Raskošan park pun zelenila, spomenika, bunkera i povijesnih misterija ponos je i najveća atrakcija grada na Dunavu

Foto: Unsplash
piše Martina Hrupić

Kalemegdan, kao najljepši, ali i najveći beogradski park kojim dominira Beogradska tvrđava, nekadašnje glavno vojno uporište Beograda, nezaobilazno je odredište svake osobe koja se zatekne u glavnom gradu Srbije. Prema nekim izvorima, riječ je o najposjećenijoj beogradskoj atrakciji koju svake godine pohodi oko dva milijuna domaćih i stranih turista. Savršeno je to odredište za predah od vreve grada, ali i za susret s poviješću te brojnim legendama i predajama.

Hrvatske povijesne ceste spomenik su ljudskoj snalažljivosti, simbol borbe s prirodom i mjesta očaravajuće ljepote i nevjerojatnih vidika

BEOGRADSKA TVRĐAVA IZNAD UŠĆA SAVE U DUNAV

Kalemegdan se prostire na površini od ukupno 66 hektara, a vrvi različitim atrakcijama. Najznačajnija su svakako Beogradska tvrđava i njezine brojne tajne, smještena iznad ušća rijeke Save u Dunav. Tijekom povijesti tvrđava je imala posebnu stratešku važnost, a njezina je okolica u park pretvorena 80-ih godina 19. stoljeća.

POBJEDNIK KAO POPULARNO OKUPLJALIŠTE POSJETITELJA

Većina posjetitelja u kalemegdanski svijet ulazi iz jedne od najpoznatijih beogradskih ulica, Knez Mihajlove ulice, a jedna od prvih znamenitosti na koju nailaze jest Pobjednik Ivana Meštrovića. Okolica spomenika popularno je okupljalište, a brojne posjetitelje tamo privlači i prelijepi pogled na ušće i Novi Beograd. No, navodno malo tko od posjetitelja zna da se ispod tamošnjeg platoa skriva bunker izgrađen tijekom Hladnog rata. U njemu je, navode neki izvori, svojedobno čak pet godina boravilo ukupno 28 vojnika bez da su imali ikakav kontakt s vanjskih svijetom. 

NEVJEROJATNI RIMSKI BUNAR DUBOK JE 60 METARA

Jedna od najpopularnijih znamenitosti Kalemegdana, jest misteriozni Rimski bunar koji se nalazi u neposrednoj blizini spomenika Pobjednik na jugozapadnom bedemu Gornjeg grada. Usprkos imenu, izgrađen je u 18. stoljeću i služio je za snabdijevanje vodom u slučaju opsade. Također, iako ga se naziva bunarom, on je zapravo cisterna koja se punila površinskom vodom s plata Gornjeg grada. Riječ je doista impozantnom zdanju. Ukopan je 60 metara u dubinu, navodno čak 10 metara ispod razine rijeke Save, promjer mu je 3,4 metra, a u bunar se silazi spiralnim stepenicama. Ima ih ukupno 212, no posjetitelji se mogu spustiti samo do 35 metara dubine. S istraživanjem bunara započelo se 1967. godine, a u njemu živi i vrsta raka koju se ne može pronaći nigdje drugdje u Srbiji.

Najljepši dvorci u Europi čuvari su prošlosti i intrigantnih priča: ovih deset svaki zaljubljenik u povijest mora posjetiti barem jednom u životu

BUNAR JE BIO POPRIŠTE OKRUTNIH UBOJSTAVA

Bunar slovi i kao mjesto uz koje se vežu brojna ubojstva. Navodno je tamo skončalo 37 osoba koje su Turcima željele prodati Kalemegdan 1494. godine. Bačeni su na dno bunara, a kad su poludjeli od gladi dali su im noževe. U bunar je svojedobno tijelo svoje supruge bacio i jedan ljubomorni muškarac, a taj je događaj bio inspiracija i za film „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT” Dušana Makavejeva iz 1967. godine.

NIZ KULA I KAPIJA, OD KOJIH JE NAJPOZNATIJA NEBOJŠA

Kalemegdan, odnosno Beogradska tvrđava poznat je i po svojim kulama i kapijama. Njih nekoliko posebno se ističu, a jedna od njih je Stambol kapija, put kroz koju je vodio prema Istanbulu. Navodno je zbog toga dobila i ime. Popularni su i Despotova kapija te tamošnji Dizdarev toranj u kojem se nalazi zvjezdarnica. Jedna od najpopularnijih kula je  ona po imenu kula Nebojša u Donjem gradu, koja je ime dobila od izraza ‘ne boj se’, a kroz povijest glasila za najzloglasniju tamnicu u gradu. Kao jedno od najočuvanijih zdanja slovi kula Sahat koju krasi sat.

TURCI U ZIDOVE BARUTANE UZIDALI ZLATO?

Još jedno u nizu neobičnih i intrigantnih zdanja je i tzv. Barutana. Izgrađena je tijekom velike austrijske rekonstrukcije između 1719. i 1739. godine, kada se tvrđavu nazivalo ‘Gibraltarom na Dunavu. Barutana navodno obiluje podzemnim prolazima koji još nisu istraženi, a navodno su u njezine zidove Turci uzidali zlato.

PAVILJON CVIJETE ZUZORIĆ I ZOOLOŠKI VRT U MALOM KALEMEGDANU

Navedene atrakcije nisu ni približno sve što Kalemegdan i tvrđava nude. Vrijedi posjetiti i Vojni muzej u kojem se mogu razgledati i torpeda, a kao jedan od najljepših dijelova parka slovi dio kod Bogorodičine crkve Ružica, najstarije crkve u Beogradu, te Crkve Svete Petke. Tu su i umjetnički paviljon Cvijete Zuzorić te gradski zoološki vrt u Malom Kalemegdanu.

PODIJELI ČLANAK