restoranu i vlada nad 11 stanovnika i 100 koza: upoznajte najmanje kraljevstvo na svijetu

Otočić Tavolara, najmanje kraljevstvo na svijetu
piše Putni Kofer

U neposrednoj blizini slavne Sardinije smjestio se otočić Tavolara, čijom panoramom dominiraju strmi vapnenački i granitni klifovi, a iz mora se izdiže poput nazubljene planine. Upravo je ovaj otočić najmanje naseljeno kraljevstvo na svijetu! Kralj svojim kraljevstvom šeta u japankama i kratkim hlačama, a kad vrijeme ne provodi na svom ribarskom brodiću u lovu na ribe ili lignje, vodi jedini restoran na otoku. On je Antonio Bertoleoni, ili jednostavnije – Tonino. Kralj Tonino ima 83 godine i upravlja otokom površine 5 četvornih kilometara posljednje 22 godine.

Nerazvikani gradovi u Europi koje vrijedi posjetiti ovog proljeća: osvajaju ljepotom, šarmom, arhitekturom i životom koji teče njihovim ulicama

NA OTOKU TAVOLARA ŽIVE NEOBIČNE, RIJETKE KOZE ZLATNO ŽUTIH ZUBA

Njegovo veličanstvo vlada otokom s 11 povremenih stanovnika i 100 planinskih koza te nekoliko ugroženih sokolova koji žive na najvišem vrhu, na visini od 565 metara. Vođenje otoka je obiteljski posao. Kralj i njegov nećak Nicola upravljaju ljetnim brodom koji dovodi turiste na otok, princ i princeza Guiseppe i Loredana brinu o restoranu, a drugi Toninov nećak, Antonio, svako jutro u zoru izlazi na more u ribolov i ulovom snabdijeva obitelj i restoran.

View this post on Instagram

A post shared by GIUSEPPE CHIRONI (@giuseppe_chironi)

Kraljevstvo Tavolara postoji 185 godina, a priča je počela 1807. kad je Toninov praprapradjed, Guiseppe Bertoleoni, prvi stigao na dotad nenaseljen otok. U knjigama opisivan kao “polu pastir, polu gusar”, Guiseppe je oženio dvije sestre i pobjegao je iz Genove u potrazi za mjestom gdje neće biti osuđen zbog bigamije.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

Ubrzo su Guiseppe i njegove gospođe shvatili da svoj mali otočni raj dijele s neobičnom, rijetkom vrstom koza čiji su zubi zlatno-žute boje zbog morske trave i lišajeva koje pasu. Priča o kozama zlatnih zubi došla je do kralja Sardinije, Carla Alberta, koji se ubrzo uputio na Tavolaru uživati u lovu. Lovcima je bio domaćin i vodič Guiseppeov sin Paolo.

Legenda kaže kako se kad je stigao na otok predstavio riječima “Ja sam Carlo, kralj Sardinije”. Guiseppov sin mu je odgovorio: “A ja sam Paolo, kralj Tavolare.” Par su dana lovili i gostili se na otoku i kralj Carlo bio je oduševljen. Pozdravio se riječima: “Paolo, ti doista jesi kralj Tavolare!” Carlo Alberto je kasnije utvrdio kako Tavolara zaista nikad nije bila službeno dio kraljevine Sardinije i javio to Paolu.

FOTOGRAFIJA OBITELJI BILA JE IZLOŽENA I U BUCKHINGHAMSKOJ PALAČI

Ovaj je odmah dao izraditi obiteljski grb i ukrasio njime zid kuće. Nacrtao je kraljevsko obiteljsko stablo i dao izgraditi groblje za sebe i svoje nasljednike. Iako za života nikad nije nosio krunu, zahtijevao je da upravo kruna krasi njegov nadgrobni spomenik. Godine su prolazile i vijest o neovisnom otoku pored Sardinije proširila se i dalje od Mediterana. Kroz povijest je Tavolara stekla i neke saveznike, a britanska kraljica Viktorija dala je uslikati obitelj za svoju kolekciju svjetskih vođa. Ta je fotografija dugo stajala u samoj Buckinghamskoj palači, uz potpis: najmanje svjetsko kraljevstvo.

Danas kopija te fotografije stoji na zidu Toninova restorana, gdje je izložen i obiteljski grb, upravo onaj koji je dizajnirao kralj Paolo Prvi. Instalacija NATO baze 1962. godine označila je kraj neovisnosti ovog kraljevstva, ali i učinila četvrtinu otoka nedostupnom za njegove malobrojne stanovnike. Pa ipak, kao i San Marino, Tavolara nikad nije bila službeno anektirana modernoj Italiji, što Tonina zaista čini petim kraljem u kraljevstvu koje svijet više ne priznaje.

View this post on Instagram

A post shared by SosBattorMoros (@sosbattormoros)

Zahvaljujući razvoju turizma, otok ekonomski jako dobro stoji. Uz to, Tavolara je dio zaštićenog morskog rezervata zbog čega je postala jedno od omiljenih odredišta za ronioce u cijeloj Italiji. Tonino i njegova obitelj formalno su državljani Italije. Kako je Tonino ispričao BBC-ju, jednom je razmišljao da piše Vittoriju Emanuelu IV, sinu posljednjeg kralja Italije, da ponovo priznaju kraljevstvo Tavolara. No ipak se predomislio. “Za mene je privilegija da živim ovdje. Kome treba kruna kad imam palaču”, rekao je.

PODIJELI ČLANAK