Samozatajni dalmatinski otok koji je uspio ostati divlji i netaknut krije jednu od najzanimljivijih plaža na Jadranu i drvo koje prkosi buri i gravitaciji

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Na prekrasnom Jadranskom moru, među više od 1000 otoka, otočića i hridi koji su poput bisera rasuti pred hrvatskom obalom, jedan je otok sve do danas uspio ostati pomalo divlji, netaknut, kao da se njega sav taj turistički žamor i gužve nimalo ne tiču. To je otok Vrgada, površine 3,32 četvorna kilometra, koji prema popisu iz 2021. ima tek 209 stanovnika. Na Vrgadi nema automobila, trgovina je samo jedna, restorana i kafića tek nešto više. Ali je zato priroda prekrasna, plaže rajske, a ritam života pravi mediteranski, opušten i idiličan.

Možemo li pojesti previše lubenice? Kraljica ljeta jako je zdrava, ali neki bi ljudi ipak trebali pripaziti

GLAVNO PRIJEVOZNO SREDSTVO JE TROKOLICA, A OBALA KRIJE NEKE OD NAJLJEPŠIH PLAŽA NA JADRANU

Samozatajna Vrgada nalazi se u jugoistočnom dijelu zadarskog arhipelaga, preko puta mjesta Drage i Pakoštane. Do otoka voze brodske linije iz Pakoštana i iz Biograda na moru. Zaboravite na automobil i smrad ispušnih plinova: auti su ovdje zabranjeni, a glavno je prijevozno sredstvo trokolica. Otok se ponosi prekrasnim šljunčanim i pješčanim uvalama i plažama, a okružuje ga kristalno čisto more. Čak dvije trećine otoka prekrivene su gustom borovom šumom, tako da je odmor u iskonskoj prirodi, uz miris mora i borova, ovdje zajamčen.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli JC (@jeanchristof_tof)

PREPOZNATLJIVI MOTIV OTOKA JE BOR KOJI PRKOSI GRAVITACIJI NA PLAŽI PODBRIZI

Vrgadu često nazivaju i “zlatnim otokom” zbog uvala sa zlatnim pijeskom kakve se rijetko viđaju na kopnu. Najljepša na otoku, a po mnogima i jedna od najljepših u Hrvatskoj, je plaža Podbrizi. Ta potpuno neobična pješčana plaža okružena je okomitim stijenama, a na jednoj od njih nalazi se i jedan od najprepoznatljivijih fotografskih motiva Vrgade.

Otočna zemlja s najvišim životnim standardom u zapadnoj Africi mjesto je dugih pješčanih plaža i divne prirode, a slogan arhipelaga je "bez stresa"

Drvo koje prkosi gravitaciji stoji na samom rubu stijene i već godinama odolijeva buri i svim vremenskim neprilikama. Preko puta plaže Podbrizi nalazi se otočić Artina, do kojeg možete doslovno prošetati kroz more. Ovaj je dio otoka jedan od najljepših i s razlogom najposjećeniji.

OVDJE JE SVE NADOHVAT RUKE, IDEALNO ZA ŠETNJU I UŽIVANJE U ZELENILU I POGLEDIMA

Otok Vrgada u zadarskom arhipelagu idealan je za one koji žele miran odmor, puno zelenila i kristalno čisto more. Savršen je i za one koji vole šetati, jer je ovdje sve nadohvat ruke, ali i upijati mediteranski život lokalnog stanovništva. Na Vrgadi je nekoliko kafića i restorana, te čak tri crkve. Današnja župna crkva Presvetog Trojstva dovršena je 1687., a ako se popnete do nje uživat ćete u prekrasnom pogledu na Kornate, Velebit i kopneni dio obale.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Visit Croatia (@visit.croatia)

Druga se crkvica, svetog Andrije, nalazi u mjesnog groblju, a kapelica Gospe od Zdravlja u palači knezova obitelji Damiani. Na otoku i danas raste mnoštvo samoniklog jestivog, ljekovitog i zaštićenog bilja, a malobrojni se stanovnici uglavnom bave turizmom i poljoprivredom.

PODIJELI ČLANAK