Špilja koja svijetli u nevjerojatnim bojama jedno je najfascinantnijih mjesta na svijetu, a za sve je krivo sićušno, nepopularno stvorenje

Foto: ArtofVisuals, Flickr
piše Martina Hrupić

Špilje su same po sebi iznimno fascinantna mjesta, no ova je doista posebna. Dapače, spada u jedne od najnevjerojatnijih na svijetu, a za romantični svjetlosni spektakl nalik na predivno zvjezdano nebo, u kojem mogu uživati svi koji je pohode, odgovorno je jedno nimalo romantično stvorenje…. Riječ je o novozelandskoj špilji Waitomo i njezinom neobičnom stanovniku, svjetlećem crvu. Špilja Waitomo nalazi se kojih tri sata vožnje od Aucklanda. Iako je samo jedna u nizu tamošnjih špilja koje nastanjuju ta čudnovata bića, jedna je od najpoznatijih i pruža jedno od najboljih iskustava što se tiče neobične svjetlosne predstave.

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

ZA NEVJEROJATNI SVJETLOSNI FENOMEN ODGOVORNA JE LIČINKA KUKCA KOJI NALIKUJE KOMARCU

‘Krivac’ za sve je, dakle, takozvani ‘svjetleći crv’, vrsta insekta koja živi na Novom Zelandu te u dijelovima Australije. Konkretno, u kontekstu Novog Zelanda i tamošnjih špilja, radi se o vrsti Arachnocampa luminosa, koji kada dosegne zrelu dob, nalikuje na komarca, a svijetli dok je u fazi ličinke. Živi na vlažnim i tamnim mjestima, a omiljeno su mu stanište upravo špilje s tekućom vodom. Isto tako ih se može pronaći i uz obale rijeka ili pak pri šumskom tlu.

SVJETLOŠĆU PRIVLAČE PLIJEN I HVATAJU GA U MREŽU SVILENIH SLUZAVIH NITI

Arachnocampa luminosa doista je neobičan stvor. Ličinkama svijetle trbuh te zadak, a svjetlost je zapravo mamac za potencijalni plijen. On, privučen zeleno-plavim sjajem, naposljetku biva uhvaćen u svilene niti koje vise s područja koje je ‘zauzela’ kolonija svjetlećih crva, a koja je prekrivena slojem ljepljive sluzi. Pojednostavljeno rečeno, princip lova im je sličan onome pauka i njegove mreže. Vlažan okoliš potreban je ovim insektima kako se njihove svjetleće ličinke ne bi osušile, a svjetlost proizvode zahvaljujući specifičnom organu koji se nalazi kod njihova zatka. Ona je proizvod reakcije enzima po imenu luciferaza te drugih kemikalija koje reagiraju u kontaktu s kisikom.

OBILAZAK U ORGANIZIRANIM TURAMA, ALI I U VLASTITOM ARANŽMANU

Najbolje vrijeme za uživanje u svjetlosnom spektaklu kojeg ovi neobični kukci proizvode jest u razdoblju od prosinca do ožujka jer su oni aktivniji po toplijem vremenu, a špilja Waitomo, iako je uz špilju Te Anau, jedna od najslavnijih po tome pitanju, nije jedino mjesto na Novom Zelandu gdje ih se može vidjeti. Postoji naime niz organiziranih ‘tura svjetlećih crva’ koje turiste vode i na rijeke te niz drugih lokaliteta, a isto tako je na internetu moguće pronaći i niz mjesta gdje ih možete razgledati u svom vlastitom aranžmanu, dakle potpuno besplatno.

OD UKUPNO 1000 ŠPILJA MAPIRANO NJIH TEK 300

Inače, slavna špilja Waitomo nalazi se u novozelandskoj regiji Waikito na Sjevernom otoku i popularna je među ljubiteljima podzemnog svijeta. Tamošnji špiljski sustavi stari su najmanje 30 milijuna godina, a pretpostavlja se kako u tom području postoji mreža od čak 1000 špilja, od kojih je dosad mapirano samo 300. Pripadnici novozelandskog naroda Māori smatrali su ih vratima podzemnog svijeta, a špilju Waitomo prvi je istražio maorski poglavica Tane Tinorau 1887. godine, naoružan ‘svijećom’ i na splavi.

Od tada pa nadalje bile su odredište brojnih znanstvenih ekspedicija, zahvaljujući kojima je pronađeno i niz špiljskih slikarija, ali i ostaci kostiju moe, izumrlog rođaka ptice emu. Naravno, otkrivena je i tzv. Glowworm Grotto, dio špiljskog sustava Waitomo koji nastanjuju popularni svjetleći crvi i čiji svod, zahvaljujući upravo njima, nalikuje na predivno zvjezdano nebo. Prvi turisti u špilju su počeli pristizati još 1889. godine, upravljanje lokalitetom preuzela je 1906. godine vlada, da bi otprilike stoljeće kasnije, 1989. godine cijelo područje bilo vraćeno prvotnim vlasnicima, dakle potomcima poglavice Tane Tinoraua. Oni i danas sudjeluju u upravljanju lokalitetom.

OSIM SVJETLEĆIH CRVA, U ŠPILJI ŽIVI I NAJTEŽI INSEKT NA SVIJETU

Očekivano, svjetleći crvi nisu jedina neobičnost koju od danjeg svijetla skriva špiljski sustav Waitomo. Osim njih, tamo žive i albino špiljski mravi, ali i golemi cvrčci, jedni od najvećih insekata na svijetu. Mogu imati do 10 centimetara te težiti od 20 do 30 grama. Jedan od primjeraka tih kukaca je u zatočeništvu, s jajima koje je nosio, dosegao težinu od čak 70 grama. Tako je postao jedan od najtežih ikad izmjerenih kukaca. Samo za usporedbu: taj je cvrčak bio teži od vrapca.

PODIJELI ČLANAK