Fascinantna umjetnička izložba skrivena duboko pod zemljom duga je 110 kilometara, a na njoj je radilo 150 umjetnika

Foto: Unsplash
piše Putni Kofer

Ako neki grad ima podzemnu, uvijek vrijedi zaviriti u nju. Razlog je, svakako, što brže i jednostavnije putovanje gradom, no ponekad i nevjerojatna ljepota. Upravo je to slučaj stockholmskog metroa, Tunnelbana, koji se često naziva “najdužom umjetničkom izložbom na svijetu”, dugom čak 110 kilometara. Stanice metroa u Stockholmu zaista su nešto posebno! U nastavku donosimo savjete za obilazak i prijedlog nekoliko najpopularnijih stanica u švedskoj metropoli koje ne smijete propustiti.

Napušteno ribarsko selo, koje su "progutali" bršljan, drveće i trava, nekad je imalo 2000 stanovnika. Danas ga obožavaju lovci na duhove

U STOCKHOLMU JE OSLIKANO 90 PODZEMNIH STANICA, NA ČEMU JE RADILO 150 UMJETNIKA

Sam metro ima 100 stanica, a njih 90 može se pohvaliti jedinstvenim izgledom. Mnoge od njih su zapravo ogromna umjetnička djela – krase ih skulpture, neobični uzorci, šareni, oslikani zidovi, mozaici, murali, lažne formacije stijena…. U kreiranju najduže umjetničke galerije na svijetu, dosad je sudjelovalo 150 umjetnika, a ona se razvija, malo po malo, od 1957. godine.

NAJBOLJE VRIJEME ZA RAZGLEDAVANJE JE RANO UJUTRO  ILI KASNO NAVEČER, KAD NEMA GUŽVE

No, grandiozna umjetnička djela ipak nećete pronaći na apsolutno svim stanicama tamošnjeg metroa. Neke od njih krase skromnije umjetničke izvedbe ili pak skulpture, i to pogotovo kako se odmičete od samog centra grada. Dakle, ako ste ograničeni vremenom i nemate ga na pretek za istraživanje neobičnog umjetničkog podzemlja, u nastavku teksta donosimo popis pet najupečatljivijih koje bi svakako valjalo posjetiti.

Isto tako, kako biste izbjegli gužve, u razgledavanje ove umjetničke galerije najbolje je krenuti vrlo rano ujutro, sredinom dana ili pak kasno navečer tijekom tjedna. Vikendom su za to pak pogodna nedjeljna poslijepodneva, osim ako nema nekih većih događanja u gradu.

Slikoviti povijesni most iz 14. stoljeća preživio je ratove, poplave i požare: vrvi životom i malim trgovinama i jedan je od najljepših simbola Toskane

INSTALACIJA INSPIRIRANA OTKUCAJIMA SRCA UMJETNIKOVA SINA

Odenplan je stanica metroa koju svakako ne bi valjalo propustiti. Naime, hodnik njezina zapadnog ulaza krasi upečatljiva instalacija Davida Svenssona pod imenom „Life Line“. Instalacija se sastoji od 400 metara led svjetala u obliku bijelih linija koje osim praktične funkcije osvjetljenja prostora, imaju i jednu posve osobnu notu. Naime, inspiracija za njih bili su otkucaji umjetnikova sina prilikom rođenja, odnosno linije na CTG-u.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli gregor klar, berlin (@gregorklar)

ŠARENA STANICA METROA KOJA PODSJEĆA NA VAŽNOST OLIMPIJSKOG STADIONA

U slučaju da vam nedostaje poleta ili veselja preporučuje se odlazak na stanicu metroa pod nazivom Stadion. Naime, ta je stanica ukrašena predivnim duginim bojama u kontrastu s plavo obojenim stijenama. Riječ je o jednoj od prvih tamošnjih metro stanica izrađenih po uzoru na špilju, a izgrađena je 1973. godine. Umjetnički duo koji stoji iza izgleda ove metro stanice, Åke Pallarp i Enno Hallek, imali su namjeru, kažu znalci, ne samo „dovesti“ nebo u podzemlje, već podsjetiti putnike na značaj obližnjeg stadiona za povijest sporta. Naime, u blizini se nalazi stockholmski Olimpijski stadion u kojem se Olimpijada održala 1912. godine, a koji je i danas meka za sportska događanja i koncerte.

VELIKI STUPOVI I ISKLESANA ŽIVA STIJENA DUBOKO U UTROBI ZEMLJE

Metro stanica Rådhuset nešto je pak potpuno drugačije od Stadiona. Izgleda kao da je isklesana u živoj stijeni te kao da je ostavljena nedovršena i svojom crveno narančastom bojom odaje dojam kao da se nalazite duboko u utrobi zemlje. Posebno se ističu i gigantski stupovi za koje se čini kao da ih stijena progutala. Stanica je inače otvorena 31. kolovoza 1975. godine, a ime je dobila po Sudu (riječ Rådhuset znači sud) koji se nalazi iznad nje na površini.

SVE JE KRENULO 1957. GODINE KAD JE U PLAVU BOJU I MOTIVE ZA SMIRENJE OSLIKANA T-CENTRALEN

Metro stanica T-Centralen otvorila se za promet 1957. godine i bila je prva stanica „odjevena“ u umjetničko djelo. Danas spada u jedno od najprepoznatljivijih lokacija stockholmske podzemne željeznice. Umjetnik Per Olof Ultvedt plavu je boju odabrao ne samo zbog njezine estetske vrijednosti, već i opuštajućeg učinka. Naime, riječ je o vrlo užurbanom i prometnom čvorištu pa su upravo plava boja kao i oslikani motivi, primjerice lišće, putnicima trebali dati trunku predaha u žurbi.

JEDNA OD NAJIMPRESIVNIJIH JE STANICA KRALJEV VRT, KOJA IMA NEOBIČNE STANOVNIKE

No, kad bi trebalo birati najimpresivniju metro stanicu, mnogi bi se složili da je to ipak Kungsträdgården, u prijevodu Kraljev vrt. Ta se stanica metroa nalazi u centru glavnog grada Švedske, a ime je dobila po jednom od najstarijih parkova u gradu koji se nalazi iznad nje. U njemu su od 1643. do 1825. stajali palača Makalös i lijepi francuski vrt. Nakon što je palača izgorjela, u parku su se održavale vojne vježbe sve dok 1875. godine, kada ga je preuzelo gradsko vijeće i otvorilo za javnost.

Metro stanica u podzemlju priča priču o tome što se sve događalo na površini – statue na postaji su replike umjetničkih djela iz palače, a boje referenca na formalni francuski vrt. No, ova metro stanica nije posebna samo po svom izgledu, već i po svojoj fauni. To je jedino mjesto u Sjevernoj Europi gdje živi pauk Lessertia dentichelis koji inače obitava u špiljama. Navodno je tamo doputovao na opremi koja je bila potrebna za gradnju. Uz to, 2016. godine na zidovima te metro stanice pronađena je i dotad nepoznata gljivica. 

PODIJELI ČLANAK