Djeluje nadrealno: pustinja u šarenim bojama rijetka je prirodna pojava koja i danas intrigira znanstvenike

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Okružene šumom i obojena u sedam različitih boja, ova jedinstvena pustinja na Mauricijusu rijetka je geološka neobičnost nastala kao posljedica hlađenja vulkanske prašine i kamenja na različitim temperaturama, kao i miješanja s mineralima. Otkrivena je tek u 1960-ima i nazvana je “Zemlja sedam boja”, a danas je jedna od najpopularnijih atrakcija ove otočne države u jugozapadnom dijelu Indijskog oceana i oduzima dah svojom ljepotom.

Uzbudljivi klanac u blizini Bleda komadić je divlje prirode i nerazvikani biser Slovenije koji krije moćne klisure, visoke slapove i špilju s tri prozora

”ZEMLJA SEDAM BOJA”: JEDINSTVENA PUSTINJA JEDNA JE OD NAJLJEPŠIH ATRAKCIJA NA MAURICIJUSU

U malom selu pod imenom Šamarel, smještenom na zapadu zemlje, krije se nadrealan geološki fenomen koji i danas intrigira znanstvenike i očarava posjetitelje, a mnogi kažu i nadmašuje sve druge prirodne ljepote Mauricijusa. Pustinja čiji je pijesak obojen u nevjerovatnoj kombinaciji boja – crvena, smeđa, ljubičasta, ružičasta, zelena, plava i žuta – jedinstvena je turistička atrakcija koja se prostire na 7.500 četvornih metara.

Tijekom sunčanih dana, boje su posebno živopisne i dramatične, a unatoč očaravajućoj ljepoti, turistima nije dopušteno hodati šarenom pustinjom jer je zaštićena ogradom. Ipak, kako bi sačuvali uspomenu na ovaj izvanredni fenomen, mogu odnijeti sa sobom mali dio čarolije. U obližnjim trgovinama mogu se pronaći suveniri, odnosno malene epruvete ispunjene raznobojnim pijeskom, koje će im omogućiti da ponesu djelić ovog nevjerojatnog doživljaja sa sobom.

BOJE PIJESKA MIJENJAJU SE OVISNO O VREMENSKIM UVJETIMA I RASVJETI, STVARAJUĆI FASCINANTAN SPEKTAKL ZA POSJETITELJE

Lokalno stanovništvo na Mauricijusu vjeruje da ovih sedam boja donose sreću, pa se tako pustinja ”Zemlja sedam boja” smatra se prirodnim blagom i zaštićeno je područje. Legenda kaže da su bogovi ovdje igrali kriket koristeći dugu zmiju kao palicu, što je ostavilo ove šarene tragove u pijesku.

Kultni obrok koji je simbol hedonizma i okupljanja oko stola ima samo jedno pravilo: hrana mora biti ukusna, domaća i pripremljena s ljubavlju

U blizini se nalazi i atrakcija zvana “The Chamarel Waterfall“, koja je jedan od najviših vodopada na otoku. Turisti ne propuštaju posjetiti obližnji botanički vrt i vidjeti mnoge endemske biljke, kao i uživati u spektakularnoj prirodi i prekrasnim pješčanim plažama koje se poznate po izrazito čistom tirkiznom moru.

Pustinja ”Zemlja sedam boja” na Mauricijusu i prirodni park Chamarel nezaobilazna su odredišta za sve posjetitelje koji žele doživjeti nevjerojatne prirodne ljepote ove magične države.

PODIJELI ČLANAK