Veličanstvena Stiniva: plaža za kojom stranci i svjetski mediji luduju, a proglašena je i najljepšom u Europi

Stiniva na otoku Visu jedna je od najljepših plaža na svijetu
piše Putni Kofer

Svi mi imamo onu jednu plažu koja nam je srcu najdraža i uz koju vežemo drage uspomene. No, postoje plaže na hrvatskoj obali koje su nevjerojatno lijepe, u tolikoj mjeri da će vam se odmah urezati u sjećanje i s kojih nikad nećete htjeti otići. Jedna od njih je i Stiniva na otoku Visu, nastala tijekom ledenog doba kada je razina mora bila 120 metara niža nego danas, a zbog svoje ljepote zaštićeni je dio prirode u Hrvatskoj pod statusom značajnog krajobraza!

STINIVA JE JEDNA OD NAJLJEPŠIH SVJETSKIH PLAŽA I ZAKONOM ZAŠTIĆENI SPOMENIK PRIRODE

Otok Vis je iz godine u godinu sve popularnija ljetna destinacija kako za domaće, tako i za strane turiste. Iako je poprilično udaljen od obale i put do njega može izazvati omanju nervozu, svaki trenutak putovanja će se definitivno isplatiti. Najpoznatija i najatraktivnija plaža na otoku Visu nebrojeno je puta bila na naslovnicama brojnih svjetskih medija. A u izboru 300 najljepših plaža u Europi 2016. godine – upravo je Stiniva ponijela titulu one najljepše. Kristalno čisto more, bijeli pijesak i impresivne litice koje ju okružuju postali su prepoznatljiv simbol otoka Visa, ali i cijelog hrvatskog turizma. 

KAKO DOĆI STINIVE, NAJPOZNATIJE VIŠKE UVALE

Stiniva se nalazi na južnoj strani otoka Visa, a s obzirom na to da do nje ne vodi nikakva cesta, uspjela je sačuvati svoju prirodu ljepotu. Moguće joj je prići brodicom ili pješice kroz slabo uređene staze i mediteranski krš. Dođite do zaseoka Žužeca gdje je poželjno ostaviti automobil, a poljskim putem do plaže trebat će vam otprilike 20-ak minuta. Staza nije pogodna za spuštanje djeci ispod 7 godina, preporučuje se da ponesete vodu i zbog strmog terena – udobne tenisice.

Na komiškoj i viškoj rivi postoje mnoge turističke agencije koje nude prijevoz brodom do uvale Stiniva. U izlet možete uključiti i posjet Modroj špilji koja privlači velik broj znatiželjnih turista. Bijeli šljunak, prekrasno čisto more i stijene koje kao čuvari okružuju plažu zaista su veličanstven prizor u kojem ćete zasigurno uživati!

Jedan dan vam neće biti dovoljan: zašto se svi vraćaju na zelene brežuljke regije na sjeveru Hrvatske

STINIVA JE POZNATA PO TOPLOM I ČISTOM MORU KOJE JE IZNIMNO MIRNO

Plaža je sačinjena od većih oblutaka, a s obzirom na to da je smještena u uvali – ima toplo i čisto more, koje je iznimno mirno. Ovdje ćete pronaći i manji ugostiteljski objekt u kojem se možete osvježiti tijekom velikih vrućina, a lokalci će vam preporučiti da je Stinivu najbolje posjetiti do 16 sati jer tada nestaje sunce s plaže.

Ako još uvijek ne znate kamo ćete na godišnji odmor ovog ljeta, otok Vis je naša topla preporuka.

Od Slavonije i Baranje pa sve do Dalmacije: donosimo 10 genijalnih ideja za izlete po cijeloj Hrvatskoj

Zanima vas što sve posjetiti na otoku Visu? Provjerite naše prijedloge

Osim nevjerojatnih plaža, na otoku Visu uživat ćete u prekrasnim mjestašcima i zaseocima, izvrsnoj gastronomiji, povijesnim vojnim turama, kamenoj mediteranskoj arhitekturi i brojnim sadržajima i aktivnostima za cijelu obitelj. Pročitajte naš vodič i saznajte što sve posjetiti na Visu, jednom od najljepših otoka na Mediteranu!

PODIJELI: