Nestvarni Madagaskar: drugi najveći naseljeni otok na svijetu krije neprocjenjivo prirodno bogatstvo

Što vidjeti na Madagaskaru: upoznajte drugi najveći naseljni otok na svijetu
piše Lara Žučko

Madagaskar je afrička otočna zemlja u kojoj se susreću mnoge kulture i ostaci prošlosti. Iz godine u godinu osvaja srca posjetitelja istraživačkog duha i ljubitelje aktivnog odmora koji se pritom vole opustiti uz šum valova ili pak uz diskretno promatranje prirodnih atrakcija u Africi. U moru biljnih i životinjskih vrsta od kojih čak 90% njih ne možete pronaći nigdje drugdje na svijetu, na Madagaskaru vrijeme teče drugačijim, sporijim i opuštenijim tempom. Uz tzv. “malgaško vrijeme”, kulturnu raznolikost i prirodna bogatstva, upustite se u nezaboravnu avanturu na četvrti najveći otok na svijetu koji se smjestio usred Indijskog oceana. Evo što sve vidjeti na Madagaskaru!

Obožavatelji Elze, Ane i Olafa, pažnja! Otvoren je prvi tematski park na temu Snježnog kraljevstva koji posjetitelje vodi u magični Arendelle

DRUGI NAJVEĆI NASELJENI OTOK NA SVIJETU NA KOJEM ŽIVI ČAK 18 RAZLIČITIH ETNIČKIH SKUPINA

Madagaskar se smjestio u Indijskom oceanu te je druga najveća otočna država na svijetu. Podijeljen je na šest provincija, a glavni i ujedno najveći grad je Antananarivo. Službeni jezik je malgaški, iako većina stanovništva govori i francuski zbog jakog utjecaja povijesne kolonizacije. Osim toga, na Madagaskaru živi čak 18 različitih etničkih skupina dok je većina njih posvećena očuvanju vlastite tradicije koju svakodnevno prakticiraju.

Ono po čemu je Madagaskar jedinstven jest činjenica da, osim što su mnoge biljne i životinjske vrste endemske, od svih otkrivenih i poznatih vrsta na svijetu, čak 5% njih se može naći jedino i isključivo na Madagaskaru. Svima dobro poznati i neodoljivo simpatični lemuri glavni su motiv otoka, a osim njih ovdje možete naići na mnoštvo neobičnih insekata, žaba i morskih vrsta. Krajolik je toliko raznolik da se u promjeru od 300 kilometara nalazi kišna prašuma i pustinja, kanjoni, planine i nevjerojatno plodna zemlja zbog koje je Madagaskar nazvan Crvenim otokom.

MADAGASKAR: ŽIVOT NA OTOKU KOJEMU JE IME DAO MARCO POLO, A NA KOJEM SE I DANAS OSJEĆA DUH KRALJEVSKE OBITELJI MERINA

Veliki Marco Polo pisao je o tzv. Crvenom otoku koji se nalazi blizu afričke obale te ga je kasnije preimenovao u Madagaskar. Kroz povijest su na otok stizale razne etničke grupe koje su se do danas tamo zadržale te samim time uvelike doprinijele kulturološkoj raznolikosti. Osim prirodnih ljepota, na Madagaskaru možete vidjeti velik broj kulturnih znamenitosti, a dašak autohtonog načina života ćete najbolje doživjeti ako se odlučite za smještaj u lokalnim kućama, vozeći se željeznicom, na festivalima, u razgovoru s vozačima, ali i za vrijeme noćnih izlazaka.

Danas pečemo kukuruznu zlevanku! Imamo provjereni recept za ovo fino, tradicionalno jelo koje svi obožavaju, a gotovo je u pola sata

Saznat ćete da su mnoge tradicije odoljele zubu vremena i da su sveprisutne u svakodnevnom životu stanovništva, a i da se kroz povijesni val širenja kršćanstva ta religija zadržala na otoku. Koliko stanovnici Madagaskara drže do tradicije i običaja dokazuje Kraljevsko brdo Ambohimanga, udaljeno dvadesetak kilometara od glavnog grada Antananarivo. Lokalitet Ambohimanga najsvetije je mjesto u čitavoj zemlji te je jedan od 12 brežuljaka porodice Merina.

Ambohimanga je neodvojiv dio nacionalnog identiteta stanovnika Madagaskara koje posjećuju hodočasnici iz cijeloga svijeta. Ovo povijesno selo, koje je nekoć bilo dom kraljevske obitelji Merina, smatra se duhovnim svetištem u kojem se nalazi utvrđeno naselje s rezidencijama i grobnicama, a 2001. godine je uvršteno na UNESCOV popis svjetske baštine.

NACIONALNI PARKOVI NA MADAGASKARU U KOJIMA VLADAJU LEMURI

Neopisiva ljepota prirode i bioraznolikost Madagaskara vidljivi su na gotovo svakom koraku, posebice u nacionalnim parkovima kojih na ovom otoku zaista ne nedostaje. Jedan od najpopularnijih nalazi se u jugoistočnom dijelu zemlje, a radi se o Nacionalnom parku Ranomafana smještenom pored istoimenog afričkog sela. Poznat je po slapovima i brzacima koji jure kroz beskrajnu gustu šumu, ali i po svojem počasnom stanovniku lemuru.

Naime, u ovom parku živi veliki lemur bambusar koji se hrani posebnom vrstom bambusa. S obzirom na njegova otrovna svojstva zbog prisutnosti cijanida, otrovan je za druge životinje. Nažalost, ova vrsta je danas ugrožena te ih je preostalo ukupno stotinjak zbog krivolova i gubitka prirodnog staništa.

Ako se ikada nađete tamo, svakako posvetite vrijeme promatranju ovih energičnih i simpatičnih sisavaca, a njihove rođake moći ćete vidjeti i u Nacionalnom parku Masoala, gdje obitava čak 10 vrsta lemura. Ovaj je park smješten u sjeveroistočnom dijelu Madagaskara, a dom je i velikom broju ptica i reptila, uključujući i crvenu žabu koja je također zaštitni znak otoka. Park se prostire preko 2300 četvornih kilometara prašume i uključuje čak tri morska parka.

Krećući se prema samom istoku otoka, naići ćete na Nacionalni park Andasibe-Mantadia koji se nalazi blizu glavnog grada Antananarivo te u kojemu živi čak 11 vrsta lemura, od kojih je najpoznatiji Indri, najveći lemur u državi. Park je podijeljen u dvije zone, Mantadia i Analamazoatra, a svaki dan možete sudjelovati u organiziranim turama koje mogu trajati do čak šest sati.

Uz nacionalne parkove važno je istaknuti i brojne rezervate od kojih je najpoznatiji i najveći Tsingy de Bemaraha. Nazvan je po vapnenačkim visoravnima koje tamo nadziru čitav krajolik sačinjen od šume mangrova. I u ovom parku vladaju lemuri, a od sedam vrsta koje tamo žive najpoznatija je endemska vrsta Von der Deckenova sifaka koju ćete prepoznati po bijelom krznu i crnom licu. Za kraj smo ostavili popularnu Aveniju baobaba koja je neizostavna atrakcija Madagaskara. Mnoštvo drveća baobaba, poredani su po zemljanoj cesti između Morondave i Belon’i  Tsiribihina, u zapadnom dijelu zemlje. Tisuće posjetitelja diljem svijeta godišnje posjećuje mjesto gdje rastu 800 godina stari baobabi.

UTOČIŠTA GUSARA U UVALAMA RAJSKIH OTOKA

Osim nacionalnih parkova, odmor za dušu i gozba za oči dočekat će vas na beskrajnoj obali Madagaskara. U dva ribarska mjesta koja se nazivaju Ifaty uživat ćete uz pogled na koraljne grebene koji štite obalu od nemilosrdnih valova, ali istovremeno stvaraju i obalne vode idealne za zabavne vodene aktivnosti i pecanje. Gledajući prema beskrajnom moru ugledat ćete i otok Nosy Be, jednu od popularnijih atrakcija Madagaskara. Tamo se posjetitelji mogu smjestiti u ljupkim hotelima i privatnim smještajima u ribarskim mjestima. Kad ste već tamo, svratite i do Nosy Iranja, točnije dva otoka koji za vrijeme oseke postaju jedan otok. Bijeli pijesak idealan je za romantične i opuštajuće šetnje, a kupanje i sunčanje u ovakvom ambijentu odvest će vas u neki drugi svijet.

Još jedan otok u blizini je i Nosy Boraha gdje će vam susjedi biti lemuri, kameleoni i Aldabra kornjače. Osim toga, ovo je mjesto poznato i kao promatračnica kitova, točnije kanal koji spaja Nosy Barahu s Madagaskarom. Nosy Boraha, često nazivana i Ile Sainte Marie, ima vrlo zanimljivu povijest budući da je ovo u prošlosti bila omiljena gusarska destinacija. Naime, gusari su se ovdje skrivali od lošeg vremena i oluja, a čarobne uvale i špilje bile su idealno mjesto za utočište moreplovaca, ali i za skrivanje blaga!

KUHINJA MADAGASKARA IZNENAĐUJUĆE JE UKUSNA, ALI I KALORIČNA

Autohtona kuhinja Madagaskara pod velikim je utjecajima arapske, kineske, francuske i indijske kulture te je od svake od njih uzela samo najbolje te stvorila neobičnu, ali neodoljivu kombinaciju pikantnih i bogato začinjenih tradicionalnih jela. U gotovo svakom obroku osjetit ćete chilly, curry, đumbir, češnjak i rajčicu, a riža i jaja nezaobilazan su dio dnevnog menija. Čak se i za doručak servira riža s pečenim chorizo kobasicama i jajima. Ako vam to nije dovoljno, za doručak će vam zasigurno poslužiti i kruh s maslacem te kondenzirano mlijeko. Premda se čini kao prava kalorična bomba, ovakav doručak je idealan za turiste i avanturiste koji će dan provesti istražujući i razgledavajući ovu prekrasnu zemlju. Također, na Madagaskaru ćete uživati u tropskom voću, ali zasigurno i u prirodnim sokovima, začinima i crnom čaju domaće proizvodnje.

Uz šaroliku autohtonu kuhinju koja savršeno reflektira sam duh ove biološki i kulturološki raznolike zemlje te široku paletu mogućnosti, Madagaskar će oduševiti sve one koji su spremni na dalek put koji će se zasigurno isplatiti. Otkrijte čuda prirode koja nećete moći vidjeti nigdje drugdje na svijetu i sa sobom ponesite barem malo malgaškog duha te načina života s prekrasnog Madagaskara.

PODIJELI ČLANAK