Tajni Zagreb: skrivene zagrebačke lokacije koje morate upoznati

Skrivena mjesta u Zagrebu
piše Barbara Grgić

Svaki veliki grad obiluje skrivenim i tajnovitim mjestima, obavijenim velom tajni i misterija, koja ne možete pronaći na uobičajenim turističkim rutama. Ako uskoro planirate posjetiti glavni grad Hrvatske, ne propustite upoznati najljepša skrivena mjesta u Zagrebu!

JEZERA SAVICA

Gradska skupština je još 1991. godine u lipnju proglasila Jezera Savica spomenikom prirode. Jezera kao zaštićeni krajolik postaju rezervat ptica, riba i drugih vodenih životinja te okolnog raslinja. Malo tko u Zagrebu zna za ova jezera i upravo su zbog tog razloga i čarobna. Tek nekoliko ribolovaca u borbi sa šaranom ili smuđom i čista, iskonska, netaknuta priroda.

ROKOV PERIVOJ

Jeste li znali da je Rokov perivoj jedan od čak 17 park šuma na području Zagreba? Rokov perivoj jedinstvena je povijesna gradska cjelina visoke urbanističke, arhitektonske i parkovne vrijednosti. Nekoć su se ovdje nalazili vinogradi, voćnjaci, vrtovi i pašnjaci u vlasništvu Gradeca, no, na vama je otkriti što se sve nalazi u zelenom Rokovu perivoju i zašto se tako zove.

Najljepša mala mjesta u Italiji: u svakom se kamenu osjeti onaj pravi talijanski duh

MEDVEDGRAD

Na južnom obronku Medvednice na 593m nm smjestio se čuvar grada Zagreba. Srednjovjekovna utvrda Medvedgrad budno pazi na grad podno Medvednice. Kroz stoljeća je promijenio brojne vlasnike: Baboniće, Celjske, Ivana Karlovića, Zrinske, kralja Matijaša Korvina, Gregorijance, Erdödyje i Kulmere. Budite oprezni dok obilazite Medvedgrad jer kruže priče da njime nekada prošeta i zloglasna Crna kraljica, Barbara Celjska. Naime, Crna kraljica je jedan dio svog života provela na Medvedgradu, a kad su Turci došli podno Medvedgrada, kraljici nitko nije želio priskočiti u pomoć. U tom trenutku je zazivala vraga i govorila riječi: “Pukni vrag, dam ti Medvedgrad i sebe”. Turci su pobjegli, no proklela je samu sebe. Prema priči podanice, zmije čuvaju njezino zlato koje je skriveno u podzemnim hodnicima koji vode na Kaptol ili u hodnicima u Griču.

TUNEL GRIČ

Želite doći iz Radićeve u Mesničku najbržim putem? Zaboravite Google Maps i gužve na Ilici. Uđite u 350m dugačak Tunel Grič i zaronite u prošlost. Sagrađen je 1943. godine za vrijeme NDH, kako bi se građani mogli skloniti pred čestim savezničkim bombardiranjima. Nakon II. svjetskog rata godinama su tunelu pokušavali dati neku funkciju: od garaže do atomskog skloništa, ali ništa od toga nije prošlo.

Šarm kojemu je teško odoljeti: najljepši mali gradovi u Europi koje morate posjetiti

PARK OPATOVINA

Park Opatovina, ili Perivoj Biskupa Stjepana II, od 2010. godine je proglašen spomenikom parkovne arhitekture. Fascinantna je činjenica da je park dobio ime po opatu – glavaru Cistercitskog samostana, dok je najpoznatija zagrebačka ulica koja se nalazi samo nekoliko metara dalje od parka – Tkalča – bila leglo bordela i prostitucije.

GRAD MLADIH

Na području zagrebačke Dubrave smjestio se Grad mladih, nekada poznatiji kao “Pionirski grad”. Radi se o parkovnom i arhitektonskom biseru koji obuhvaća 50 hektara ograđenog i hortikulturno uređenog prostora. Izgrađen je u periodu 1948. -1953. godine i jedinstveni je sačuvani primjer arhitekture javne namjene iz prvih poslijeratnih godina u gradu Zagrebu. Cijeli vanjski prostor perivoja osmišljen je šetnicama i sportskim terenima te je nekoć služio kao edukacijsko-rekreativni centar za djecu. Iako je danas sve oronulo, ovdje još postoje one divne zgrade, smještajni i nastavni paviljoni koje su radili velikani hrvatske moderne arhitekture.

Što posjetiti u Zagrebu i njegovoj okolici?

Donosimo kompletan Vodič kroz Zagreb: znamenitosti, atrakcije, restorani, legende, brojni savjeti i zanimljivosti na jednom mjestu. Ako ste pak ljubitelj njegove okolice, Putni Kofer donosi preporuke najljepših mjesta oko Zagreba koja su idealna za vikend izlete.

PODIJELI: