Pišu mu djeca, političari, sportaši, velike pop zvijezde… Jeste li znali da Djed Božićnjak ima svoju poštu?

Foto: Shutterstock
piše Putni Kofer

Smješten na 66 stupnjeva sjeverne zemljopisne širine u finskoj Laponiji, Rovaniemi je jedan od najudaljenijih gradova u Europi. Broji nešto više od 63.000 stanovnika, a do osamdesetih godina prošlog stoljeća posjećivala ga je tek šačica znanstvenika i velikih pustolova u potrazi za bajkovitim krajolicima. Sve se promijenilo 1985. kada je proglašen rodnim mjestom čovjeka s bijelom bradom! Danas je prepun vilenjaka, sobova i snjegovića, a godišnje ga posjeti više od 500.000 turista. Oni stižu tijekom cijele godine, no za pravi, autentični doživljaj najbolje je ipak doći u prosincu. Iako su temperature ovih dana u prosjeku oko minus 15 stupnjeva Celzija, ovdje će vas dočekati nevjerojatna prirodna bogatstva, veličanstvena božićna atmosfera i ured Djeda Božićnjaka, kojem već danas možete napisati pismo bez da napuštate svoje tople domove!

U kojoj je državi najveća minimalna plaća? Rekorder je europska zemlja u kojoj nitko ne radi za manje od 2500 eura

KOJA JE ADRESA DJEDA BOŽIĆNJAKA I KAKO MU POSLATI PISMO?

Djedova prava pošta zaista postoji i nalazi se u Laponiji. Dakle, ako imate riječ ili dvije za podijeliti s njim prije Božića, svakako počnite pisati odmah, a on će je pročitati prije nego poleti s ekipom sretnih sobova s Rudolfom na čelu družine. Glavna pošta nalazi se u Rovaniemiju, gdje Djed Božićnjak otvara svoja vrata javnosti svaki dan u godini. A njegov poštanski ured, koji održava finska korporacija Posti Group, nikako nije običan. Naime, svake godine iz svih krajeva svijeta stigne oko 500.000 pisama upućenih određenoj osobi: samom Djedu Mrazu. I stižu baš svaki dan!

View this post on Instagram

A post shared by Visit Rovaniemi (@visitrovaniemi)

Većinu pisama koja Djed Božićnjak dobije napisala su djeca, ali slanje pisma svakako nije ograničeno na male i ružičaste obraze. Vilenjaci Djeda Božićnjaka otkrili su da mu pišu čak i političari, sportaši i velike pop zvijezde. Pa zašto ne i ti? Ako mu želite poslati svoje čestitke ili želje za ovaj Božić, samo pošaljite svoje pismo na njegovu adresu (Djed Božićnjak (Santa Claus), Tähtikuja 1, 96930 Arktički krug (Arctic Circle), Finska (Finland). Možete biti sigurni da će vrijedni vilenjaci to pismo poslati ravno Velikom momku!

Regija na sjeveru traži od Europe: “Želimo da dan kod nas traje 26 sati! Tako ćemo privući nove stanovnike i promovirati svoj način života”

AKO SE ODLUČITE UŽIVO VIDJETI DJEDICU, DOBRO JE ZNATI DA JE ROVANIEMI JEDNO OD NAJBOLJIH MJESTA NA SVIJETU ZA PROMATRANJE POLARNE SVJETLOSTI

Prekrasno odredište tijekom cijele godine, selo Djeda Mraza također je raj za ljubitelje prirodnih prostranstava i izvanrednih iskustava. Zimi se iz njega organiziraju brojni izleti! Možete krenuti u jahanje sobova ili haskija, prespavati u jednom od rijetkih ledenih hotela na svijetu, otići na safari motornim sanjkama, posjetiti tradicionalnu farmu ili pecati u ledenim vodama jezera Olkkajärvi.

A onda, prije svega, između kraja kolovoza i početka travnja, možete krenuti u potragu za polarnim svjetlima, nebeskim predstavama jarkih boja koje je tako fascinantno gledati. U području oko Rovaniemija u šumama nacionalnog parka Pyhä-Luosto moguće im se diviti i do 200 noći godišnje.

LAPONSKA KUHINJA JE JEDNOSTAVNA I SUROVA, BAŠ KAO I KRAJOLICI IZ KOJIH DOLAZI

Nijedan posjet Rovaniemiju nije potpun bez kušanja lokalne kuhinje. Ključni su svježi sezonski sastojci koji donose originalne okuse, a laponska hrana je jednako ukusna u restoranima kao i uz logorsku vatru u divljini. Nije iznenađujuće da je sob neizostavni dio laponske kuhinje. Pirjani sob poslužen s pireom od krumpira i svježim bobicama je omiljen, ali nijedan dio sobova ne ostaje neiskorišten. Naći ćete ga posluženog kao fileti, naresci, suho meso, mljeveno meso i kobasice.

View this post on Instagram

A post shared by Visit Rovaniemi (@visitrovaniemi)

Postoji li zaista dijete koje ne želi posjetiti zemlju Djeda Mraza, ili još bolje, koji to roditelj ne bi volio odvesti svoje dijete u Laponiju, obećanu zemlju za klince? U cijeloj Finskoj, a posebno u zemlji Djeda Mraza, Božić je poseban obiteljski blagdan, ulicama se ore božićne pjesme, organiziraju se sajmovi, sa štandova se šire mirisi slasnih delicija… Iskustvo je to koje ćete dugo pamtiti.

PODIJELI ČLANAK