Vidi se s udaljenosti od 50 kilometara: najveće božićno drvce na svijetu i ove će godine zasjati u svom punom sjaju

Gubbio
Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Godine 1981. mještani su odlučili osvijetliti Monte Ingino, brdo koje stoljećima čuva srednjovjekovni grad Gubbio. Četrdeset godina kasnije njihove lampice čine, kako je Guinnessova knjiga rekorda službeno proglasila, najveće božićno drvce na svijetu, a prema nedavnoj analizi Google pretraživanja i Instagram hashtagova, i najpoznatije na svijetu.

Najviši vrh Krka krije slikovite staze, nezaboravne poglede na more i idealno je odredište za izlet u kojem će uživati i oni najmlađi

NAJVEĆE BOŽIĆNO DRVCE JE PRVI PUT OKITILA SKUPINA VOLONTERA 1981. GODINE

Gubbio, mali srednjovjekovni grad u talijanskoj regiji Umbrija, više od tri desetljeća drži Guinnessov rekord za najveće božićno drvce na svijetu. Svake godine se okuplja druga skupina volontera iz Udruge Alberaioli kako bi stvorila ovo impresivno stablo od nule, što zahtijeva minimalno 4 mjeseca svakodnevnog rada. Tijekom godina pape i političari prisustvovali su svečanoj ceremoniji paljenja rasvjete 7. prosinca, koja se vidi čak s 50 kilometara udaljenosti od grada, a 2017. došlo je i do daljinskog pokretanja rasvjete iz svemira, uz pomoć europske i talijanske svemirske agencije.

View this post on Instagram

A post shared by Gubbio è (@visit_gubbio)

Sastavljeno od nekoliko tisuća lampica, ovo se stablo proteže nekoliko stotina metara te je veličine oko 7 nogometnih igrališta. Sustav rasvjete se sastoji od 3000 raznobojnih lampica i 8,5 kilometara električnih kabela, trošeći ogromnu količinu energije svake godine. Kako bi ova blagdanska atrakcija bila što održivija, organizatori su osmislili donatorsku akciju kojom ljudi mogu usvojiti jedno svjetlo i na takav način doprinijeti smanjenju troškova. Ovogodišnje drvce uključivat će i audio instalaciju koja svira božićne pjesme, što će posebno razveseliti djecu i sve ljubitelje božićnih sajmova u Europi.

U ovoj školi dječaci uče šivati, peglati košulje i kuhati jednostavna jela kako bi naučili da je održavanje domaćinstva zajednički posao! Reakcije su zasad odlične

GRAD ”LUĐAKA”

Gubbio već desetljećima nosi nadimak “grad luđaka” kako bi naglasio nepredvidiv karakter njegovih stanovnika – upravo onaj karakter koji ih je doveo do stvaranja najvećeg božićnog drvca na svijetu. Štoviše, posjetitelji mogu čak pokušati zaraditi “licencu ludih” trčeći utrku tri puta oko fontane Bargello, odnosno “fontane ludih”, koja se nalazi ispred palača Bargello, fascinantne znamenitosti koja datira iz 14. stoljeća.

Ovaj talijanski biser čuva bogatu baštinu, umjetnost, povijest i kulturu. Duž romantičnih i intimnih uličica koje vijugaju središtem grada možete se diviti crkvama i povijesnim građevinama neprocjenjive vrijednosti, poput Palazzo dei Consoli iz 14. stoljeća koja se nalazi na grandioznom i širokom trgu ili Palazzo Ducale, koju je dao izgraditi Federico da Montefeltro oko 1470.

Lokalni ručno izrađeni proizvodi uključuju keramiku, drvo, željezo, instrumente i kožu, a Gubbio je i dom spektakularne talijanske kuhinje. Domaća ponuda jela sastoji se od divljači, kobasica, sireva, ulja i finih vina, ali i bijelih tartufa iskopanih u obližnjim šumama.

Zbog pozicije u samom srcu Italije, beskrajnog zelenila, šuma i vinskih puteljaka te činjenice da je jedina južna regija koja nema izlaz na more, Umbriju su prozvali Zelenim srcem Italije. Ona u mnogočemu podsjeća na Toskanu, posebice zbog čarobnih srednjovjekovnih gradova i brdovitih pejzaža koji oduzimaju dah svojom ljepotom.

PODIJELI ČLANAK