Veličanstvena Stiniva: plaža za kojom stranci i svjetski mediji luduju, a proglašena je i najljepšom u Europi

Stiniva na otoku Visu jedna je od najljepših plaža na svijetu
piše Putni Kofer

Svi mi imamo onu jednu plažu koja nam je srcu najdraža i uz koju vežemo drage uspomene. No, postoje plaže na hrvatskoj obali koje su nevjerojatno lijepe, u tolikoj mjeri da će vam se odmah urezati u sjećanje i s kojih nikad nećete htjeti otići. Jedna od njih je i Stiniva na otoku Visu, nastala tijekom ledenog doba kada je razina mora bila 120 metara niža nego danas, a zbog svoje ljepote zaštićeni je dio prirode u Hrvatskoj pod statusom značajnog krajobraza!

Emilio je "šaptač pticama", spašava ih, liječi i o njima brine: "Ovaj posao te uči kako živjeti s divljinom, a pritom na nju imati minimalan utjecaj"

STINIVA JE JEDNA OD NAJLJEPŠIH SVJETSKIH PLAŽA I ZAKONOM ZAŠTIĆENI SPOMENIK PRIRODE

Otok Vis je iz godine u godinu sve popularnija ljetna destinacija kako za domaće, tako i za strane turiste. Iako je poprilično udaljen od obale i put do njega može izazvati omanju nervozu, svaki trenutak putovanja će se definitivno isplatiti. Najpoznatija i najatraktivnija plaža na otoku Visu nebrojeno je puta bila na naslovnicama brojnih svjetskih medija. A u izboru 300 najljepših plaža u Europi 2016. godine – upravo je Stiniva ponijela titulu one najljepše. Kristalno čisto more, bijeli pijesak i impresivne litice koje ju okružuju postali su prepoznatljiv simbol otoka Visa, ali i cijelog hrvatskog turizma. 

View this post on Instagram

A post shared by Europe | Travel | Bestplaces (@bestplaces_europe_)

KAKO DOĆI STINIVE, NAJPOZNATIJE VIŠKE UVALE

Stiniva se nalazi na južnoj strani otoka Visa, a s obzirom na to da do nje ne vodi nikakva cesta, uspjela je sačuvati svoju prirodu ljepotu. Moguće joj je prići brodicom ili pješice kroz slabo uređene staze i mediteranski krš. Dođite do zaseoka Žužeca gdje je poželjno ostaviti automobil, a poljskim putem do plaže trebat će vam otprilike 20-ak minuta. Staza nije pogodna za spuštanje djeci ispod 7 godina, preporučuje se da ponesete vodu i zbog strmog terena – udobne tenisice.

Nedaleko od Zagreba pronašli smo izletište u kojem hrana ima okus kao iz bakine kuhinje, okruženo je zelenim brežuljcima i mirom sela i prirode

Na komiškoj i viškoj rivi postoje mnoge turističke agencije koje nude prijevoz brodom do uvale Stiniva. U izlet možete uključiti i posjet Modroj špilji koja privlači velik broj znatiželjnih turista. Bijeli šljunak, prekrasno čisto more i stijene koje kao čuvari okružuju plažu zaista su veličanstven prizor u kojem ćete zasigurno uživati!

STINIVA JE POZNATA PO TOPLOM I ČISTOM MORU KOJE JE IZNIMNO MIRNO

Plaža je sačinjena od većih oblutaka, a s obzirom na to da je smještena u uvali – ima toplo i čisto more, koje je iznimno mirno. Ovdje ćete pronaći i manji ugostiteljski objekt u kojem se možete osvježiti tijekom velikih vrućina, a lokalci će vam preporučiti da je Stinivu najbolje posjetiti do 16 sati jer tada nestaje sunce s plaže.

Ako još uvijek ne znate kamo ćete na godišnji odmor ovog ljeta, otok Vis je naša topla preporuka.

Zanima vas što sve posjetiti na otoku Visu? Provjerite naše prijedloge

Osim nevjerojatnih plaža, na otoku Visu uživat ćete u prekrasnim mjestašcima i zaseocima, izvrsnoj gastronomiji, povijesnim vojnim turama, kamenoj mediteranskoj arhitekturi i brojnim sadržajima i aktivnostima za cijelu obitelj. Pročitajte naš vodič i saznajte što sve posjetiti na Visu, jednom od najljepših otoka na Mediteranu!

PODIJELI ČLANAK